ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ερωτησεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα «Ενεργή διπλωματία για αύξηση αγροτικών εξαγωγών σε Ρωσία»

«Ενεργή διπλωματία για αύξηση αγροτικών εξαγωγών σε Ρωσία»




«Σοβαρή ανησυχία, ιδιαιτέρως μεταξύ του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου, προκαλεί η παράταση των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσική Ομοσπονδία, λόγω της εμπλοκής της στο Ουκρανικό ζήτημα, και η συνέχιση του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.




Ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «για την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ στα έτη 2013-2015 μειώθηκε πάνω από 180 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συνέπειες, κυρίως, για τους αγρότες της ΕΕ είναι καταστροφικές, λαμβανομένης υπ’ όψιν της διαρκούσης οικονομικής κρίσης και της κάμψης των εξαγωγών προς την Κίνα. Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa-Cogeca, μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο οι γεωργοί της ΕΕ και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί έχασαν την κύρια εξαγωγική τους αγορά αξίας 5,5 δις ευρώ».




Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει στην ερώτησή του ότι «για την Ελλάδα η διαμορφωθείσα κατάσταση για τους αγρότες είναι απελπιστική, καθώς τα προϊόντα που απαγορεύει για εισαγωγή η Ρωσία αντιπροσώπευαν το 2013, το 74% των συνολικών εξαγωγών μας σε αγροτικά προϊόντα προς τη Ρωσία, η οποία αποτελούσε τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό παγκοσμίως για προϊόντα όπως τα ακτινίδια, τα νωπά ροδάκινα, τις φράουλες, τα κεράσια, τα νεκταρίνια».




Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «Ελλάδα είναι χώρα που ενδιαφέρεται ειλικρινώς για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, και στη διατήρηση φιλικών σχέσεων με όλα τα κράτη που βρίσκονται σ’ αυτήν, καθώς οι όποιες εξελίξεις σε αυτά επηρεάζουν και την ίδια, αλλά και το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Ως εκ τούτου, η ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου 2015 τυγχάνει καθολικής υποστήριξης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, διαπιστώνουμε, όμως, ότι η διατήρηση της ευθείας αντιπαράθεσης ΕΕ και Ρωσικής Ομοσπονδίας με την διαρκώς ανανεωνόμενη εφαρμογή μέτρων και αντιμέτρων αποδεικνύεται στην πράξη αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει στην εξομάλυνση της κρίσης στην Ουκρανία, όπου κύριο θύμα της είναι ο ουκρανικός λαός».




Ο κ. Χαρακόπουλος διατυπώνει την άποψη ότι «έως σήμερα, το κλίμα αυτό δεν έχει υποβοηθήσει στην επίλυση της αντιπαράθεσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου το ενδιαφέρον μας ως Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω του μεγάλου αριθμού Ελλήνων που διαβιούν εκεί για πάνω από δύο αιώνες». Και προσθέτει ότι «εκείνο που απαιτείται αυτήν τη στιγμή είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ των δύο μερών, ΕΕ και Ρωσίας, με αμοιβαία χαλάρωση των μέτρων και αντίμετρων, που θα επιτρέψει την αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων, και συνακόλουθα την σοβαρή οικονομική ανάσα για τον αγροτικό μας κόσμο».




Και αφού αναφέρει ότι ανάλογες εκκλήσεις προέρχονται και από άλλα κοινοβούλια, όπως πρόσφατα αυτό της Κύπρου, καταλήγει ζητώντας να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται:




·         να θέσουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και της ειρηνικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας,




·         να δράσουν κατά συγκεκριμένο τρόπο στην χαλάρωση του εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς αυτή, κι αν ναι ποιος είναι αυτός, εκτός από δήλωση προθέσεων.












Πηγή: www.larissanet.gr





 
« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια