ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: "Θα καταργήσουμε τις πανελλήνιες" - Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε για την Παιδεία

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: "Θα καταργήσουμε τις πανελλήνιες" - Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε για την Παιδεία


Τις προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Υπουργείο Παιδείας.



Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ξεκινάει έναν κύκλο επισκέψεων σε όλα τα υπουργεία «με αντικείμενο τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου και πιο άμεσης συνεννόησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η παιδεία πρέπει να είναι σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο. Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας σε μια σύγχρονη και δημόσια παιδεία». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι αλλαγές στη παιδεία εντάσσονται σε ένα «τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων».



Οι βασικοί άξονες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, καθώς και ότι θα επεκταθεί το ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλη την Ελλάδα, ενώ έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης του στον τομέα της παιδείας, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στα σχολεία ειδικής αγωγής και στα ολοήμερα σχολεία, ενώ έδωσε τους 5 βασικούς άξονες των προωθούμενων αλλαγών οι οποίοι είναι οι εξής:


1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων.
2. Αναβάθμιση του Λυκείου.
3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές. 
5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία.



14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.



Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.



Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster. 
Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητες θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεσμέυεται να επαναφέρει τις δαπάνες για τα πανεπιστήμια και από το 2018 και μετά θα προστεθούν ακόμη 65 εκατομμύρια ευρω. 



Σχολικά γεύματα

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχολικά γεύματα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτά θα επεκταθούν σε διπλάσιο αριθμό σχολείων. «Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020».



Σε στάση αναμονής οι καθηγητές

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10 και μισή το πρωί στο υπουργείο ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου αλλά και εργαζόμενοι. Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου έδειξαν στον Αλέξη Τσίπρα έργα τέχνης που κοσμούν το ισόγειο του κτιρίου. Ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργου στον τρίτο οροφο και στη συνέχεια η συνέντευξη Τύπου. 


Την ίδια στιγμή, οι καθηγητές πανεπιστημίων τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα οι προωθούμενες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των καθηγητών αντιδρά στη συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στις αποφάσεις της Συγκλήτου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τοποθετηθούν και να εκφράσουν τις θέσεις τους. 



Επισκέψεις και σε άλλα υπουργεία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τις επόμενες μέρες να επισκεφθεί και άλλα υπουργεία. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, οι επικεφαλής των υπουργείων πλέον δεν έχουν το άλλοθι της διαπραγματευσης και οφείλουν να επισπεύσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία αλλά και σε άλλες υπηρεσίες θα συνεχιστούν και μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο. 















Πηγή: iefimerida.gr (Ιάσων Πιπίνης)
























































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια