ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα



Την Παρασκευή 5 Μαΐου εγκαινιάστηκε η παρουσίαση μέρους της έκθεσης «Σπουδή στην Οδύσεια» στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο του «Έτους Καζαντζάκη 2017» με την αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του. Πρόκειται για φιλοξενούμενη αφιερωματική έκθεση στη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό kaplanon art.


Την βραδιά των εγκαινίων άνοιξε η Αντιπρόεδρος, κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της έκθεσης για τον «ανατρεπτικό, πολυγραφότατο και έντονα πολιτικοποιημένο» Ν. Καζαντζάκη. Η κ. Ψάρρα μίλησε αναλυτικά για τον βίο του Καζαντζάκη και, κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά: «Οι ιδέες του Ν. Καζαντζάκη συντροφεύουν τη στάση μας στις μέρες μας, στους αγώνες μας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα μηνύματα του Καζαντζάκη μας στήνουν απέναντι στο χρέος μας να υπερασπιστούμε αξίες και ιδέες!».




Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Σκεντέρης, συντονιστής Θεσσαλίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τους σκοπούς, το έργο και τις δράσεις της Εταιρείας. Έπειτα, ο κ. Σκεντέρης μίλησε για το φετινό Έτος Καζαντζάκη, όπως ανακηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2017 προς τιμήν του σπουδαίου λογοτέχνη. Κατόπιν, ο κ. Σκεντέρης μίλησε για τη μνημειώδη «Οδύσεια» του Καζαντζάκη των 33.333 στίχων, δουλεμένη σε δεκατρία ολόκληρα χρόνια. Ο κ. Σκεντέρης αναφέρθηκε, τέλος, στην υπόθεση του έργου, τα κοινωνικά συμφραζόμενα της εποχής που εκδόθηκε, τη γλώσσα, τον απόηχο αλλά και στη θέση του στη σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά.


Έπειτα, η θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων της «Οδύσειας» από την ηθοποιό Χρυσούλα Χρήστου ταξίδεψε το κοινό στις περιπέτειες του καζαντζακικού Οδυσσέα.




Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με δεξίωση συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Η έκθεση «Σπουδή στην Οδύσεια» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Καζαντζάκη. Η εικαστική επιμέλεια της έκθεσης είναι της Νίκης Βλασσιώτου – Παπαδάκη και την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει ο Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης. Το στήσιμο και το συντονισμό της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έχουν οι Αντιγόνη Καψάλη και Κρυσταλλία Μακατού.


Χρειάζεται να αναφερθεί ότι την Τρίτη 16 Μαΐου στις 20:00 εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με τίτλο «Ο Κινηματογραφικός Καζαντζάκης. Ο Ανατρεπτικός», τη διοργάνωση της οποίας έχει το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λάρισας Artfools σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Europe direct, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Πολιτιστικό Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας.




Κατά τη διάρκεια της έκθεσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων με τίτλο «Όταν οι λέξεις γίνουν έργα» (πληροφορίες τηλ. 2410-623615).



Διάρκεια έως 4 Ιουνίου.
Είσοδος ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00, 18:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00.


















Γράφει για την larisacitynews.gr










































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια