ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Συνεργασία Δήμου Λαρισαίων – ΕΛΑΣ για την τήρηση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς

Συνεργασία Δήμου Λαρισαίων – ΕΛΑΣ για την τήρηση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς



Συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου Λαρισαίων, του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ν. Λάρισας και της ΕΛ.ΑΣ. με θέμα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιά, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, στο Αστυνομικό Μέγαρο.  



Στη συνάντηση  συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Γ. Ζαούτσος, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή κ. Δ. Γατσουνιά, η κ. Β. Σπηλιώτου, προϊσταμένη του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων και  ο κ. Ι. Λυτροκάπης, πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ν. Λάρισας.



Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου (ν. 4039/12, όπως τροποποιήθηκε από το ν.. 4235/14) που διέπουν το ζήτημα των ζώων συντροφιάς, αφού όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, με δεδομένο ότι η πηγή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) είναι τα δεσποζόμενα ζώα που για διάφορους λόγους έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηρού ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς.



Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι για: την ηλεκτρονική σήμανση (τοποθέτηση microchip), την έκδοση βιβλιαρίου υγείας, την κτηνιατρική εξέταση και τον προληπτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό, την προσκόμιση στον Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, την τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, τη δήλωση της απώλειάς του, τη στείρωση του ζώου αν δεν μπορεί να συντηρήσει ή να διαθέσει τα νεογέννητα και την μη εγκατάλειψή του.
Επίσης, κατά τον περίπατο ο συνοδός του σκύλου θα πρέπει να τον έχει δεμένο με λουρί και να καθαρίζει άμεσα το περιβάλλον από τα περιττώματα του ζώου.



Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών και για την επιβολή των αντίστοιχων ποινών. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται κατά περίπτωση είναι:

  • Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς: 300 ευρώ
  • Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της κτηνιατρικής εξέτασης αυτού: 500 ευρώ.
  • Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ή παράλειψη προσκόμισης στον Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης : 300 ευρώ.
  • Εγκατάλειψη του ζώου και αποφυγή στείρωσης: 300 ευρώ.
  • Παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου ή απουσία εν ισχύ αντιλυσσικού εμβολιασμού: 100 ευρώ.
  • Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου: 300 ευρώ.




Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για τη συνεργασία τους και την τήρηση της νομοθεσίας.



























Γράφει για την larisacitynews.gr





















































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια