ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το κούρεμα των προβάτων ή το «Πάσχα» των Κτηνοτρόφων στα Καλύβια Ελασσόνας

Το κούρεμα των προβάτων ή το «Πάσχα» των Κτηνοτρόφων στα Καλύβια Ελασσόνας



Εδώ και ένα μήνα περίπου ξεκίνησε το κούρεμα των προβάτων και ολοκληρώνεται εντός των ημερών. Νωρίτερα ξεκινούν να κουρεύουν τα πρόβατα τους οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι και λίγο αργότερα όσοι παραμένουν στα πεδινά και ημιορεινά. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα το κούρεμα των προβάτων αποτελεί μια γιορτή των κτηνοτρόφων και χαρακτηρίζεται το «Πάσχα» των κτηνοτρόφων.






Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων Ελασσόνας Βασίλης Τσακίρης ο οποίος τυγχάνει και κτηνοτρόφος ο χαρακτηρισμός αυτός δεν είναι τυχαίος. Αφενός γιατί το κούρεμα γίνεται για την υγεία των ζώων και αφετέρου γιατί δίνεται η δυνατότητα να μαζευτούν οι κτηνοτρόφοι και να γιορτάσουν αυτό το γεγονός. Κάτι που δεν συμβαίνει τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, εξαιτίας των υποχρεώσεων τους απέναντι στα κοπάδια τους. «Τα ζώα και κυρίως τα πρόβατα και τα γίδια σε θέλουν κοντά τους όλο το 24ωρο».






Όπως, αναφέρει ο Ηλίας Κατσίμπουρας τα παλαιότερα χρόνια το κούρεμα ήταν μια μεγάλη γιορτή στην οποία έπαιρναν μέρος μικροί και μεγάλοι. Τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρικά ψαλίδια, τονίζει ο Δημήτρης Καμάκας που θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, όταν βρέθηκε σήμερα στο κούρεμα των προβάτων του Βασίλη Τσακίρη και προσπάθησε με την φλογέρα του να διασκεδάσει τους κτηνοτρόφους που κούρευαν τα πρόβατα.






Το ίδιο έκανε και ο Γιάννης Ζιάκος με το κλαρίνο του, όταν τελείωσε το κούρεμα και ξεκίνησε το γλέντι των κτηνοτρόφων που είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του κουρέματος να συζητήσουν, πως πέρασαν τον χειμώνα, τη δυσκολίες, η τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την χώρα μας και την περιοχή τους τον περασμένο χειμώνα και φυσικά να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια.






Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η χαμηλή τιμή στο μαλί του προβάτου καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Παρά το γεγονός ότι τα ρούχα από μαλί κοστίζουν ακριβά. Σήμερα οι κτηνοτρόφοι το πετάνε, ενώ πριν από μερικά χρόνια, τότε που οι γυναίκες έγνεθαν με τις ρόκες και ύφαιναν τα υφαντά που στόλιζαν τα σπίτια όχι μόνο των κτηνοτρόφων και πολλών άλλων, δίνοντας δουλειά σε πολύ κόσμο. Δυστυχώς, η κλωστοϋφαντουργία εξαφανίστηκε αλλά ούτε και οι νέες κοπέλες γνωρίζουν τις διαδικασίες εκείνες που έκαναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους.






Στο κούρεμα των προβάτων οι γυναίκες ήταν εκεί, μας λένε οι κυρίες Σταματία Καμάκα και Γεωργία Κατσίμπερα που θυμήθηκαν τα νιάτα τους, τότε που ήταν κορίτσια και μαζί με τις μητέρες τους και τις γιαγιάδες τους μάζευαν στο κούρεμα τα πλοκάρια μαλλιού των προβάτων , τα έπλυναν στο ρέμα, το έγνεθαν και στη συνέχεια το ύφαιναν στους αργαλειούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν μια καλή ανάμνηση για τους ηλικιωμένους και μοιάζουν ως παραμύθι για την νεολαία που αγνοεί μια παράδοση χιλιάδων ετών.






Με την ολοκλήρωση του κουρέματος έγινε το ράντισμα των προβάτων και όλοι μαζί ευχήθηκαν στο ιδιοκτήτη του κοπαδιού καλό καλοκαίρι και αμέσως μετά κάθισαν στο πλούσιο τραπέζι που ετοίμασαν οι γυναίκες του σπιτιού και το προσωπικό του «Δωδεκάθεου», αφού νωρίτερα είχαν φροντίσει να μοιράσουν πίτες και γλυκίσματα στους κτηνοτρόφους που κούρευαν και στους βοηθούς που έπιαναν τα πρόβατα.






Τα Καλύβια Ελασσόνας βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και θεωρούνται από τα πιο παραγωγικά χωριά της επαρχίας Ελασσόνας καθώς εκτρέφονται 30.000 αιγοπρόβατα που παράγουν ετησίως περίπου 6.000 τόνους γάλακτος και διαθέτουν πάνω από 1500 αγελάδια ελευθέρας βοσκής.






Οι κάτοικοι του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και φροντίζουν να διαθέτουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες ώστε τα παραγόμενα προϊόντα τους να ποιοτικά και ανταγωνιστικά.






Σε αυτό βοηθάει το μικροκλίμα της περιοχής και η βιοποικιλότητα του Ολύμπου. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους των Καλυβίων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι ηλικίας από 29 έως 50 ετών, αυτό που ζητούν από την πολιτεία είναι να σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων και κυρίως γύρω από το φορολογικό κομμάτι για να μπορέσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες και να συνεχίσουν στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου που κληρονόμησαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους.













Πηγή: www.ert.gr (Ευάγγελος Μητρούσιας)















































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια