ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Τσίπρας-Ερντογάν συναντήθηκαν στο Πεκίνο :Την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος

Τσίπρας-Ερντογάν συναντήθηκαν στο Πεκίνο :Την πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος


Μία ώρα και 10 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Πεκίνο.



Ο πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία για πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.



Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η Τουρκία.



Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας. Ο Ερντογάν έκανε αναφορά και στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.



Στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.



Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο πρωθυπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Τσίπρας- Γιλντιρίμ στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη, κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλων συναρμόδιων υπουργών των δύο χωρών.

















Πηγή: ΑΠΕ













































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια