ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Αναζητούν λύση για τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ ώστε να μετριάσουν την οργή των αγροτών

Αναζητούν λύση για τα δάνεια της παλιάς ΑΤΕ ώστε να μετριάσουν την οργή των αγροτών


Αρρυθµίες στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και ανασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί το θέµα των ληξιπρόθεσµων οφειλών των αγροτών είτε αυτές αφορούν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ είτε έχουν να κάνουν σε δανειοδοτήσεις από τις εµπορικές τράπεζες.


Στην πρόταση που συζητείται οι σηµερινοί ιδιοκτήτες θα παραµένουν διαχειριστές των κτηµάτων και θα µπορούν να ανακτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας µετά από χρόνια, µόνο αν εξυπηρετούν τις προβλεπόµενες δόσεις.



Οι ζωηρές αντιδράσεις που συναντούν από την πλευρά των υπόχρεων αγροτών τα τελευταία «ειδοποιητήρια» που απέστειλε η παλιά Αγροτική Τράπεζα, φθάνουν µέχρι τους πάνω ορόφους της Αχαρνών 2, όπου οι επιτελείς του υπουργού αναζητούν εναγωνίως λύσεις, οι οποίες δεν θα ξεφεύγουν της πολιτικής διαχείρισης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πρόσθετο πολιτικό κόστος που έχει να κάνει µε «παλιές αµαρτίες» και ευθύνες του παρελθόντος.



Σ’ αυτή τη βάση, οι πληροφορίες θέλουν να επανέρχεται στο προσκήνιο µια παλιότερη πρόταση που λέει να δοθεί µια τελευταία δυνατότητα στους δανειολήπτες µε ενυπόθηκα δάνεια, να χάσουν προσωρινά και όχι οριστικά τη ιδιοκτησιακή σχέση µε τα υποθηκευµένα ακίνητα, από τη στιγµή που δεν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών ή τον όποιο προτεινόµενο µέχρι στιγµής διακανονισµό.



Σ’ αυτή τη λογική, οι σηµερινοί ιδιοκτήτες θα παραµένουν διαχειριστές των ακινήτων (κτηµάτων εν προκειµένω) και θα µπορούν να ανακτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας µετά από χρόνια, µόνο και εφόσον, εξυπηρετούν από και µπρος τις προβλεπόµενες δόσεις, οι οποίες θα ενσωµατώνουν επί της ουσίας κάποιο ενοίκιο και κάποιο µέρος της αξίας του ακινήτου. Όταν µε το καλό θα ολοκληρώνεται ο πολυετής κύκλος αυτού του ιδιότυπου leasing (χρηµατοδοτική µίσθωση) το ακίνητο θα περιέρχεται εκ νέου στον αρχικό ιδιοκτήτη αγρότη. 



Χάνουν τη γη συνεχίζουν όµως την παραγωγή

Από τις µέχρι τώρα επαφές του υπουργείου µε εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος η ρύθµιση που αρχικά εξετάζεται, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου από το Ναύπλιο, είναι ότι όσοι αγρότες συνεχίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα να µπορούν να χρησιµοποιούν την υποθηκευµένη περιουσία τους για όσο διάστηµα µείνουν στο επάγγελµα, χάνοντας όµως την κυριότητά της. 



Για το θέµα της κυριότητας, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «είναι ένα ζητούµενο, αλλά εµείς λέµε να µπουν στον Ο∆ΙΑΓΕ» (Οργανισµός ∆ιαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισµών). «Αν βρεθεί αγοραστής γι’ αυτή την περιουσία, µόνο αν την παρατήσει ο αγρότης που τη δουλεύει και σηκωθεί να φύγει θα την δώσουµε αλλού», υποστήριξε σχετικά µε το θέµα. 



Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ο αγρότης έχει εγκαταλείψει τη δραστηριότητά του, εκ των πραγµάτων η ενυπόθηκη περιουσία περνάει στον εκκαθαριστή και θα γίνει προσπάθεια από το υπουργείο, όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραµµάτων, να δοθεί για τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.



Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριµένη νοµοθετική ρύθµιση που θα είναι έτοιµη µέχρι τέλος του έτους σύµφωνα µε τον υπουργό, αφορά κόκκινα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ περίπου 600 συνεταιρισµών και 40-45.000 αγροτών.


















Πηγή: www.agronews.gr
















































































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια