ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Την διάθεση αλλαγής ονόματος της χώρας εκφράζει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Την διάθεση αλλαγής ονόματος της χώρας εκφράζει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ



Αλλαγή πορείας ετοιμάζει η πΓΔΜ με την νέα κυβέρνηση να δηλώνει διατεθειμένη να αλλάξει την ονομασία της χώρας, ώστε να λήξει η χρόνια διένεξη με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.



Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για τυχόν αλλαγή ονομασίας, προτού η όποια πρόταση οδηγηθεί σε δημοψήφισμα.



Ο κ. Ντιμιτρόφ αναμένεται σήμερα, Δευτέρα, να συζητήσει τις προθέσεις της χώρας με αξιωματούχους της Συμμαχίας, ενώ την Τετάρτη θα ταξιδέψει στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα όμολογό του Νίκο Κοτζιά.



Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για αυτή την αλλαγή στάσης. Το ίδιο αίσθημα κυριαρχούσε στη χώρα και πριν λίγες μέρες λόγω των δηλώσεων του νέου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει προβοκατόρικες τις κινήσεις της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.



Στο τραπέζι της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ φαίνεται πως δεν θα πέσει το θέμα του ονόματος, αλλά αναμένεται να συζητηθούν τρόποι βελτίωσης των διμερών σχέσεων, κάτι που θα συμβάλει με την σειρά του στο «φλέγον» θέμα.



Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είχαν «παγώσει» το 2008, κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, όταν οι εταίροι συμφώνησαν να μην προχωρήσει η διαδικασία αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι υποψίες περί Ρωσικού «δακτύλου» στα Βαλκάνια έχει δημιουργήσει μια αίσθηση ανάγκης τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων στην περιοχή.



Υπενθυμίζουμε πως πριν από μικρό χρονικό διάστημα το Μαυροβούνιο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΝΑΤΟ, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.



«Η είσοδος της [ΠΓΔΜ] στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή», εκτίμησε ο κ. Ντιμιτρόφ.










Πηγή: http://www.cnn.gr









































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια