ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η Άννα Βαγενά συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου

Η Άννα Βαγενά συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μαυροβουνίου ΥΠΕΞ, κ. Srdjan Darmanovic, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Βουλής, με τη συμμετοχή της Λαρισαίας βουλευτού, Άννας Βαγενά, η οποία έχει την ιδιότητα της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος-Μαυροβουνίου. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας, ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος, κι ο Πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα, κ. Petar Popovic. 


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου. Από το 2006, οπότε και έλαβε χώρα το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ και μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης υπάρχει πια ευρύτατη συμφωνία υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας. Αντίστοιχα, η Ελλάδα στις 22/3/2017 επικύρωσε το πρωτόκολλο προσχώρησης του Μαυροβουνίου στον Οργανισμό του ΒΑ Συμφώνου (NATO). Έτσι, στις 5 Ιουνίου 2017, η εν λόγω φίλια χώρα εντάχθηκε στη Συμμαχία, γινόμενη το 29ο μέλος της.


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαυροβουνίου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 


« Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της φίλης και σύμμαχης χώρας του Μαυροβουνίου, με την οποία μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί ιστορικοί, πολιτισμικοί αλλά και θρησκευτικοί. Η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου, που αποτελεί, άλλωστε, το υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος με τον μεγαλύτερο βαθμό συμμόρφωσης στα κριτήρια της Κοπεγχάγης (ενταξιακοί δείκτες). Εξίσου θετική είναι και η επιτυχής κατάληξη των διαδικασιών ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Είναι δεδομένο ότι, αν επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο τις σύγχρονες προκλήσεις όσο και την κοινή απαίτηση των λαών της Ευρώπης για βάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και αποκέντρωση των δομών λήψης των αποφάσεων, η υποστήριξη της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου αποτελεί για την Ελλάδα θέμα υψηλής προτεραιότητας. Γιατί είναι προς το συμφέρον του λαού μας, να διευρύνεται η ευρωπαϊκή οικογένεια με την ένταξη κρατών, που όπως η φίλια αυτή χώρα της Βαλκανικής, συμμερίζονται κοινές στοχεύσεις, επιδιώξεις αλλά και εμπειρίες. Μια τέτοια διεύρυνση, θα ισχυροποιήσει και τη δική μας θέση αλλά και την προσπάθειά μας για έναν δομικό μετασχηματισμό της ΕΕ. Τέλος, γνωρίζω πως τους δυο λαούς συνδέουν πολλά κοινά, σε ήθη, αξιακές αρχές, πολιτισμικές αναφορές αλλά και νοοτροπία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την παραμονή μου στην Ποντγκόριτσα όπου και παρουσίασα το θεατρικό έργο «Ο Γάμος» της Β. Σολωμού-Ξανθάκη, στο πλαίσιο παμβαλκανικής περιοδείας το έτος 1989, η δε ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε ιδιαίτερα θερμή».

















Πηγή: www.postlarissa.gr


























« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια