ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η επαιτεία απατεώνων στο Βόλο

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η επαιτεία απατεώνων στο Βόλο


Ραγδαία αύξηση των υποθέσεων επαιτείας στη Μαγνησία. Σε τρία χρόνια, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε ποσοστό, που φτάνει και το 100%.



Εξω από εκκλησίες, μάρκετ, καφέ, ουζερί, εστιατόρια, στον πεζόδρομο της Ερμού, στα φανάρια κεντρικών κόμβων, ολοένα και περισσότεροι πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση επικαλούνται ανάγκη ή με το πρόσχημα πώλησης αντικειμένων ευτελούς αξίας, απλώνουν το χέρι και ζητούν ελεημοσύνη.



Το α΄ τετράμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, καταγράφηκαν 46 συλλήψεις. Οι συλλήψεις για ολόκληρο το 2014 ήταν μόλις 60. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επαιτεία φαίνεται να παρουσιάζει ολοένα και περισσότερα κρούσματα.



Ενας στους τρεις, Ελληνας Ρομά

Σχεδόν ένας στους τρεις επαίτες είναι Έλληνας Ρομά. Ο αντίκτυπος μετά από τόσα χρόνια συνεχούς οικονομικής κρίσης είναι μεγάλος. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και πολλές γυναίκες και ηλικιωμένες. Έχουν παιδιά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύτεκνοι, ή μονογονεϊκές οικογένειες. Βούλγαροι Ρομά ή Ρουμάνοι και υπήκοοι Μπαγκλαντές απασχολούν αρκετά συχνά. Μάλιστα ανάμεσά τους βρίσκονται κάποιοι που φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την υγεία τους.


Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, πρόσφατα, υπήρξε παρέμβαση Βολιώτισσας για παροχή πρώτων βοηθειών.


Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ένας ζητιάνος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με το πόδι του και ήταν εμφανές ότι αν δεν λάμβανε κάποια βοήθεια, τότε ίσως να κινδύνευε σοβαρά η ζωή του.


Η γυναίκα κάλεσε το ΕΚΑΒ, όμως ο άνθρωπος μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών ζήτησε να φύγει από το Νοσοκομείο. Δεν δέχτηκε να έχει ψυχολογική υποστήριξη.




Αστεγοι οι περισσότεροι

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι άστεγοι. Σημάδια από την παρουσία τους βρίσκονται σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Μικρές εστίες πυρκαγιών για τις οποίες καλείται να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου αποκαλύπτουν το καταφύγιό τους. Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι αρκετοί από τους Βούλγαρους Ρομά ή Ρουμάνους επαίτες είναι περιφερόμενοι. Στην ερώτηση των αστυνομικών, γιατί κάνουν αυτή την πράξη, η απάντηση που δίνουν είναι, γιατί οι Έλληνες είναι ελεήμονες.




Οι Βολιώτες είναι υπερήφανοι

Ελληνες Βολιώτες που βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο δύσκολα απλώνουν το χέρι και ζητούν βοήθεια. Συνήθως, όπως επισημάνθηκε, απευθύνονται στην Εκκλησία ή στις κοινωνικές δομές και ζητούν στήριξη. Υπάρχουν πάρα πολλοί που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση. Όμως, σηκώνουν μόνοι τον σταυρό τους και προσπαθούν να μην αποσπούν τα βλέμματα.




Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, το 2016 οι αστυνομικοί συνέλαβαν 168 επαίτες, εκ των οποίων 48 ήταν Έλληνες, 8 Αλβανοί, 51 Βούλγαροι, 6 Ρουμάνοι και οι λοιποί άλλες εθνικότητες. Το 2015 οι αστυνομικοί συνέλαβαν 192 επαίτες, εκ των οποίων 45 ήταν ημεδαποί, 44 Βούλγαροι, 7 Ρουμάνοι, 9 Πακιστανοί, 92 άλλες εθνικότητες. Το 2014 συνελήφθησαν 60 επαίτες, εκ των οποίων οι δεκατρείς ήταν ημεδαποί, 20 Βούλγαροι, ένας Ρουμάνος και 26 λοιπές εθνικότητες.




Συλλαμβάνονται μία και δύο και τρεις φορές

Πολλοί από τους προσαχθέντες, πάντως, απασχολούν επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές. Οδηγούνται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και όταν το Πταισματοδικείο δεν συνεδριάζει, τότε αφήνονται ελεύθεροι μέχρι τη δίκη.


Οι δράστες είναι γνώριμοι στους αστυνομικούς των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων, ιδιαίτερα στην Τουριστική Αστυνομία, που είναι επιφορτισμένη με το εν λόγω αντικείμενο. Δεν το βάζουν κάτω όταν προσάγονται και συνεχίζουν.


Αρκετοί έχουν συλληφθεί μία και δύο και τρεις φορές. Τελικά, αποφασίζουν να σταματήσουν τη δράση τους όταν οδηγούνται στο δικαστήριο. Το Πταισματοδικείο Βόλου επιβάλλει ποινές που μπορεί να φτάνουν τις δέκα μέρες κράτησης και χρηματική ποινή που με τα δικαστικά έξοδα ανέρχεται στα 180 ευρώ. Τότε, όπως αναφέρθηκε, αλλάζουν πόλη.


Πάντως, οι περισσότεροι από τους επαίτες που προσάγονται δεν έχουν μεγάλα χρηματικά ποσά πάνω τους. Οι αστυνομικοί βρίσκουν μερικά ευρώ ή και τίποτα αρκετές περιπτώσεις. Ποσά της τάξεως των 20-30 ευρώ βρίσκονται μετά από πολύωρη παρακολούθηση. Όπως σχολιάστηκε, ορισμένοι βγάζουν κανονικό μεροκάματο.




Ο νόμος ήταν πιο αυστηρός

Η επαιτεία αντιμετωπίζεται από τον Ποινικό Κώδικα ως πταίσμα, ενώ πριν από μερικά χρόνια οι δράστες κατηγορούνταν σε βαθμό πλημμελήματος και το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλλει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μηνών. Με την καινούργια νομοθεσία οι ποινές χαρακτηρίζονται περισσότερο ελαφρές και έχουν ως αποτέλεσμα οι δράστες να επαναλαμβάνουν την επαιτεία ακόμη και την επόμενη μέρα της προσαγωγής.


Το άρθρο 407

Σύμφωνα με το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα για την επαιτεία, όποιος επαιτεί από φυγοπονία ή από φιλοχρηματία ή κατά συνήθεια, τιμωρείται με κράτηση έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί μαζί με την ποινή της κράτησης. Συνήθως ωστόσο, επειδή οι δράστες δεν έχουν πάνω τους χρήματα, αφήνονται ελεύθεροι με κράτηση μερικών ημερών.

















Πηγή: www.taxydromos.gr



























« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια