ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση»

Συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά  στην παγκόσμια πρόκληση»



Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση» που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην Καρδίτσα στις 9 και 10 Ιουνίου 2017.


Συνδιοργανωτές φορείς ήταν το ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, το ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος η ΕΘΕΜ (Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών). 


To συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με παρουσία και του Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.


Εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων η κ. Ευαγγελία Γιοβρή, Γενική Διευθύντρια παρουσίασε την εισήγηση «Λάρισα, η πορεία εξέλιξης σε μια αειφόρο βιώσιμη πόλη». Αντικείμενο της εισήγησης ήταν οι δράσεις, μελέτες, ερευνητικά προγράμματα και έργα του Δήμου Λαρισαίων στα πλαίσια της προσπάθειας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής και την ανασυγκρότηση των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα και την φυσιογνωμία της. Όλες οι γενικές και επιμέρους μελέτες και επεμβάσεις είναι διαχρονικά και λειτουργικά συνδεδεμένες μεταξύ τους και περιλαμβάνουν:

  • Έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που στοιχειοθετεί την δημιουργία ενός συνολικού δικτύου πεζοδρόμων που συνδέει το εμπορικό κέντρο με τον ιστορικό Λόφο του Φρουρίου, το Αρχαίο Θέατρο, τις τέσσερις πλατείες του κέντρου, τον Πηνειό, το πάρκο Αλκαζάρ, το Σιδηροδρομικό σταθμό και το ΚΤΕΛ. 
  • Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με τον περιορισμό των μετακινήσεων με Ι.Χ. προς το κέντρο, 
  • Την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης μέσα από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Φρουρίου, με το εμπορικό κέντρο. 
  • Την αποκατάσταση της σχέσης του φυσικού τοπίου με τον αστικό χώρο με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της κοίτης του Πηνειού ποταμού και την ένταξή του στην ζωή της πόλης.




Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Λαρισαίων κ. Λία Γκουντρουμπή, συμμετείχε στην οργανωτική – επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, ενώ παρουσίασε και εισήγηση με θέμα: «Αναζήτηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων, σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων, λειτουργία Γραφείου ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 


Ο Δήμος Λαρισαίων στα πλαίσια της πολιτικής εξωστρέφειας που επιδιώκει τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και σε δίκτυα πόλεων.


Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η α΄φάση υλοποίησης project του προγράμματος Urbact ενώ υλοποιούνται τρία ακόμη project του προγράμματος Erasmus+ και Horizon 2020. Έχουν εγκριθεί και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα άλλα δύο project του Horizon 2020.


Επιπλέον, ο Δήμος Λαρισαίων επιδίωξε και συμμετέχει στα δίκτυα πόλεων ICLEI, River Cities και Civitas Forum.














Γράφει για την larisacitynews.gr








« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια