ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων δηλώνει για το Εμπορευματικό Κέντρο: "Να μην αναβιώσει κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ Λάρισας και Βόλου"

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων δηλώνει για το Εμπορευματικό Κέντρο: "Να μην αναβιώσει κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ Λάρισας και Βόλου"


Με αφορμή τις συζητήσεις για το Εμπορευματικό Κέντρο


«Το Εμπορευματικό Κέντρο στη Γυρτώνη θα αποτελεί την εξέλιξη του Κέντρου Διαλογής του ΟΣΕ, που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Πολιτείας δεν σχετίζεται με τα Εμπορευματικά Κέντρα που θα πρέπει να λειτουργούν σε περιοχές κοντά σε λιμενικές εγκαταστάσεις, και δεν συνδέεται με την προοπτική διεκδίκησης και δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στη Μαγνησία.

Σε ό,τι αφορά στο κλίμα αντιπαράθεσης που φαίνεται να καλλιεργείται από κάποιους, για το θέμα του Εμπορευματικού Κέντρου στη Γυρτώνη, θα ήθελα να τονίσω πως ο καθένας μας και όλοι μαζί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αφήσουμε να αναβιώσει κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Οποτε, στο παρελθόν, επικράτησαν τέτοιες φωνές – για πολιτικά κυρίως οφέλη – και οι δύο πόλεις έχασαν, δεν κέρδισαν».



Σε αυτή τη …διευκρινιστική δήλωση προχώρησε χθες βράδυ, μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε, κυρίως στη Μαγνησία από πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι θεώρησαν ότι οι πρόσφατες επαφές Καλογιάννη με τη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία ενός εμπορευματικού κέντρου στη Γυρτώνη, αντιστρατεύονται το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που συντάχθηκε το 2003 και προβλέπει τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στον άξονα Βόλου – Λάρισας και πιο συγκεκριμένα στον άξονα λιμάνι Βόλου – Α΄ και Β΄ ΒΙΠΕ – στον κόμβο Βελεστίνου.




Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, ο οποίος βρέθηκε χθες στον Βόλο για την υπογραφή σύμβασης ενός έργου και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι «καταρχήν δεν έχει καμία ενημέρωση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ», ενώ το περίφημο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την περιοχή του Βελεστίνου δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών». Όσον αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του Εμπορευματικού Κέντρου, αυτό απαιτεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα θέτει τους όρους δόμησης, χωροταξίας, τα μεγέθη της επένδυσης και κυρίως τα ανταποδοτικά του οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν» κατέληξε.


Σχετικά με την ενόχληση βουλευτών και φορέων της Μαγνησίας, οι οποίοι σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «ήττα στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της ευρύτερης περιοχής, εφόσον δημιουργηθεί Εμπορευματικό Κέντρο της ΓΑΙΟΣΕ στη Λάρισα», αυτή μάλλον οφείλεται σε παρεξήγηση, σε λανθασμένη λεκτική διατύπωση, ή σε προληπτική αντίδραση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.



Η ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Αναλυτικότερα η δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων στην «Ε» έχει ως εξής: Η προοπτική δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή της Λάρισας, αποτελεί μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου της ΓΑΙΟΣΕ, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της πόλης για επίλυση χρόνιων προβλημάτων που προκαλεί η συνύπαρξη Λάρισας και σιδηρόδρομου.



Πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το εν λόγω Εμπορευματικό Κέντρο, θα αποτελεί την εξέλιξη του Κέντρου Διαλογής του ΟΣΕ, που σήμερα βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Πολιτείας και το οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί, για ευνόητους λόγους, εκτός αστικού ιστού. Η μεταφορά βεβαίως του Κέντρου Διαλογής στη Γυρτώνη, δίνει τη δυνατότητα στη ΓΑΙΑΟΣΕ να αναβαθμίσει και να εξελίξει τον Σταθμό, σε Εμπορευματικό Κέντρο αγροτικών, κυρίως, προϊόντων. Είναι λοιπόν, προφανές το εν λόγω Εμπορευματικό Κέντρο δεν σχετίζεται με τα Εμπορευματικό Κέντρα που θα πρέπει να λειτουργούν σε περιοχές κοντά σε λιμενικές εγκαταστάσεις, και δεν συνδέεται με τη προοπτική διεκδίκησης και δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου στη Μαγνησία. Σε ό,τι αφορά στο κλίμα αντιπαράθεσης που φαίνεται να καλλιεργείται από κάποιους, για το θέμα του Εμπορευματικού Κέντρου στη Γυρτώνη, θα ήθελα να τονίσω πως ο καθένας μας και όλοι μαζί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αφήσουμε να αναβιώσει κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Οποτε, στο παρελθόν, επικράτησαν τέτοιες φωνές – για πολιτικά κυρίως οφέλη – και οι δύο πόλεις έχασαν, δεν κέρδισαν».



Όπως είναι γνωστό και μετά από δύο σχεδόν χρόνια συνεχόμενων επαφών και συναντήσεων, περί τα τέλη Μαΐου, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών – Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία στελεχών και εκπροσώπων εταιριών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων και φέρεται να συμφώνησαν στη μεταφορά του Εμπορικού Σταθμού Διαλογής από το Μεζούρλο που βρίσκεται σήμερα, στο νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο Κουλούρι-Γυρτώνη (έκταση 300 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ). Εκεί άλλωστε ο Δήμος διαθέτει εκτάσεις, τις οποίες μπορεί να παραχωρήσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ, προκειμένου ο νέος χώρος να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο Εμπορευματικό Κέντρο (όχι όμως σαν αυτό που προβλέπεται στο Βελεστίνο), με έμφαση στη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι η …μετακόμιση του Εμπορικού Σταθμού Διαλογής από το Μεζούρλο κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή πλέον θεωρείται κατοικήσιμη, ενώ η δρομολογούμενη αναβάθμιση του μεταφορικού ρόλου του ΟΣΕ με την εμπλοκή της κινέζικης Cosco κι άλλων μεγάλων ξένων παικτών, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την καθημερινή διέλευση εμπορευματικών αμαξοστοιχιών από το σιδηροδρομικό δίκτυο της Λάρισας.



Σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις ενέργειες του κ. Καλογιάννη, είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Λάρισας επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη μετακόμιση του Εμπορικού Σταθμού Διαλογής της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Κουλούρι, ώστε εκεί να μην δημιουργηθεί απλά ένας τοπικός Σταθμός, αλλά να αναβαθμιστεί -λόγω συγκυριών- σε Εμπορευματικό Κέντρο, το μοναδικό ίσως χερσαίο στην Ελλάδα, αφού ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη σύνδεση του σιδηρόδρομου με τα logistic centers μεγάλων βιομηχανιών. Ουσιαστικά στα πλάνα του Οργανισμού είναι η δημιουργία μεγάλων εμπορευματικών κέντρων σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη (ήδη δρομολογούνται ), για να ακολουθήσουν Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.



Τα παραπάνω απασχόλησαν και τη συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Αθανάσιο Σχίζα, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, μετά και την επίσκεψή του πρώτου στην Κοιλάδα των Τεμπών. Από τη συνάντηση αυτή διέρρευσε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται το τρίτο τετράμηνο του 2018.







Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία




























































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια