ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Πάνω από τα 5 δισ. ευρώ για άλλη μία φορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες τον Μάιο

Πάνω από τα 5 δισ. ευρώ για άλλη μία φορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες τον Μάιο



Με ρυθμούς χελώνας οι πληρωμές χρεών για εφάπαξ και συντάξεις- Αυξήθηκαν και πάλι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ- Πάνω και οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου 



Πάνω από τα 5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν και πάλι τον Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους σε ιδιώτες. Ανήλθαν συνολικά στα 5,053 δισ. ευρώ, εάνντι 4,965 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.



Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το «στοκ» των απλήρωτων υποχρώσεων του δημοσίου μειώθηκε ελαφρώς τον Μάιο κατά 70 εκατ. ευρώ στα 3,843 δις. από τα 3,914 δισ. τον Απρίλιο, την ίδια ώρα όμως που οι απλήρωτες επιστροφές φόρου αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ, στα 1,210 δισ. ευρώ έναντι 1,051 δισ. τον Απρίλιο.


Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την ανακοίνβωση του Υπουργείου Οικονομικών ια την πορεία των ληξιπροιέσεων της Γενικής Κυβέρνησης είναι:

  • Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, μετά από ένα τρίμηνο μειώσεων, αυξήθηκαν και πάλι στα 1,199 δισ. ευρώ, όσα σχεδόν ήταν και τον Δεκέμβριο του 2015 (1,194 δισ. ευρώ) πριν πάρει το δημόσιο νέο δάνειο 6 δισ. ευρώ για να πληρώσει τα χρέη του σε ιδιώτες και 63 εκατ. ευρώ πάνω από όσα ήταν τον Δεκέμβριο του 2016 (αφού είχε πάρει το νέο δάνειο των 6 δισ. ευρώ για να πληρώσει το κράτος τα χρέη του σε ιδιώτες)

  • Τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων για συντάξεις και εφάπαξ παραμένουν στα ύψη, ενώ αδιευκρίνιστο είναι πλέον το ύψος των οφειλών για εφάπαξ, αφού δεν εμφανίζονται πλέον ξεχωριστά ως οφειλές του ΤΠΔΥ αλλά στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων. Αν και οι οφειλές των Ταμείων υποχώρησαν ελαφρά τον Μάιο στα 2,246 δισ. ευρώ από 2,262 δισ. που ήταν τον Απρίλιο (-16 εκατ. ευρώ), παραμένουν εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016 (2,255 δισ.) και παρά τις μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

  • Αύξηση παρατηρείται και στις καθυστερούμενες επιστροφές φόρων, στα 1,210 δισ. από 1,051 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Αυτό όμως θεωρείται μάλλον συγκυριακό ως γεγονός, επειδή κορυφώνεται η υποβολή δηλώσεων Ε1, ενώ τους προηγούμενους μήνες φαινόταν προσπάθεια αποκλιμάκωσης του αποθέματος των οφειλών έως και στο 1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.













Πηγή: www.protothema.gr





















































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια