ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για τους αγρότες δανειολήπτες των μεγάλων τραπεζών

Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για τους αγρότες δανειολήπτες των μεγάλων τραπεζών



Ευρεία σύσκεψη υπό τον Δραγασάκη τις επόμενες μέρες



Στα πρότυπα του παράλληλου εξωδικαστικού μηχανισμού, που παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής χρεών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, βαδίζει η κυβέρνηση, με στόχο αντίστοιχη ρύθμιση για τα δάνεια των παραγωγών προς τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.



Την υπόθεση χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε προ ημερών σχετική συνάντηση και με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη. Στόχος ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης του σχεδίου που στηρίζεται πάνω στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή προκύπτει από τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, των οποίων τα δάνεια υπάγονται στα λεγόμενα «κόκκινα» και στις υπόλοιπες τράπεζες.



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.



Τη σύσκεψη αναμένεται να συντονίσει ο κ. Δραγασάκης, γεγονός που αναδεικνύει όχι μόνο τη σημασία του προβλήματος, αλλά και τη βούληση να επιλυθεί το συντομότερο. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι ο παράλληλος μηχανισμός για τα δάνεια της πρώην ΑΤΕ καταρτίστηκε σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.



Όπως πληροφορούμαστε, στη σύσκεψη θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, άλλα στελέχη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων τραπεζών.



Είχε προηγηθεί σειρά επαφών με τους τραπεζικούς διαχειριστές, ώστε να βρεθεί ένα κοινό σημείο σύγκλισης για την επίλυση του θέματος. Την ίδια ώρα, έγινε μια αρχική επεξεργασία των στοιχείων από τα αρμόδια κυβερνητικά και υπηρεσιακά κλιμάκια, και πλέον και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου που θα εξυπηρετεί το βιώσιμο χρέος των δανειοληπτών.



Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, δύο προτάσεις. Η μία θα αφορά την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των δανείων σε επιπλέον δέκα χρόνια, και η δεύτερη τη μείωση ή κούρεμα των επιτοκίων.



Πάντως, μέχρι στιγμής, στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, για να μην δημιουργηθούν προσδοκίες, οι οποίες στην πορεία μπορεί να διαψευστούν, αλλά είναι σαφές ότι επιθυμούν διακαώς μια συνολική λύση στο θέμα των αγροτικών χρεών. Πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αναζητά την πιο ωφέλιμη για τους δανειολήπτες λύση.



Όπως καταγγέλλουν στην «ΥΧ» κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, βλέπουν τα χρήματα που καταβάλλονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό, από τις αγροτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται, να αφαιρούνται χωρίς καμία προειδοποίηση μέσω της διαδικασίας κατασχέσεων, στην οποία επιδίδονται τα τραπεζικά ιδρύματα.



Εξωδικαστικός και παράλληλος μηχανισμός

Στην Πλατεία Βάθη επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η εύρεση μιας συνολικής λύσης, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης των μη εγγυημένων δανείων, είναι εφικτή, αφού ξεπεράστηκε ο μεγάλος σκόπελος με τα κόκκινα δάνεια της πρώην ΑΤΕ. Και όχι άδικα, αφού από το 2012, οπότε και έληξε άδοξα η ιστορία της Αγροτικής, το κακό κομμάτι τέθηκε σε εκκαθάριση, με αποτέλεσμα χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά και συνεταιρισμοί να βρίσκονται σε ομηρία.



Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» στο φύλλο της 4ης Αυγούστου, ο παράλληλος εξωδικαστικός, που μπαίνει σε εφαρμογή από τις 20 Σεπτεμβρίου, προβλέπει διαγραφή πανωτοκίων και «κούρεμα» λογιστικού υπολοίπου έως 50%. Αφορά περίπου 80.000 αγρότες και συνεταιρισμούς.



Στο πλαίσιο του σχεδίου, που επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής, δίνεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένης σε ποσοστό 10%. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου 3259/2004 (γνωστός ως νόμος «περί πανωτοκίων»), κάτι που οδηγεί σε επανυπολογισμό και επαναπροσδιορισμό της οφειλής.



Υπενθυμίζεται ότι στον παράλληλο μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν οφειλές, οι οποίες στις 31/12/2016 ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 30 ημερών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αγρότης να έχει καταγράψει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων –όπως προκύπτουν από το Ε3– σε τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος της τελευταίας τριετίας πριν από την υποβολή της αίτησης. Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση και στην αποστολή των αιτημάτων θα διαδραματίσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης – Ενημέρωσης Δανειοληπτών και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (εταιρεία PQH).



Εν τω μεταξύ, από τις 3 Αυγούστου είναι σε ισχύ και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών, από τον οποίο μπορούν να επωφεληθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και όσοι αγρότες μπορούν να θεμελιώσουν εμπορική, άρα και πτωχευτική ικανότητα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η εν λόγω διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο οφειλέτης να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρο χρήση την τελευταία τριετία και οι συνολικές οφειλές του να είναι τουλάχιστον 20.000 ευρώ.




Νομική λύση για τους συνεταιρισμούς

Εν τω μεταξύ, υπό εξέταση βρίσκεται από το ΥΠΑΑΤ το αίτημα πολλών συνεταιρισμών να προηγούνται στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση Ενώσεων, ώστε ακίνητα (αποθήκες, σιλό, κ.λπ.) να παραμένουν στον συνεταιριστικό χώρο και να μην καταλήγουν στα χέρια ιδιωτών, πολλές φορές για ένα κομμάτι ψωμί.



Μάλιστα, αρκετοί αγροτικοί συνεταιρισμοί προτείνουν οι εκκαθαριστές να απευθύνονται πρώτα στους ενεργούς συνεταιρισμούς και εφόσον αυτοί αδυνατούν να καλύψουν το κόστος του πλειστηριασμού, τότε να μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες. Με την πρόταση αυτή το ΥΠΑΑΤ συμφωνεί, αλλά αναζητά τη νομική φόρμουλα για να την εφαρμόσει.

















Πηγή: ypaithros.gr (Γιώργος Ρούστας, Γεωργία Μπόχτη)
































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια