ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Δράσεις στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας - Κατασκήνωση στην πόλη (ΦΩΤΟ)

Δράσεις στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας - Κατασκήνωση στην πόλη (ΦΩΤΟ)



Την Τετάρτη 2 Αυγούστου επισκέφθηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας οι “ Άπαιχτοι Αγωνιστές”, οι “Ατρόμητοι Εξερευνητές” και οι “Αετοί” του 4ου δημοτικού σχολείου Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος “Κατασκήνωση στην πόλη”. Συγκεκριμένα, τριάντα μαθητές της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου, το οποίο διακρίνεται σε δύο ενότητες: “Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου – Η απελευθέρωση της Λάρισας (1941-1944)” και “Αλληλεγγύη – Η Μάχη της Σοδειάς”. 





Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η επαφή και η εξοικείωση των παιδιών με βασικές έννοιες και γεγονότα της περιόδου της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, αλλά και πιο εξειδικευμένα, στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Λάρισας. 





Σημαντικό εργαλείο του προγράμματος αποτελεί το Kamishibai (ιαπωνικό “θέατρο από χαρτί”), που βασίζεται στον συνδυασμό της προφορικής αφήγησης και της εικόνας: φωτογραφικά ντοκουμέντα και άλλες απεικονίσεις που σχετίζονται με την περίοδο παρουσιάζονται διαδοχικά, ενώ συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται ψηφιακοί ήχοι που ενισχύουν το ενδιαφέρον των παιδιών και εξάπτουν τη φαντασία τους, καθώς και φύλλα εργασίας, τα οποία μέσα από απλές και ευχάριστες δραστηριότητες στοχεύουν στην αφομοίωση των πληροφοριών που έλαβαν τα παιδιά. 





Ωστόσο, ο βασικότερος άξονας του προγράμματος είναι η συμμετοχικότητα των μαθητών, οι οποίοι με την απαραίτητη καθοδήγηση και με τη μαιευτική μέθοδο απαντούν σε ερωτήματα όπως: “Πως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος επηρέασε τον κόσμο και συγκεκριμένα την Ελλάδα; Τι σημαίνει αντίσταση και, ειδικότερα, πως ορίζουμε την Εθνική Αντίσταση; Τι σημαίνει αλληλεγγύη;” κ.α. Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αναρωτηθούν, να προβληματιστούν, να εκφράσουν το κριτικό τους πνεύμα και τα συναισθήματά τους και να αναζητήσουν αντιστοιχίες, ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. 





Τους μαθητές του 4ου δημοτικού σχολείου συνόδευαν οι κυρίες Βικτωρία Μπουλογιάννη, Γεωργία Ρούφα, Ινέσσα Κύρκου, Μαριάννα Καραγιάννη και Μαρία Μανώλη, καθώς και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, κυρία Σταυρούλα Μπαξεβάνου, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την αρχαιολόγο Βικτωρία Καπετάνου. 


































Γράφει για την larisacitynews.gr












































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια