ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Σε επιδημία εξελίσσεται η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού στον κάμπο της Λάρισας

Σε επιδημία εξελίσσεται η εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού στον κάμπο της Λάρισας



Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον το πράσινο σκουλήκι σε αρκετές περιοχές του κάμπου της Λάρισας και ιδιαίτερα στον άξονα της οδού Βόλου, φέρνοντας σε απόγνωση τους βαμβακοπαραγωγούς, μετά από τρία χρόνια σχετικής ύφεσης.



Γεωπόνος διαπίστωσε χθες σε χωράφια στην Τερψιθέα τη σύλληψη 500 ως 600 πεταλούδων στις παγίδες και συνέστησε άμεσους ψεκασμούς στους αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε 3 με 4 χωρίς να μπορούν να το αναχαιτίσουν.



Μεγάλα προβλήματα με το πράσινο αντιμετωπίζουν καλλιέργειες βαμβακιού, εκτός από την Τερψιθέα, στη Φαλάνη, το Δασοχώρι, το Ομορφοχώρι, τη Γλαύκη, τα Νάματα, το Αχέλλειο και το Κιλελέρ (όλος σχεδόν ο άξονας της Βόλου). Λιγότερη είναι η προσβολή σε περιοχές των Φαρσάλων και της Καρδίτσας.



Σχεδόν χάθηκε το όποιο κέρδος από το κόστος των ψεκασμών. Γλιτώσαμε τα έξοδα από τα ποτίσματα, με τις καλοκαιρινές βροχές και μας έχουν φύγει τα διπλά για την καταπολέμηση του πράσινου μας έλεγε αγρότης από την περιοχή του Ομορφοχωρίου, που έχει ήδη προβεί σε 4 ψεκασμούς χωρίς αποτέλεσμα.



Αρκετοί βέβαια αγρότες βιάστηκαν να κάνουν ψεκασμούς και με τον πρώτο- παρά τις συστάσεις των γεωπόνων της Διεύθυνσης Φυτοπροστασίας της Περιφέριας-εξόντωσαν τα ωφέλιμα.



Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό διαπιστώνουν γεωπόνοι και η αδυναμία καταπολέμησής του οδήγησε χώρες είτε στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια βαμβακιού, είτε να πάνε σε μεταλλαγμένο βαμβάκι. Εντωμεταξύ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έλλειψη στην αγορά από το συγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό σκεύασμα, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό και ανασφάλεια στις τάξεις των παραγωγών.



Κατρακυλούν οι τιμές στο βαμβάκι

Εντωμεταξύ καμπανάκι κινδύνου για τους παραγωγούς και τους εκκοκκιστές από τις διεθνείς αγορές όπου κατρακυλούν οι τιμές του λευκού χρυσού.. Τα δυσάρεστα μηνύματα έρχονται και από την συνεχή άνοδο του ευρώ, έναντι του δολαρίου (χθες κατέγραψε την υψηλότερη τιμή στα τελευταία 2,5 χρόνια σε σχέση με την ισοτιμία με το δολάριο, κοντά στο 1,20).



Στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ είχαμε βουτιά τις τελευταίες δύο ημέρες από τα 84 στα 79 σεντς τη λίμπρα, γεγονός που σημαίνει με αναγωγή στο σύσπορο με βάση τις τιμές που αναρτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι έπεσε το φράγμα των 50 λεπτών, από τα 52 λεπτά στα 49 λεπτά το κιλό.








Πηγή: www.thessaliatv.gr


























































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια