ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων βιομηχανικής ντομάτας από την ΝΟΜΙΚΟΣ στα Φάρσαλα

Νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων βιομηχανικής ντομάτας από την ΝΟΜΙΚΟΣ στα Φάρσαλα




Το τέταρτο κατά σειρά εργοστάσιο του ομίλου εγκαινίασε την Πέμπτη στα Φάρσαλα η Δ.ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Ε που παραμένει η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία προϊόντων βιομηχανικής ντομάτας με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και διεθνείς πελάτες όπως είναι H.J.Heinz (Europe), η Unilever companies (Europe), η Pizza Hut (Europe-Russia-Africa) , η Domino's (Europe -UAE- Africa), η Sbarro (Europe- Africa) κ.α.



Η επιχείρηση των Φαρσάλων έρχεται να προστεθεί στις μονάδες της ΚΩΠΑΪΣ, στην Αλίαρτο Βοιωτίας, της Δ.ΝΟΜΙΚΟΣ που εδρεύει στον Δομοκό Φθιώτιδος και της Merko Gida SanayiVeTicaret A.S, που βρίσκεται στην Τουρκία και εξαγοράστηκε το 2003.



Οι τρεις ελληνικές μονάδες διαθέτουν η κάθε μία ημερήσια δυναμικότητα επεξεργασίας νωπής τομάτας που ξεπερνά τους 3.500 τόνους ανά 24 ώρες και μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 180.000 τόνους τομάτας ανά σεζόν. 



Κατά την διάρκεια της παραγωγικής περιόδου της ντομάτας που ξεκινά περίπου τέλη Ιουλίου και τελειώνει περίπου τέλος Σεπτεμβρίου, τα εργοστάσια λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα και επεξεργάζονται περίπου 40% της συνολικής ποσότητας ελληνικής τομάτας που προορίζεται για μεταποίηση.



Ο χαιρετισμός του περιφερειάρχη

«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό κάθε άλλου επενδυτή δημιουργώντας καλύτερες υποδομές και επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου στα Φάρσαλα.



«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε έμπρακτα τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις που επιμένουν ελληνικά», πρόσθεσε και χαρακτήρισε την επένδυση που αποτελεί τον τρίτο κύκλο στην παραγωγική αλυσίδα της εταιρείας ως «αντίσταση παραγωγής στο πιο αντίξοο οικονομικό και αντιπαραγωγικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα στη χώρα. Αυτό το εργοστάσιο είναι προστιθέμενη αξία για τα Φάρσαλα, για τη Θεσσαλία γιατί απορροφά τη σοδειά των παραγωγών, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ρίχνει χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία, όπως έγινε και κατά την κατασκευή του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης στηλιτεύοντας το γεγονός ότι, με ευθύνη του κεντρικού κράτους, για την αδειοδότηση της νέας μονάδας απαιτήθηκε διπλάσιος χρόνος από την κατασκευή της.




Η ιστορία της επιχείρησης

Η Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Ε. ιδρύθηκε πριν από 96 χρόνια από τον Δημήτριο Νομικό και ήταν η πρώτη βιομηχανία παραγωγής προϊόντων τομάτας στα Βαλκάνια. Η λειτουργία της ξεκίνησε το 1915 στην Σαντορίνη, που σήμερα, είναι ένας παγκοσμίως διακεκριμένος τουριστικός προορισμός.



Τρεις γενεές αργότερα η εταιρία συνεχίζει να ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων τομάτας για βιομηχανική, λιανική και foodservice χρήση. Είναι κατά βάση εξαγωγική και συνεχίζει να είναι 100% οικογενειακή. 



Είναι η μεγαλύτερη εταιρία επεξεργασίας προϊόντων τομάτας στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο τζίρος της αγγίζει τα 60 εκ ευρώ και το 80% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές.



Κατά την τελευταία δεκαετία της ζωης της η εταιρεία διπλασίασε το μέγεθος της μέσω συμμετοχών και εξαγορών. Συγκεκριμένα : Το Μάιο του 2003 η εταιρεία επέκτεινε τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτου της εταιρίας Merko Gida SanayiVeTicaret A.S, που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες επεξεργασίας τομάτας στην Τουρκία.



Τον Ιανουάριο του 2007 εξαγόρασε την ελληνική θυγατρική της H.J. Heinz LTD, "ΚΩΠΑΪΣ Α.Ε." και έτσι έγινε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οίκους επεξεργασίας τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Τον Αύγουστο του 2017 τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο των Φαρσάλων.








Ο Δημήτρης, ο Μάριος και ο Πέτρος Νομικός συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας που ξεκίνησε το 1915 στην Σαντορίνη από τον Παππού τους.






















Πηγή: www.thessaliaeconomy.gr (Λευτέρης Ευαγγέλου)


































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια