ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Αντίδραση του Δημάρχου Τρικκαίων στην παράκαμψη συλλογικών αποφάσεων του Δήμου για επένδυση στο Βαλτινό

Αντίδραση του Δημάρχου Τρικκαίων στην παράκαμψη συλλογικών αποφάσεων του Δήμου για επένδυση στο Βαλτινό




Αμεση, στοχευμένη, συγκεκριμένη και αποφασιστική, η αντίδραση του Δημάρχου Τρικκαίων στην παράκαμψη συλλογικών αποφάσεων του Δήμου για επένδυση στο Βαλτινό. Με επιστολή που απέστειλε το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2017 στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας κ. Νικόλαο Ντίτορα, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοινώνει ότι προτίθεται να συνδράμει «στην άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος» κατά απόφασης του Συντονιστή. 



Η συνδρομή αυτή, μετά από συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, αφορά στην έκδοση απόφασης από την πλευρά του Συντονιστή, έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών. Αυτό έγινε, σε αντίθεση με τέσσερις (4) ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων οργάνων της τοπικής κοινωνίας: Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων και Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.



Η εγρήγορση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έκδοση της απόφασης και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία, οδήγησαν στον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων. Πρώτο εξ αυτών, η επιστολή που ακολουθεί (η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς, Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος & ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκη):


«Με αφορμή την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στα όρια της Τ.Κ. Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να διατυπώσω τις αντιρρήσεις μας επί της χωροθέτησης της προαναφερόμενης επένδυσης και της περιβαλλοντικής της αδειοδότησης.


Σε καμία περίπτωση η Δημοτική Αρχή και η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, δεν είναι αντίθετη σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ενισχύουν την τοπική μας οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Πάντα θα συνηγορούμε θετικά σε φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, οι οποίες όμως αξιοποιούν τοπικά διαθέσιμες πρώτες ύλες, ώστε να αποκτά νόημα η τοπική αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος.


Παράλληλα όμως, επενδύσεις αυτού του είδους λόγω της περιβαλλοντικής τους επίπτωσης, απαιτούν και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη συναίνεση που αποτελεί βασικό παράγοντα ομαλής λειτουργίας της επένδυσης. Και στην περίπτωση της Τ.Κ. Βαλτινού, όπως και στην πλειοψηφία αντίστοιχων περιπτώσεων, οι εν δυνάμει επενδυτές φροντίζουν να λειτουργούν στο παρασκήνιο, αποκόπτοντας κάθε επικοινωνία με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Θέλω να πιστεύω τουλάχιστον ότι ο φορέας της επένδυσης, ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λειτουργία της μονάδας καύσης των βιορευστών και δεν θέτει απλώς της διαδικασίες ωρίμανσής της, ευελπιστώντας στην πώληση της άδειας παραγωγής στο εγγύς μέλλον. Σημειώνεται δε, κανείς από τον φερόμενο ως φορέα της επένδυσης δεν ενημέρωσε τους κατοίκους της Τ.Κ. Βαλτινού για τα περιβαλλοντικά και λοιπά πιθανά οφέλη αλλά και τους κινδύνους από τη λειτουργία της μονάδας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή κοινωνική συναίνεση.


Είμαι σίγουρος πως θα έχετε πληροφορηθεί ότι στην εν λόγω επένδυση, θα αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιορευστά (φυτικά έλαια ή τηγανέλαια), «εισαγόμενα», δεδομένης της απουσίας μονάδας παραγωγής αυτού του είδους της πρώτης ύλης στην περιοχή, μιας και ο όγκος των χρησιμοποιούμενων τηγανέλαιων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας δεν δικαιολογεί τη διαστασιολόγηση της σχεδιαζόμενης μονάδας.


Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν η έκδοση απορριπτικών αποφάσεων από όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν επί του περιεχομένου της ΜΠΕ (Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο και Περιφερειακό Συμβούλιο), κάτι που επίσης δεν λήφθηκε υπόψη κατά την έκδοση της ΑΕΠΟ.


Κατόπιν τούτων, ο Δήμος Τρικκαίων καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι προτίθεται, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, να συνδράμει στην άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος κατά της ως άνω απόφασης ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για παράβαση νόμου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα στοιχεία που περιέχονται στις αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα που εξέδωσαν τα αρμόδια συλλογικά όργανα και δεν ελήφθησαν σχετικά υπόψη».



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ





Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




















Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος












































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια