ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Εμανουέλ Μακρόν σε Αλέξη Τσίπρα: "Οι Ελληνες κατέβαλαν τρομακτικές προσπάθειες" (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εμανουέλ Μακρόν σε Αλέξη Τσίπρα: "Οι Ελληνες κατέβαλαν τρομακτικές προσπάθειες" (ΦΩΤΟ-VIDEO) {featured}


Στις 15:42 ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε με τα πόδια από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.



Αφού έβγαλαν τις καθιερωμένες φωτογραφίες στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνέχεια κάθισαν στις πολυθρόνες και προχώρησαν σε δηλώσεις on camera. Αρχικά είχαν μία σύντομη χαμηλόφωνη συνομιλία στα αγγλικά και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δηλώσεις.






Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα (που έπληξε τις Γαλλικές Αντίλλες), είπε -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «είναι σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης». Παράλληλα δήλωσε πως «στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική». 






Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι μέσω συνεργασίας θα κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. «Στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους νέους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση». Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.



Μακρόν: Ο ελληνικός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση


Mε τη σειρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα θερμά του λόγια και την αλληλεγγύη του.


«Από χτες η χώρα γνωρίζει καταστροφή με πολλά θύματα στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου. Όλη η κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πάω μόλις βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που είναι η αιτία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.


Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση – και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα- για την πρόσκληση. Προσβλέπω στις επαφές και συζητήσεις.


Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους και για το μέλλον και πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση» ανέφερε ο κ. Μακρόν, και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα».


Παράλληλα, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση.






Νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο


Νωρίτερα, ο κ. Μακρόν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρασημοφόρησή του και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Εκεί ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του Σίσσυ υποδέχθηκαν τον κ. Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ.








Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκαν τον Γάλλο πρόεδρο εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Κατρούγκαλος, Πιτσιόρλας, Τσακαλώτος και Παπαδημητρίου. Καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε με την καρδιά του, τον αντικατέστησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης. 





Λίγο πριν την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Εκεί τον υποδέχτηκε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας.






Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν έφθασαν στις 12:45 στην Αθήνα. Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί.















Υπενθυμίζεται πως το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε φρούριο για λόγους ασφαλείας, ενώ σε πλήρη εφαρμογή είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας. Τα μέτρα είναι σε ισχύ από σήμερα, Πέμπτη, στις 10:00 και θα διαρκέσουν έως τις 15:00 της Παρασκευής.



Παυλόπουλος: Να πράξουν οι εταίροι το καθήκον τους για το ελληνικό χρέος


Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι Εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, έτσι ώστε ν? αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.



Μακρόν: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη


«Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (...) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.



Το πρόγραμμα του Μακρόν στην Αθήνα

  • Στις 15:30 ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γαλλική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο.
  • Στις 16:15 θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου (17:00).
  • Περί τις 17:45 υπολογίζεται η αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από το Μέγαρο Μαξίμου.
  • Στις 19:05 ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου τον Γάλλο Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Εμανουέλ Μακρόν.
  • Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο (21:00-23:00).
  • Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10:00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
  • Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.
  • Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
  • Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16:00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.



























Πηγή: iefimerida.gr
















































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια