ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Εργασιακό Bullying! Και όμως υπάρχει !!!

Εργασιακό Bullying!  Και όμως υπάρχει !!!



Μια λέξη σχετικά πρόσφατη στο λεξιλόγιό μας αλλά στην πραγματικότητα ένα φαινόμενο αρκετά παλιό!


Το bullying έγινε γνωστό σαν σχολικός εκφοβισμός μέσω των διαφόρων κρουσμάτων βίας στα σχολεία. Δυστυχώς ο εκφοβισμός μέσω της λεκτικής αλλά και σωματικής βίας υφίσταται και στο χώρο εργασίας.


Πόσα περιστατικά δεν έχουμε βιώσει καθημερινά ή δεν μας έχουν αναφέρει;



Το θέμα είναι πως αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο φαινόμενο..

Από νομικής άποψης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μια τρόπον τινά πρόβλεψη μέσω κοινοτικής οδηγίας η οποία οφείλεται να εναρμονιστεί με τη νομοθεσία του εκάστοτε κράτους –μέλους. Στην περίπτωση της χώρας μας όπου στατιστικά είμαστε στη τρίτη κατά σειρά θέση στην Ε.Ε σε περιστατικά βίας στον εργασιακό χώρο , μοιάζει σαν να μην υπάρχει πρακτική εφαρμογή αλλά παραβίασή της.



Αντίθετα, Σκανδιναβικές χώρες έχουν εντάξει στην νομοθεσία τους κανονισμούς προστασίας των εργαζομένων και επιβολής κυρώσεων σε εργοδότες.. Το πρόβλημα δεν είναι απλό. Ο εργαζόμενος που δέχεται περιστατικά βίας αποκτά ψυχολογικά προβλήματα , μη παραγωγικότητα και εν τέλει όλη αυτή η κατάσταση επιφέρει ζημία και στην ίδια την επιχείρηση – εργασιακό χώρο. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος των Βόρειων Χωρών!.

Να αποφευχθεί το φαινόμενο, να λειτουργούν αρμονικά οι εργασιακές σχέσεις και να είναι υγιής-κερδοφόρα η επιχείρηση.



Επένδυση λοιπόν σε ανθρώπινο δυναμικό και ανθρώπινους πόρους!

Ας επανέλθουμε όμως στο κομμάτι της νομοθεσίας. Το θέμα δεν είναι να γίνει αντιγραφή νομοθεσιών άλλων χωρών αλλά να εναρμονίσουμε τους νόμους μας με τα δικά μας δεδομένα-προβλήματα.



Αδιαμφισβήτητα , οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ έχουν συμβάλει ως ένα σημείο προς καταστολή του φαινομένου αλλά δεν αρκεί αυτό αν η ίδια η πολιτεία δεν ψηφίσει νόμους!


Να σημειωθεί πως υπήρχε προϊστάμενος στην περιοχή της Θεσσαλίας όπου έδινε σφαλιάρες σε εργαζομένους!!


Τέλος , τα περιστατικά βίας έχουν κατά κύριο λόγο συνάφεια και με την θέση υπεροχής στην εργασία. Στατιστικά προϊστάμενοι και διευθυντές ασκούν εκφοβισμό. Επομένως , εδώ απαιτείται συνεχής εκπαίδευση-επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων για τη βιώσιμη- αρμονική συνύπαρξη των εργαζομένων αν αναλογιστεί κανείς πως δεδομένης της οικονομικής κρίσης οι διαπροσωπικές σχέσεις οξύνονται ευκολότερα.








Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθηνών







































































































































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια