ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Μπροστάρηδες οι μικροί τυροκόμοι για την τιμή του πρόβειου γάλακτος

Μπροστάρηδες οι μικροί τυροκόμοι για την τιμή του πρόβειου γάλακτος



Το πάθημα του αγελαδινού, όπου πλέον πολλές βιομηχανίες τρέχουν και δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εγχώρια πρώτη ύλη, φαίνεται ότι έγινε… μάθημα για πολλούς εγχώριους «γαλατάδες».



Στο κενό φαίνεται ότι πέφτει η προσπάθεια ορισμένων μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών να δημιουργήσουν κλίμα για νέες περικοπές στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία της φετινής σεζόν.



Οι πιέσεις των εν λόγω κύκλων, για τις οποίες έγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ η «ΥΧ», ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά τόσο των παραγωγών όσο και μικρότερων τυροκόμων, οι οποίοι βγήκαν μπροστά, προτάσσοντας την ανάγκη οι συμφωνίες που θα κλειστούν να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των αιγοπροβατοτρόφων αλλά και τις μελλοντικές εξαγωγές φέτας.



Επιπλέον, το πάθημα του αγελαδινού, όπου η κατηφορική πορεία των τιμών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οδήγησε σε μείωση των εισκομιζόμενων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα πλέον οι βιομηχανίες να τρέχουν και να μη φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εγχώρια πρώτη ύλη, φαίνεται ότι έγινε… μάθημα για πολλούς «γαλατάδες».



Κάπως έτσι, το σκηνικό μοιάζει να αλλάζει τις τελευταίες μέρες, «συμπαρασύροντας» ακόμα και επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει το προηγούμενο διάστημα στο «κίνημα» μείωσης των τιμών.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κοζάνης που, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», συμφώνησε με τη βιομηχανία ΤΥΡΑΣ στα 1,10 ευρώ το κιλό για το βιολογικό πρόβειο γάλα που θα της παραδώσει, ενώ στα περυσινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τιμή και για το συμβατικό.



Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες μεταξύ προβατοτρόφων και μεταποιητών και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία.



«Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της αγοράς. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των παραγωγών και αυτό είναι κάτι που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή.



Αν η τιμή του πρόβειου πέσει π.χ. στα 85 λεπτά το κιλό, όπως έχουν προτείνει κάποιοι, τότε η βιωσιμότητα, όχι μόνο των κτηνοτρόφων αλλά και ολόκληρου του κλάδου, τίθεται σε κίνδυνο. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να βρούμε μια χρυσή τομή. Αλλιώς, θα δούμε να επαναλαμβάνεται το έργο που εκτυλίσσεται φέτος στο αγελαδινό», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, Νίκος Μάχος.



Ανάχωμα η Διεπαγγελματική

«Η αλήθεια είναι ότι παρατηρούμε μια μεταστροφή του κλίματος. Μπροστά στις αντιδράσεις των παραγωγών, πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις, που μέχρι πρότινος επικαλούνταν τον ανταγωνισμό και τις φθηνές εισαγωγές, ανέκρουσαν πρύμναν και πλέον διαφαίνεται μια τάση συνεννόησης.
Αυτό ωστόσο δε μας εφησυχάζει», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος.



Ο ίδιος προσθέτει ότι ως ανάχωμα στις πιέσεις για περαιτέρω «ψαλίδισμα» των τιμών λειτούργησε και η πρωτοβουλία για τη Διεπαγγελματική Φέτας, εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει και ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας. «Νομίζω ότι φάνηκε πλέον ποιοι θέλουν να κάνουν με διεπαγγελματική η οποία θα στηρίζει το εισόδημα του αιγοπροβατοτρόφου», υπογραμμίζει.



Απροστάτευτος ο παραγωγός

«Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία για τις φετινές ποσότητες. Αισιοδοξούμε όμως ότι οι τιμές δεν θα πέσουν κάτω από τα 91 λεπτά κατά μέσο όρο το κιλό, στις οποίες πουλήσαμε πέρυσι και οι οποίες, σημειωτέον, ήταν μειωμένες κατά 8 λεπτά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν», σημειώνει στην «ΥΧ» ο Χαράλαμπος Ματινίδης, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Αμυνταίου.



«Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί κάποια στιγμή είναι σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει η πολιτεία για να προστατεύσει την τιμή του παραγωγού, να καταπολεμήσει τις ελληνοποιήσεις και, εν τέλει, να προστατεύσει ένα προϊόν-ναυαρχίδα, όπως η φέτα, και έναν ολόκληρο κλάδο», συμπληρώνει ο ίδιος. «Σήμερα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρακινεί τους αγρότες να ασχοληθούν με τα αρωματικά φυτά.



Πριν λίγα χρόνια, προέτρεπε τον κόσμο να επενδύσει στην αιγοπροβατοτροφία. Αλήθεια, ενδιαφέρεται κανείς να μάθει πόσοι από τους ανθρώπους που εισάκουσαν το κάλεσμά της είναι σήμερα βιώσιμοι;», διερωτάται.



Κλειδί η «Ήπειρος»

Αποδέκτες φημών που μιλούσαν για μειώσεις από 2 έως 5 λεπτά το κιλό στην τιμή του πρόβειου είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι, όπως παραδέχεται στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Τζίμας.
«Ωστόσο, δεν έχουμε, αυτήν τη στιγμή, κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας και περιμένουμε τις ανακοινώσεις των βιομηχανιών».



Ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα «ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι μικρότεροι τυροκόμοι έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση κατά των περικοπών, κάτι που θεωρούμε ότι θα επηρεάσει και τους μεγαλύτερους παίκτες». Σημειωτέον ότι η Δωδώνη, που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του πρόβειου γάλακτος στην Ήπειρο, πλήρωνε πέρυσι από 88 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό (αναλόγως ποιότητας) ενώ στα ίδια επίπεδα κινούταν και η τυροκομική επιχείρηση Καράλη.



Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της ΟPTIMA (συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη) που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΚ πίεζε για μειώσεις τιμών, εσχάτως ωστόσο δείχνει να επανεξετάζει τη στάση της.











Πηγή: www.ypaithros.gr









































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια