ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Τέλος καμπάνιας για τη βιομηχανική ντομάτα με μεγάλες απώλειες για τη Θεσσαλία

Τέλος καμπάνιας για τη βιομηχανική ντομάτα με μεγάλες απώλειες για τη Θεσσαλία


Μικρό το κακό για Πελοπόννησο, ανοιχτές οι πληγές στη Θεσσαλία



Πέφτει, η αυλαία της φετινής καμπάνιας για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία, ενώ μέχρι τις 15 του μήνα ολοκληρώνεται και στη Θεσσαλία. Ο απολογισμός είναι αντικρουόμενος για τους παραγωγούς των δύο περιοχών. Οι Πελοποννήσιοι υποδέχονται –στην πλειονότητά τους– με ανακούφιση το τέλος της σεζόν, μετά την αρχική διάχυτη ανησυχία για μεγαλύτερες ζημιές, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, που προηγήθηκαν της συγκομιδής. Στις περιοχές της Θεσσαλίας, όπου βρίσκονται οι μισές καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας της χώρας, περισσεύουν η απόγνωση και ο προβληματισμός. Εκεί, το χαλάζι, ο καύσωνας και οι έντονες βροχοπτώσεις, Ιουνίου και Ιουλίου, άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χαρακτηρίζουν τη χρονιά «καθοριστική για το μέλλον της καλλιέργειας». 




Στο 60%-70% οι απώλειες στη Θεσσαλία

Ως μία από τις πιο αρνητικές χρονιές των τελευταίων πολλών ετών καταγράφεται από τους καλλιεργητές η φετινή. Τα πολλά έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε απώλειες στην παραγωγή, οι οποίες υπολογίζονται στο 60% με 70%. Οι μεγαλύτερες από αυτές σημειώθηκαν στις πρώιμες και μεσαίες φυτεύσεις, που αποτελούν περίπου το 70% της συνολικής ετήσιας παραγωγής. Ωστόσο, ακριβέστερα στοιχεία θα υπάρχουν μετά τις 15 του μήνα, όταν και θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή, καθώς στις αρχές της εβδομάδας υπολείπονταν ακόμα 1.500 στρέμματα περίπου.



Όπως μας είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης, «οι παραγωγές, ανάλογα με τον βαθμό που τα φαινόμενα έπληξαν την κάθε περιοχή, έχουν παραγωγή από 2 μέχρι –βαριά– 7 τόνους, όταν, υπό κανονικές συνθήκες, δίνουν γύρω στους 12 τόνους το στρέμμα». Δεδομένου, δε, ότι με 9-10 τόνους ανά στρέμμα, ο παραγωγός ίσα που αγγίζει το κοστολόγιο, με απλά μαθηματικά γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει το φετινό αποτέλεσμα για το αγροτικό εισόδημα. Ο ίδιος, μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι με 2 τόνους το στρέμμα παραγωγή και 75 ευρώ μέση τιμή ανά τόνο, το εισόδημα ισοδυναμεί με 150 ευρώ για τους παραγωγούς, που είχαν τόσο μεγάλες ζημιές. Το κόστος σε αυτές τις καλλιέργειες, και με την αυξημένη καλλιεργητική φροντίδα που απαιτήθηκε φέτος, όπως αναφέρει, έφτασε τα 400 ευρώ. Ως εκ τούτου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «εάν δεν υπάρξει στήριξη από την πολιτεία, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει επόμενη μέρα για τη βιομηχανική ντομάτα».



















Πηγή: www.ypaithros.gr
































































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια