ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Και στη Λάρισα είχε απλώσει τα πλοκάμια της η VDV LEBEN INΤERNATIONAL Α.Ε.Α.Ζ - Τουλάχιστον 1.000 Λαρισαίοι θύματα της ασφαλιστικής απάτης

Και στη Λάρισα είχε απλώσει τα πλοκάμια της η VDV LEBEN INΤERNATIONAL Α.Ε.Α.Ζ - Τουλάχιστον 1.000 Λαρισαίοι θύματα της ασφαλιστικής απάτης



Ενας γηγενής και δαιμόνιος σε επιχειρηματικό πνεύμα Λαρισαίος που ζει σήμερα στη Γερμανία, μια ασφαλιστική εταιρία που έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα από τη Λάρισα, χιλιάδες ζημιωμένοι ασφαλισμένοι στην πλειοψηφία τους Έλληνες μετανάστες και δη… Αγιώτες, ένα μεγάλο "κανόνι" 42 εκ. ευρώ από κεφάλαια επίδοξων επενδυτών που έκαναν "φτερά" και μαζικές μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις κατά του ελληνικού δημοσίου, συνθέτουν το πάζλ μιας πολύκροτης ιστορίας που ξανάρχεται στο προσκήνιο επτά χρόνια μετά… Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Θανάσης Σακελλαρίου, που διέμενε στην συνοικία Ανθούπολη και ο οποίος μετανάστευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Γερμανία , όπου συστήνει ασφαλιστική εταιρία πουλώντας ασφάλειες ζωής, συνταξιοδοτικά αλλά και επενδυτικά προγράμματα σε Έλληνες μετανάστες …


"Το 1992, αναμοχλεύοντας τη μνήμη του ο επίτιμος πρόεδρος των Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κ. Ελλάδος, Δημήτρης Παπανικολάου, ο συμπολίτης ανοίγει υποκατάστημα στη Λάρισα επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με την επωνυμία "VDV LEBEN INΤERNATIONAL Α.Ε.Α.Ζ". 


Η έδρα της εταιρίας ήταν στην Αθήνα αλλά οι συνεργάτες της όπως αποδείχτηκε ούτε άδεια ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ούτε χρηματοοικονομικού συμβούλου διέθεταν. Ωστόσο η εταιρία προωθούσε ασφάλειες ζωής, συνταξιοδοτικά και τα άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, κυρίως στους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία αλλά και σε εκατοντάδες άλλους στην Ελλάδα". 


Τα χρήματα που πλήρωναν οι ασφαλισμένοι καταθέτονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε η εταιρία στη Γερμανία. Μέχρι και το 2009 ο Σακελλαρίου ανανέωνε την άδειά του από το Ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζοντας, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, ψευδή στοιχεία για το αποθεματικό της εταιρίας του. Αυτά τα χρήματα διεκδίκησαν κάποιοι το 2008 αλλά ο Σακελλαρίου και η εταιρεία του δεν ανταποκρίνονταν στις οχλήσεις τους. Ακολουθούν έλεγχοι που διαπιστώνουν την προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών για την επιβεβαίωση των αποθεματικών της εταιρίας.


Μια παραπλάνηση συστηματική, αφού, όπως έδειξε η έρευνα η εταιρεία διαβεβαίωνε τις εποπτικές αρχές ότι διατηρούσε λογαριασμούς με αξίες από 23 εκ. ευρώ, το 2002 έως και 42 εκ. ευρώ το 2009. Όπως όμως αποδείχτηκε τα περιουσιακά στοιχεία της VDV Leben δεν ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ και αυτά τελούν υπό κατάσχεση σε γερμανική τράπεζα.


Στις 10 Ιανουαρίου του 2011 λοιπόν ανακαλείται οριστικά η άδεια της εταιρίας. Γεγονός που άνοιξε τον "ασκό του Αιόλου". "Η VDV Leben διέθετε 13.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, από τα οποία τα 8.000 είχαν συναφθεί στη Γερμανία. Από τα θύματα της εταιρίας, όπως εξηγεί ο κ. Παπανικολάου, πάνω από 1000, ήταν από την περιοχή της Λάρισας, στην πλειοψηφία του μετανάστες της Γερμανίας και δη από την περιοχή της Αγιάς".


Τα θύματα του Σακελλαρίου άρχισαν πλέον να καταθέτουν μηνύσεις και αγωγές σε Ελλάδα και Γερμανία. Στα ελληνικά δικαστήρια ο Σακελλαρίου αλλά και η σύζυγός του εναντίον των οποίων κατατέθηκαν οι μηνύσεις, δεν εμφανίζονται ενώ εκδίδεται ένταλμα σύλληψής τους. Οι ελληνικές αρχές ζητούν την έκδοσή του στη χώρα μας αλλά οι γερμανικές αρχές δεν τους εκδίδουν επικαλούμενοι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η έκδοση σε κράτη όπου οι συνθήκες κράτησης δεν συνάδουν με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Τελικά κάποιοι λίγοι πρόλαβαν και πήραν τα χρήματά τους από το συνεγγυητικό κεφάλαιο. Όμως οι περισσότεροι δεν πήραν τίποτα και στράφηκαν με αγωγές εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου διότι χορηγούσε άδεια στην "VDV LEBEN INΤERNATIONAL Α.Ε.Α.Ζ". χωρίς να ελέγξει αν τα αποθεματικά που επικαλούνταν ήταν πραγματικά.






Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Γιώργος Νούλης)







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια