ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Αύξηση των αστέγων - Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο

Αύξηση των αστέγων - Ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο


Γίνε κοινωνικός επιχειρηματίας για να προσφέρεις…


Δυστυχώς το φαινόμενο της αύξησης των συμπολιτών μας που είναι άστεγοι έχει πάρει ραγδαίες διαστάσεις.


Τα άτομα που αντιμετωπίζουν την λεγόμενη ακραία φτώχια έτσι ώστε να μη μπορούν να συντηρήσουν το σπίτι τους πολλαπλασιάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης εργασίας αλλά και των πενιχρών αμοιβών. Το οξύμωρο στα χρόνια που διανύουμε είναι πως μια μεγάλη μερίδα κόσμου όπου χάνει τη στέγη του είναι άνθρωποι που μέχρι πριν διέθεταν εργασία και ανήκαν σε αυτούς που ζούσαν αξιοπρεπώς.


Κάποια προσωρινή λύση έχουν δώσει οι διάφοροι ξενώνες όπου έχουν δημιουργηθεί. Αρκεί όμως μόνο αυτό;

Αν σκεφτεί κανείς πως διαμένουν ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά στο δρόμο κυριολεκτικά…


Οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν συμβάλλει θετικά σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα αλλά το κοινωνικό κράτος μοιάζει να είναι απών!

Βέβαια ,η δημιουργία κοινωνικών ιατρείων, παντοπωλείων αλλά και μεμονωμένων ανώνυμων πολιτών επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό έργο!


Όσον αφορά το κομμάτι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα δημόσια νοσοκομεία δέχονται όλους τους ανασφάλιστους όμως κάποιος αφού νοσήσει μετά που πηγαίνει; Ξανά στο δρόμο;

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο. 



Ας σκεφτεί λοιπόν καθένας από εμάς που θεωρεί πιθανόν κάποια πράγματα δεδομένα πως είναι αντί να τρως το φαγητό σου στην κουζίνα του σπιτιού σου να τρως στις διάφορες κουζίνες αλληλεγγύης!



Συνοψίζοντας , μια κάποια λύση θα μπορούσε να προσφέρει η λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Μια καινούρια μορφή επιχειρήσεων όπου η δημιουργία τους και ο στόχος τους είναι να καταπολεμήσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα αφού έχει εντοπιστεί. Σημειωτέον , χωρίς πολλές αναλύσεις ως προς το νομικό κομμάτι της λειτουργίας αλλά και το λειτουργικό κόστος το οποίο καλύπτεται μέσω ευρωπαϊκών αλλά και εγχώριων κονδυλίων θα λέγαμε πως δίνουν μια αίσθηση σύμπραξης στο πρόβλημα. Τέλος, δημιουργούν επίσης και νέες θέσεις εργασίας για πολίτες που θέλουν να εργαστούν αλλά και να προσφέρουν στις εν λόγω κοινωνικές δομές- επιχειρήσεις.







Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθηνών




























































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια