ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ελεύθερος μετά από 6 μήνες ομηρείας ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης (ΦΩΤΟ)

Ελεύθερος μετά από 6 μήνες ομηρείας ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης (ΦΩΤΟ)



Τον κρατούσαν σε αποθήκη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μόλις 4 χλμ. μακριά από το Ρέθυμνο - Ο 54χρονος επιχειρηματίας βρέθηκε δεμένος πισθάγκωνα και ταλαιπωρημένος - Τα πρώτα του λόγια - Έχουν συλληφθεί επτά άτομα.


Ελεύθερος είναι έπειτα από έξι μήνες ομηρείας ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης. 


Μετά από οργανωμένη επιχείρηση της αστυνομίας, στην οποία συμμετείχαν άνδρες από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, ο 54χρονος επιχειρηματίας απελευθερώθηκε στις επτάμισι το πρωί της Δευτέρας όταν έγινε έφοδος σε αποθήκη μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κοντά στη γέφυρα Ζουρίδας 4 μόλις χλμ. από το Ρέθυμνο. Εκεί εντοπίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης δεμένος πισθάγκωνα και μαζί του ήταν ο ιδιοκτήτης της μάντρας και ένας φύλακας, οι οποίοι και συνελήφθησαν χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.



Oι αστυνομικοί εισβάλλοντας στο κρησφύγετο των απαγωγέων με θερμική κάμερα, κατάφεραν να πιάσουν στον ύπνο τους απαγωγείς καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ γνώριζε εβδομάδες πού κρατούνταν ο επιχειρηματίας ωστόσο ερευνούσε πολύ προσεκτικά το σχέδιο της απελευθέρωσής του. 



Τα πρώτα λόγια του Λεμπιδάκη 

Τα πρώτα λόγια του επιχειρηματία, σύμφωνα με το neakriti, ήταν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δύσκολη αυτή επιχείρηση. «Ευχαριστώ τον αστυνομικό διευθυντή και τους άλλους αστυνομικούς της Κρήτης που έκαναν τη δουλειά τους με ακρίβεια και μυστικότητα» είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.





Κρητικοί οι συλληφθέντες 

Η Αστυνομία μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επτά συλλήψεις. 


Πληροφορίες λένε ότι οι έξι συλληφθέντες είναι Κρητικοί και ο ένας από τη Θεσσαλονίκη και στο παρελθόν είχαν απασχολήσει τις αρχές. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι συλληφθέντες ήταν οχτώ αλλά όπως προέκυψε ανάμεσά τους ήταν και ένα 16χρονο κορίτσι, η κόρη ενός εκ των συλληφθέντων, σε βάρος του οποίου δεν έχουν ασκηθεί διώξεις καθώς η αστυνομία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν και σε ποιο βαθμό εμπλέκεται στην υπόθεση.


Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που κατέγραφψε ο υπερκοριός της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησε στην ταυτοποίηση των απαγωγέων και στην επιχείρηση που πραγματοποίηθηκε το πρωί της Δευτέρας.


Στην υπόθεση της απαγωγής φέρεται να εμπλέκονται σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον του επιχειρηματία που παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες στους απαγωγείς.



Καλά στην υγεία του αλλά εμφανώς ταλαιπωρημένος ο Λεμπιδάκης 

Σώος κατάφερε να βγει από την τρομερή περιπέτεια που πέρασε έξι μήνες τώρα ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ο οποίος ωστόσο είναι ιδιαίτερα καταβεβλημένος και ταλαιπωρημένος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας βρίσκεται στο Ιατρείο της Σχολής Αστυνομίας Ρεθύμνου όπου παρακολουθείται από γιατρούς και εκεί αναμένεται να φτάσει και η οικογένειά του.







Εδώ κρατούσαν τον Λεμπιδάκη










Δείτε την ανακοίνωση της αστυνομίας 






Το χρονικό της απαγωγής

Τις τελευταίες ημέρες (όπως είχε δημοσιεύσει και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» μόλις χθες Κυριακή) αναμένονταν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς πληροφορίες από αστυνομικές πηγές έλεγαν πως υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να κλείσει άμεσα η υπόθεση και να απελευθερωθεί ο 54χρονος επιχειρηματίας - κάτι που τελικά έγινε, μετά από επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας και χωρίς να καταβληθούν λύτρα ή να κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.


Το τελευταίο SMS στις αρχές της εβδομάδας, το οποίο εστάλη από τους απαγωγείς στην οικογένεια του Ηρακλειώτη βιομηχάνου έριχνε τις απαιτήσεις στα 18.000.000 ευρώ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους. Την ίδια ώρα η απόγνωση της οικογένειας του ομήρου που αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ποσό των 30.000.000 ευρώ που ζητούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία, παρά το ότι δεν έλειπε ο προβληματισμός, καθώς στην τελευταία τους επικοινωνία οι απαγωγείς δεν είχαν δώσει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο άνθρωπός τους ήταν εν ζωή και καλά στην υγεία του. 



Και ενώ η μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στην Ευρώπη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο ετοιμάζεται να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την πολύκροτη υπόθεση. Μάλιστα, συνεργείο του σταθμού προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα τα γυρίσματα στα οποία θα συμμετάσχουν τόσο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές όσο και ηθοποιοί, όπως είθισται να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι, τους επόμενους μήνες η υπόθεση της απαγωγής Λεμπιδάκη θα παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Θα είναι μια ακριβή παραγωγή αναλόγου επιπέδου με κάποιες που είχαν ως θέμα αεροπορικές τραγωδίες, φυσικές καταστροφές, ακόμη και την περίπτωση του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης. 



Η πρωτοφανής στάση των απαγωγέων, που για ακριβώς έξι μήνες κρατούσαν φυλακισμένο τον 54χρονο Κρητικό, και η διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, που τελικά είχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, συνθέτουν το παζλ της πιο περίεργης απαγωγής στα ελληνικά χρονικά. Μετά το τελευταίο σημάδι με ιδιόχειρο σημείωμα του απαχθέντος, ο οποίος απαντώντας σε προσωπική ερώτηση αποδείκνυε ότι είναι ζωντανός, οι απαγωγείς φαίνονταν ιδιαίτερα άκαμπτοι και ζητούσαν 70 εκατ. ευρώ ως λύτρα. Οι απαιτήσεις τους έπεσαν πριν από περίπου έναν μήνα στα 30 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι διατεθειμένοι να περιμένουν όσο χρόνο χρειαστεί για να μαζευτεί το ποσό. Η οικογένεια Λεμπιδάκη ρευστοποιώντας ό,τι έχει και δεν έχει και ζητώντας δανεικά κατάφερε να συγκεντρώσει ένα ποσό λίγο κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ (οι πληροφορίες λένε ότι το ακριβές ποσό είναι 9.800.000 ευρώ) διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα δικά τους, ούτε επίσης η δυνατότητα συγκέντρωσης επιπλέον ποσού από τρίτα πρόσωπα. Και αυτό γιατί μπορεί να διατηρούν επιχειρήσεις και να διαθέτουν περιουσία, όμως αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε ρευστό για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των απαγωγέων. Στην Ελλάδα, άλλωστε, των capital controls και της οικονομικής κρίσης η ρευστότητα είναι είδος προς εξαφάνιση. Οι απαγωγείς που ξεκίνησαν να ζητούν 100 εκατ. ευρώ, έπεσαν στα 70 εκατ. και μετά στα 30 εκατ. έδειχναν ανυποχώρητοι αδιαφορώντας για το ότι ένα τέτοιο ποσό δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί ακόμη και από οικογένειες που διαθέτουν το οικονομικό προφίλ των Λεμπιδάκηδων. 



Τελικά, όμως, την περασμένη Δευτέρα έκαναν μια κίνηση με σκοπό να αρχίσει πάλι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Το SMS που απέστειλαν στους συγγενείς του βιομηχάνου έλεγε ότι με 18 εκατ. ευρώ είναι διατεθειμένοι να απελευθερώσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να τελειώσει η ιστορία. Από την πλευρά της οικογένειας του 54χρονου, ο αδερφός του, που ουσιαστικά είχε και τον πρώτο λόγο, περίμενε την επόμενη επικοινωνία μαζί με απόδειξη ότι ο άνθρωπός ήταν καλά στην υγεία του, για να περάσουν στο επόμενο βήμα - ουσιαστικά στην τελευταία φάση της υπόθεσης. 




Το ντοκιμαντέρ 

Το αίσιο τέλος της απαγωγής Λεμπιδάκη αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ από το παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό δίκτυο. Με άκρα μυστικότητα, η παραγωγή του σταθμού προχώρησε στην υλοποίηση του project. Συνεργείο έχει ήδη μεταβεί στην Κρήτη για τα διαδικαστικά και, αν φυσικά συμφωνήσει και η οικογένεια, θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα γυρίσματα. 





Έξι μήνες πριν...

Οι αναλυτές της Αστυνομίας και συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που εδώ και έξι μήνες έχει εγκατασταθεί στην Κρήτη, εκτιμούσαν ότι οι απαγωγείς ήταν προετοιμασμένοι για μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση και γι’ αυτό δείχνουν τόσο σκληροί και αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους. 



Ήταν σίγουρη ότι τον κρατούσαν όμηρο στην Κρήτη, καθώς το νησί είναι μεγάλο και διαθέτει πολλά σημεία στα οποία μπορεί κάποιος να περάσει απαρατήρητος, ενώ πιθανολογούσαν ότι το θύμα δεν είχε έρθει σε καμία επαφή με τους απαγωγείς προκειμένου να μη συγκρατήσει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν μετά την απελευθέρωσή του να φανερώσουν την ταυτότητά τους στις Αρχές. Οι απαγωγείς φαίνεται ότι είχαν μελετήσει πολύ καλά δικογραφίες άλλων περιπτώσεων προκειμένου να αποφύγουν λάθη που πρόδωσαν τους προηγούμενους. Οπως συνέβη, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις του Βορειοελλαδίτη βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά και του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούσαν μιας χρήσεως τηλέφωνα, ήταν φειδωλοί στις επικοινωνίες ενώ έστελναν μόνο SMS για να μην καταγραφεί και αποκωδικοποιηθεί από την Αστυνομία η φωνή τους. 


Η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου την ώρα που ο επιχειρηματίας επέστρεφε στο σπίτι της οικογένειας στην περιοχή Καλέσσα Ηρακλείου, έναν μικρό οικισμό λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. 


Η ομάδα των απαγωγέων έστησε καρτέρι στον 54χρονο και οι Αρχές κατάλαβαν τι έχει συμβεί όταν το πολυτελές τζιπ Mercedes βρέθηκε τρακαρισμένο και με ανοιχτές τις πόρτες στην άκρη του δρόμου. Εκτοτε, οι απαγωγείς είχαν μιλήσει ελάχιστες φορές με την οικογένεια. Ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στο βίντεο που έστειλαν οι δράστες στην οικογένεια για να δείξουν ότι είναι ζωντανός, λέει ότι είναι πολύ κουρασμένος και τους ζητά να κάνουν τα πάντα για να επιστρέψει σύντομα κοντά τους. 




















Πηγή: www.protothema.gr





















« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια