ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Έντονη η δυσαρέσκεια των Θεσσαλών αγροτών για το νέο πρόγραμμα απονιτρορύπανσης

Έντονη η δυσαρέσκεια των Θεσσαλών αγροτών για το νέο πρόγραμμα απονιτρορύπανσης



Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν αγρότες κατά τη διάρκεια των εργασιών ημερίδας που διοργανώθηκε προχθές στον Τύρναβο παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη για το νέο πρόγραμμα απονιτρορύπανσης. Όπως ανέφεραν θα ενταχθούν λιγότερα στρέμματα στη νέα περίοδο. Σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agrotypos.gr αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της ημερίδας πολλοί παραγωγοί της Θεσσαλίας διαμαρτυρήθηκαν για το φετινό πρόγραμμα κατά της νιτρορύπανσης και υποστήριξαν ότι πολλά στρέμματα που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν ξανά.



Όπως δήλωσαν στον ΑγροΤύπο, «το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου (ΠΑΑ 2007 – 2013) είχε συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ με επιλέξιμες επτά περιοχές και είχαν ενταχθεί στη Θεσσαλία 12.500 παραγωγοί και περίπου 800.000 στρέμματα. Στο νέο πρόγραμμα (ΠΑΑ 2014 – 2020) δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη Θεσσαλία όλα αυτά τα στρέμματα».



Ακόμη υποστηρίζουν ότι το ΥπΑΑΤ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «πριμοδοτεί» τους αγρότες του καναπέ. Συγκεκριμένα το ΦΕΚ με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αναφέρει ότι «οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αμειψισπορά γεωργική έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί μέχρι και στο 90% για ένα ή περισσότερα έτη στη διάρκεια της πενταετίας».



Από την πλευρά τους οι αγρότες τονίζουν ότι «αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος από τα 100 στρέμματα να καλλιεργεί τα 90 ξηρικά χειμερινά σιτηρά, δηλαδή να εργάζεται 6 ημέρες την καλλιεργητική περίοδο και να εισπράττει την ενίσχυση».













Πηγή: www.kosmoslarissa.gr
























































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια