ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Επιστολή διαμαρτυρίας από Εθελοντή Σαμαρείτη του ΕΕΣ: «Αναπάντητα ερωτήματα ή ένοχη Σιωπή;»

Επιστολή διαμαρτυρίας από Εθελοντή Σαμαρείτη του ΕΕΣ: «Αναπάντητα ερωτήματα ή ένοχη Σιωπή;»



Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στον ΕΕΣ απέστειλε ο κ. Ξενοφώντας Λέτσας, επί 18 χρόνια Εθελοντής Σαμαρείτης.


Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:



«Αγαπητοί αναγνώστες,

Όπως γνωρίζετε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος Εθελοντικός οργανισμός στην Ελλάδα. Οι δράσεις του έχουν ως επίκεντρο τον Άνθρωπο και υλοποιούνται μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες και προγράμματα. Το ¨οξυγόνο¨ του παγκόσμιου κινήματος του Ε.Σ. είναι οι Εθελοντές του που αγόγγυστα προσφέρουν το χρόνο και τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στη Λάρισα από το 1999. Αρχικά ξεκινήσαμε 15 Εθελοντές, εντελώς άγνωστοι μεταξύ μας, νέοι όμως, με όραμα, μεράκι και αστείρευτη διάθεση για προσφορά προς τον συνάνθρωπο και την Κοινωνία.

Ο εξοπλισμός ήταν φυσικά ανύπαρκτος, το νεοσύστατο τμήμα δεν διέθετε ούτε ένα φαρμακείο. Με την υπερπροσπάθεια και την προσφορά όλων των Εθελοντών, αυτή την στιγμή το Τμήμα διαθέτει εξοπλισμό αξιοζήλευτο, με ελάχιστο από αυτόν να έχει χορηγηθεί από τον Ε.Ε.Σ., ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από Δωρεές Εθελοντών, συνεργαζόμενων φορέων και φίλων.

Επιπλέον οι Εθελοντές του τμήματος συμμετείχαν σε χιλιάδες υγειονομικές καλύψεις (με εκατοντάδες χιλιάδες Εθελοντικές ώρες), σε δεκάδες συμβάντα, επιχειρήσεις &αποστολές διάσωσης (δυστύχημα στα Τέμπη, στο Μαλιακό, σε σεισμούς, έρευνεςαγνοουμένων, υποδοχή προσφύγων κλπ). Αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων είναι να έχει καθιερωθεί και να χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού όλων των φορέων και κατοίκων του Νομού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως αρμόζει στο Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Την 1η Ιουνίου, ως Εθελοντική Διοίκηση, ενημερώσαμε εγγράφως (όπως οφείλαμε) το τοπικό Δ.Σ. για ζητήματα που αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, έπειτα από απαίτηση των Εθελοντών μας και περιμέναμε απαντήσεις.

Στις 4 Ιουλίου 2017 αντί για απαντήσεις στα παραπάνω, ενημερωθήκαμε ανεπίσημα ότι μας επιβλήθηκε ποινή απομάκρυνσης από τον ¨Αρχηγό Σαμαρειτών Ελλάδος¨ (υπάλληλο του ΕΕΣ)από την ενεργή Εθελοντική Δράση και Εθελοντική Διοίκηση για 1 έτος, με αιτιολογία την ¨παράκαμψη ιεραρχίας¨. Φυσικά, δεν κληθήκαμε ποτέ σε απολογία γιατί η λέξη αυτή είναι άγνωστη στον ΕΕΣ.

Αποτέλεσμα αυτής της άδικης ενέργειας ήταν η αυθόρμητη, άμεση και δυναμική αντίδραση των Εθελοντών του τμήματος και η άρνησή τους να συμμετέχουν σε Εθελοντικές δράσεις του ΕΕΣ μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία. Συνολικά 76 σε σύνολο 85 ενεργών Εθελοντών υπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο τοπικό Δ.Σ. και στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ.

Έπειτα από τέσσερις σχεδόν μήνες απραξίας και αδιαφορίας από την πλευρά σας, επανέρχομαι και – μέσω του έγκριτου ηλεκτρονικού Τύπου – απευθύνομαι στον αξιότιμο Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Λάρισας, υπενθυμίζοντάς σας ότι δεν έχετε απαντήσει, όπως οφείλατε ως συλλογικό όργανο, σε καίρια γραπτά ερωτήματα των Εθελοντών Σαμαρειτών Λάρισας.


Συγκεκριμένα:

1)Με ποια απόφαση και ποιος διαβίβασε στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ το έγγραφο της Εθελοντικής Διοίκησης με τα ερωτήματα των Εθελοντών το οποίο απευθυνόταν στο τοπικό Δ.Σ.; Αληθεύει ότι αυτό έγινε αυθαίρετα από συγκεκριμένο μέλος και σε άγνοια των υπολοίπων μελών αλλά και του Προέδρου του τοπικού Δ.Σ.;

2)Τη Γραπτή Επιστολή – Διαμαρτυρίας των Εθελοντών του Τμήματος γιατί δεν τη στείλατε στην Κεντρική Διοίκηση όπως είχατε υποχρέωση αλλά μέχρι και σήμερα την αγνοείτε; Την απόφαση στήριξης της Εθελοντικής Διοίκησης (με 8 υπέρ και 2 κατά) γιατί δεν την στείλατε ακόμη στην Κεντρική Διοίκηση; Τι σας εμποδίζει;

3)Γιατί δεν διαφυλάξατε την προσωπικότητα, υπόληψη, τιμή και αξιοπρέπεια μας, από τις συκοφαντικές και αστήρικτες ανώνυμες καταγγελίες τις οποίες σας προσκόμισε ο ¨Αρχηγός Σαμαρειτών Ελλάδος¨ μέσω συγκεκριμένων μελών του τοπικού Δ.Σ.;

4) Γιατί μέχρι και σήμερα δεν μας ενημερώσατε για τον πραγματικό λόγο απομάκρυνσής μας από την ¨Ενεργή Εθελοντική Δράση¨;Είναι αστεία η απάντηση μέλους του τοπικού Δ.Σ. ότι δεν διάβασε το έγγραφο της ποινής αλλά ψήφισε εναντίον μας!!!!!

5)Συμφωνείτε με την απαράδεκτη τακτική του προσωρινά υπευθύνου:

α) Να απαξιώνει τους Εθελοντές μη δίνοντας απαντήσεις σε καίρια και σημαντικά ερωτήματα αλλά να παραπέμπει στην Κεντρική Διοίκηση; Και μετά να επιβάλει ποινές για ¨παράκαμψη ιεραρχίας¨;

β) Να ζητάει γραπτά τα αιτήματα των Εθελοντών αλλά παράλληλα να μη δεσμεύεται και να μη δίνει γραπτές απαντήσεις;

γ) Να επιβάλλονται ακόμη και σήμερα εξοντωτικές ποινές απομάκρυνσης σε Εθελοντές που ρώτησαν, μίλησαν ή σχολίασαν τα ¨κακώς κείμενα¨; Να μην έχει το δικαίωμα απολογίας ο Εθελοντής, ενώ το έχει ο χειρότερος εγκληματίας;


Με την ένοχη σιωπή σας δεν βοηθάτε καθόλου το Ερυθροσταυρικό Κίνημα και Ιδεώδες, αντιθέτως στερείτε από την Κοινωνία εκπαιδευμένους Εθελοντές, απαραίτητους σε κάθε κοινωνική, αθλητική και ψυχαγωγική δραστηριότητα. Επίσης σε περίπτωση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης (καταστροφές) θα πρέπει να απολογηθείτε στην κοινωνία για το κενό που δημιουργήσατε με προσωπικές ενέργειες ή παραλείψεις, τόσο εσείς ως τοπικό Δ.Σ. όσο και η Κεντρική Διοίκηση του ΕΕΣ.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ¨ορισμένοι¨ ότι ο λόγος ύπαρξής τους στον ΕΕΣ (Θεσμικά ή Βιοποριστικά) είναι να Υπηρετούν και να Σέβονται τις Καταστατικές Θεμελιώδεις Αρχές και τους χιλιάδες Εθελοντές που είναι η κινητήρια δύναμη του Ερυθροσταυρικού Κινήματος παγκοσμίως.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το ¨Ηρωικό Δικαίωμα – Υποχρέωση¨ της Παραίτησης».



















Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος
































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια