ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ποιος είναι ο λόγος που οι γυναίκες γουστάρουν τα "Κακά Αγόρια";

Ποιος είναι ο λόγος που οι γυναίκες γουστάρουν τα "Κακά Αγόρια";


Δεν ξέρουμε αν τα θέλουν για σχέση, αλλά σίγουρα θέλουν να κάνουν σεξ μαζί τους.


Θα ήθελα να επιχειρηματολογήσω πως οι καπνιστές και οι πότες (τα λεγόμενα «κακά αγόρια», οι άντρες που ρισκάρουν τέλος πάντων) δεν είναι με κάποιο τρόπο πιο σέξι από τους πιο ήρεμους και «σωστούς» τύπους, αλλά αν το έκανα θα έλεγα ψέματα. Όλοι ξέρουν πως αυτοί οι άντρες είναι πιο ποθητοί.


Με τη βοήθεια μια πρόσφατης μελέτης, η παραπάνω θέση αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά. Η μελέτη με τίτλο The Young Male Cigarette and Alcohol Syndrome: Smoking and Drinking as a Short-Term Mating Strategy, την οποία διεξήγαγε η Eveline Vincke του Πανεπιστημίου του Ghent στο Βέλγιο, «εξερεύνησα την πιθανότητα οι νεαροί άντρες να χρησιμοποιούν αυτές τις πιο "κακές" συνήθειες ως βραχυπρόθεσμη στρατηγική εύρεσης συντρόφου». Τα συμπεράσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτήν τη θέση, αναγνωρίζοντας το κάπνισμα και το ποτό ως σεξουαλικά θελκτικά επειδή εμφανίζονται ως επιβλαβείς και άρα επικίνδυνες συνήθειες. Σύμφωνα με τη μελέτη: «Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε οι νέοι να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους κινδύνους του ποτού και του τσιγάρου, η χρήση τους από μεριάς των νεαρών αντρών τούς προσφέρει ακόμα πλεονεκτήματα στις διαδικασίες προσέλκυσης συντρόφων για περιστασιακό σεξ». Μάλιστα, η μελέτη κατέληξε πως οι προειδοποιήσεις προς τους νέους σχετικά με τους κινδύνους του τσιγάρου και του αλκοόλ ίσως να είχαν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα, μιας και αυτές οι εκπαιδευτικές παροτρύνσεις και ενημερώσεις ενισχύουν τη θελκτικότητα επικίνδυνων συμπεριφορών και τις θεμελιώνουν ως θελκτικές στα μάτια των νεαρών γυναικών».



Γιατί όμως τόσος κόσμος έλκεται από το παλαιό στερεότυπο του ωραίου «κακού»; Ο Tristan Bridges είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Brockport της Νέας Υόρκης και ακαδημαϊκός μελετητής σε θέματα αρρενωπότητας. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στο Broadly, o Bridges εξήγησε την ιστορική σύνδεση μεταξύ της επικίνδυνης συμπεριφοράς και της αρρενωπότητας. «Στη δεκαετία του '70, ο ψυχολόγος Robert Brannon είχε πει ότι η φράση "Give 'em Hell" ήταν θεμελιώδες συστατικό της σύγχρονης αντρικής ταυτότητας», εξήγησε ο Bridges. Αυτό που ήθελε να πει ο Brannon είναι πως το να είσαι άντρας οριοθετείται από την εικόνα του επιθετικού μαλάκα. Κάτι που ισχύει ακόμα.


Ο Bridges εξήγησε πως οι ερευνητές προσφάτως έχουν τρέξει μερικά πειράματα συμπεριφοράς σε άντρες σε εργαστηριακό περιβάλλον, καταγράφοντας πώς αντιδρούν όταν θεωρούν πως έχουν χάσει την αρρενωπότητά τους. «Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι άντρες που θεωρούσαν ότι έχαναν την αρρενωπότητά τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν την ιδέα του πολέμου, να εκφραστούν αρνητικά σχετικά με τους ομοφυλόφιλους άντρες ή να υποστηρίξουν πως οι άντρες είναι ανώτεροι από τις γυναίκες», εξηγεί ο Bridges.


Αυτό όμως σημαίνει πως οι άντρες είναι γενετικά προγραμματισμένοι να ζουν πιο επικίνδυνα; Όχι και τόσο. Ο Bridges εξηγεί πως αυτό είναι κοινωνικό φαινόμενο, το αποτέλεσμα ενός ιδεαλιστικού διαχωρισμού μεταξύ αντρών και γυναικών. «Πού στρέφονται οι άντρες όταν δεν έχουν πουθενά να πάνε;» ρωτά ο Bridges ρητορικά. «Πώς βρίσκουν τον τρόπο να οριοθετήσουν την αντρική τους ταυτότητα όταν η σύνδεσή τους με την αρρενωπότητα διακόπτεται; Η υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα καταφέρνουν».


Γιατί όμως οι γυναίκες λατρεύουν τόσο πολύ αυτές τις συμπεριφορές; Ο Bridges μου εξήγησε πως διάφορες ακαδημαϊκές μελέτες έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν αυτές τις επικίνδυνες συμπεριφορές ως κομμάτια μιας εξελικτικής διαδικασίας, ότι δηλαδή τα σεξουαλικά γούστα των γυναικών έχουν εξελιχθεί, ώστε να εντοπίζουν και να έλκονται από τους άντρες που μπορούν να τις προστατέψουν. Δυστυχώς για τα άτομα που συνέταξαν αυτές τις μελέτες, ο Bridges εξηγεί πως οι έρευνές τους έχουν ουσιαστικά απαξιωθεί, μιας και είναι ιστορικά ανακριβείς, αποτυγχάνοντας να υπολογίσουν σημαντικούς παράγοντες που γνωρίζουμε σχετικά με την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.



Σύμφωνα λοιπόν με τον Bridges, δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός λόγος που να εξηγεί γιατί οι γυναίκες έλκονται από τέτοιες συμπεριφορές. Εντούτοις, τα ευρήματα της Vincke δείχνουν αυτό ακριβώς. Ο Bridges σημειώνει πως αν αυτή η γενικόλογη θέση μπορεί να σταθεί, τότε είναι προϊόν πολιτισμικών ιδεών και όχι της ανθρώπινης εξέλιξης. «Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συχνά έλκονται από πολιτισμικά εξιδανικευμένες εκδοχές της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας», εξηγεί. «Οι σεξουαλικές μας ορέξεις διαμορφώνονται από τις κοινωνίες μέσα στις οποίες μεγαλώνουμε. Το φιλί στο στόμα, το στοματικό σεξ, καθώς και άλλες σεξουαλικές πρακτικές δεν θεωρούνται σεξουαλικά ελκυστικές σε όλες τις κοινωνίες. Αν οι σεξουαλικές μας επιθυμίες ήταν βιολογικά προγραμματισμένες για την εξέλιξη του είδους μας, τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε μια γυναίκα με μεγάλη πλάτη και μέση να θεωρείται η ιδανική μορφή θηλυκότητας;».


Αντιστρόφως, η αρρενωπότητα είναι σεξουαλικά θελκτική σε μια κοινωνία όπου οι άντρες είναι κυρίαρχοι και δυνατοί. Μια επικίνδυνη συμπεριφορά γίνεται ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο ένας άντρας μπορεί να δείξει τη δύναμή του, έτσι ώστε να τον θαυμάσουν οι γυναίκες. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Bridges: «Αν η αρρενωπότητα που παίρνει ρίσκα αποκτά σεξουαλική σημασία στην κοινωνία μας, τότε αυτό μας λέει πολύ περισσότερα για την ανισότητα των φύλων στην κοινωνία μας από όσα μας λέει για τη βιολογία του γένους».






Πηγή: www.vice.com







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια