ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Η ζωή στην πόλη με το ποδήλατο!

Η ζωή στην πόλη με το ποδήλατο!



« μου έχεις κάνει τη ζωή ποδήλατο» 


Στη δεδομένη περίπτωση δε θα αναλύσουμε τη μεταφορική έννοια της έκφρασης αλλά την κυριολεξία , δηλαδή πως είναι να έχουμε στην καθημερινότητά μας το ποδήλατο . Είναι εφικτή η χρήση ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις;


Να τονιστεί πως σε πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη , η Βιέννη και άλλες, το ποδήλατο είναι ένα καθημερινό μέσο μεταφοράς! Και όμως στην Ελλάδα ακόμη αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα ως προς αυτό το εγχείρημα.


Η εξήγηση:

Αφενός , ανύπαρκτες υποδομές ως προς τη κατασκευή ποδηλατοδρόμων αλλά και όπου υφίστανται έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στη σύνδεσή τους με τις κεντρικές αρτηρίες. Αφετέρου, η νοοτροπία ότι το ποδήλατο είναι επικίνδυνο στη πόλη και ίσως όχι αδίκως , δεδομένου της έλλειψης σωστής οδικής συμπεριφοράς των Ελλήνων.


Βέβαια η δημιουργία πεζοδρόμων έχει συντελέσει θετικά στη χρήση ποδηλάτου στη πόλη.


Ας δούμε όμως τα οφέλη του ποδηλάτου:

1. καθημερινή γυμναστική αν αναλογιστούμε την καθιστική ζωή που κάνουμε σχεδόν όλοι!
2. ανέξοδο όσον αφορά τα καύσιμα
3. γρήγορη μετακίνηση
4. επαφή με το περιβάλλον


Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές καμπάνιες υπέρ της χρήσης αυτού μέσω διοργανώσεων ποδηλατοδρομιών όπου συμμετέχουν όχι μόνο αθλητές ή ακτιβιστές αλλά και απλοί πολίτες. Συνεπώς ,αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε όλοι μας πως η χρήση αυτοκινήτου στην πόλη στην καθημερινότητα ίσως είναι δύσκολη.



Το ποδήλατο σαν αντικειμενική δυσκολία διαθέτει την έλλειψη προστασίας από άσχημες καιρικές συνθήκες αλλά στη χώρα μας πόσες είναι αυτές; Και για πόσο χρονικό διάστημα;


Επομένως ας αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας γιατί είναι προς όφελός μας!


Οι πιο πάνω πόλεις της Ευρώπης που αναφέρθηκαν είναι πολυπληθείς με μεγάλες οδικές αρτηρίες και διαθέτουν σύγχρονους ποδηλατοδρόμους στο κέντρο τους. Η νοοτροπία είναι επίσης βασική προϋπόθεση αν σκεφτούμε πως οι νεοέλληνες δεν αποχωρίζονται το αυτοκίνητο ακόμη και για αμελητέες αποστάσεις.


Μήπως τελικά η ζωή μας γίνεται ποδήλατο με την μεταφορική έννοια της έκφρασης όταν χρησιμοποιούμε διαρκώς το αυτοκίνητο;


Ίσως, στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων μαζί με την κυκλοφοριακή αγωγή θα μπορούσε να ενταχθεί και η χρήση ποδηλάτου ως προς ενδυνάμωση της!





Γράφει για την larisacitynews.gr
Μένια Τζιοβάρα 
Πολιτική Επιστήμονας Νομικής Αθηνών






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια