ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

«Μουσικός Νοέμβρης – the sound installation project» στο Φρούριο

«Μουσικός Νοέμβρης – the sound installation project» στο Φρούριο


«Μουσικός Νοέμβρης – the sound installation project»
Μια μια υπαίθρια γκαλερί εγκαταστάσεων που παράγουν ήχο,
ένας μουσικός κήπος φτιαγμένος για παιδιά,
μουσικοί πειραματίζονται με εναλλακτικά αυτοσχέδια μουσικά όργανα 
και πολλές παράλληλες δράσεις, 
ελεύθερες για το κοινό,

στο «Φρούριο»
από 4 έως 19 Νοεμβρίου


Μια ιδέα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας "cult storymakers” 
Που υλοποιείται σε συνεργασία με το «Σωματείο Εικαστικών 8»



Το “the sound installation project” είναι ένα δρώμενο αφιερωμένο στους ήχους, τους θορύβους, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες από μουσικούς και εικαστικούς, θεατρολόγους, παιδαγωγούς της πόλης. 


Στο πλαίσιο του “project”, οκτώ εικαστικοί πειραματίζονται με τα όρια που διαχωρίζουν τις τέχνες και δημιουργούν εγκαταστάσεις που παράγουν ήχους άλλοτε μελωδικούς και άλλοτε θορυβώδεις με μηχανισμούς, με τον αέρα ή τη βροχή και μουσικά όργανα δικής τους έμπνευσης. Οι εγκαταστάσεις τους εκτίθενται για δύο εβδομάδες στο «Φρούριο». 


Παράλληλα με την έκθεση, στην αυλή του «Φρουρίου» εγκαθίσταται ένας μουσικός κήπος, μια καινοτόμα εκπαιδευτική/ψυχαγωγική πρακτική, που εφαρμόζεται εκτενώς στο εξωτερικό στους αύλειους χώρους μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Θα περιλαμβάνει σωλήνες που λειτουργούν ως ηχεία και μεταφέρουν τον ήχο, βιμπράφωνο, μουσικά κονσερβοκούτια & εγκατάσταση κρουστών. 


Ο μουσικός κήπος απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και υποστηρίζεται από στοχευόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες/εργαστήρια 20 ωρών περίπου, τα οποία επιμελείται και συντονίζει η θεατρολόγος – παιδαγωγός κα Αγλαΐα Νάκα σε συνεργασία με την κα Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη. Τα Σαββατοκύριακα τα εργαστήρια είναι ελευθέρα για τα παιδιά της πόλης, ενώ τις καθημερινές το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν πάνω από 500 μαθητές του Νομού Λάρισας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. 


Το “the sound installation project” θα κλείσει με μία μεγάλη υπαίθρια μουσική παράσταση η οποία θα λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου από την ομάδα κρουστών Tat-Tnabar από την Κύπρο με καλλιτέχνες από τη θεατρική χορευτική / μουσική σκηνή. Οι Tat-tnabar παίζουν μουσική με αυτοσχέδια όργανα από ανακυκλωμένα υλικά μέχρι με πνευστά από καρότα και άλλα οργανικά υλικά. Μαζί τους ο Γιώργος Λιβανός με το έργο του “janglair”. Μόνος του παίζει ταυτόχρονα με διάφορα όργανα (cajon, glockenspiel, microsnare, shaker, didgeridoo, splash cymbal).


Διοργανωτές και συντελεστές πειραματίζονται με τα κλασικά όρια που διαχωρίζουν τις τέχνες, και παράλληλα προσπαθούν να εμφυσήσουν την αγάπη για τη μουσική σε ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία. 


To Project εμπνέεται από το μουσικό κίνημα των αρχών του 20ου αιώνα που εισήγαγε τους βιομηχανικούς ήχους και το θόρυβο στη μουσική δημιουργία. 


Στις αρχές του αιώνα το κίνημα των Ιταλών φουτουριστών, με «πρωτεργάτες» τον ποιητή Φίλιπο Μαρινέτι, τον μουσικό Λουίτζι Ρούσολο και άλλους διανοουμένους και καλλιτέχνες της εποχής, συνήθιζε να οργανώνει πολλές θορυβιστικές συναυλίες. Πειραματιζόταν με ήχους από μηχανές εργοστασίων, εκρήξεις, βουητά, σειρήνες τρένων και άλλους βιομηχανικούς θορύβους. Συνήθιζε να κατασκευάζει κάποια αυτοσχέδια μηχανήματα, που τα ονόμαζε «θορυβομελοποιούς» και χρησίμευαν στην παραγωγή αυτών των ήχων. Αυτή η «μουσική των μηχανών» εξαπλώθηκε στην Ευρώπη σαν μια νέα, προκλητική μόδα. Το πέρασμα που έγινε στη μουσική του 20ού αιώνα από τη μελωδία στον θορυβισμό μπορεί να συσχετιστεί με το πέρασμα από την παραστατική στην αφηρημένη ζωγραφική, ως μια ευρύτερη ανάγκη να απαλλαγούμε από τις κλασικές φόρμες και τους καθιερωμένους κανόνες. 


Χορηγοί της δράσης είναι το Φρούριο, η εταιρία «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε. ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΕΛΛΑΔΟΣ», τα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ», ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα», τα ταξιδιωτικά γραφεία «STERGIAKI TRAVEL SERVICES», η εταιρία «ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ - Μουσικά Όργανα» και “CHROMA print & sign”. Χορηγός επικοινωνίας η έντυπη και ηλεκτρονική εφημερίδα Larissanet





ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Εσύ τι μπορείς να κάνεις με έναν ήχο (εκτός από το να τον ακούς)? – εκπαιδευτικό πρόγραμμα Με αφορμή τους φυσικούς, τους βιομηχανικούς, τους μελωδικούς ήχους αλλά και με τους ήχους από τεράστια μουσικά όργανα που έχουν φτιαχτεί ειδικά για το πρόγραμμα τα παιδιά πειραματίζονται με την έννοια του ήχου. Κάνουν τον ήχο κίνηση, συναίσθημα, βίωμα, παραμύθι, όνειρο .Τον μετασχηματίζουν και τον χρησιμοποιούν, τον αποδομούν για να το συνθέσουν ξανά! Πρόκειται για ένα βιωματικό πρόγραμμα στο οποίο τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την μουσική όπως δεν έχουν ξανασχοληθεί. Τον σχεδιασμό και την εμψύχωση του προγράμματος έχει η θεατρολόγος Αγλαΐα Νάκα σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη.

  • Ο Λαρισαίος συνθέτης Δημήτρης Ανδρικόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτο, θα παρουσιάσει μια αφήγηση του μουσικού κινήματος του 20ου αιώνα για εφήβους και ενήλικες, το “Musique Concrete Instrumentale/ο θόρυβος και η μουσική δημιουργία”, διάρκειας μιάμισης ώρας. 

  • Παρουσίαση του έργου/μουσικού βαριετέ Canibal Caliban του Francis Schwartz, από ένα μικρό σύνολο μαθητών του ΔΩΛ, πνευστών και εγχόρδων, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Ανδρικόπουλου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας 10 λεπτών περίπου σε γραφική παρτιτούρα που προσφέρει μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού. Το έργο του Schwartz, εκτός από τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, περιλαμβάνει παύσεις, φωνές, κλείσιμο των ματιών, κινήσεις του λαιμού, γκριμάτσες και συναισθήματα που συχνά φαίνονται και δεν ακούγονται.

  • Workshop κατασκευής αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από τους Tattnabar. To εργαστήρι θα λάβει χώρα την Κυριακή 19 Νοεμβρίου πριν την έναρξη της μουσικής παράστασης.



Η “cult storymakers” είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που εδρεύει στη Λάρισα και στοχεύει στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού, στον εμπλουτισμό των ολιτιστικών ερεθισμάτων, την καλλιέργεια κουλτούρας, στην ενίσχυση του δημιουργικού κλάδου. Η φιλοσοφία της είναι, μέσα από κάθε δράση πολιτιστικού χαρακτήρα, να προκύπτει ένα παραγόμενο προϊόν, το οποίο θα λειτουργεί προς όφελος των πόλεων & των κατοίκων τους. 







Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος









« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια