ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ο Γιάννης Ραγκούσης στη Λάρισα - Όλα όσα είπε στην τελευταία του συνέντευξη

Ο Γιάννης Ραγκούσης στη Λάρισα - Όλα όσα είπε στην τελευταία του συνέντευξη



Στη Λάρισα θα βρίκσεται σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης, όπου και θα έχει συναντήσεις με στελέχη και θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.



Ο κ. Ραγκούσης προχθές παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη. 


Στην συνέντευξη αυτή είπε τα εξής:



Τι διαφορετικό υπάρχει στην υποψηφιότητά σας; 

Για να μιλήσω για τις διάφορες θα πρέπει να κρίνω τους συνυποψήφιους μου. Δεν θέλω να το κάνω, έτσι θα μιλήσω για μένα και την διαδρομή μου. Είμαι αυτοδημιούργητο μέλος του ΠΑΣΟΚ και από το 1983 υπηρέτησα με αυταπάρνηση τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν. Έμεινα σταθερός στις αξίες μου, γι' αυτό και αντέδρασα στην «λίστα Λαγκάρντ». Δεν σιώπησα και δεν το μετανιώνω. Παραιτήθηκα, πηγαίνοντας σπίτι μου βαθιά πληγωμένος. Δεν έγλειψα την επόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ούτε αντάλλαξα τις αρχές μου με κυβερνητικές θέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά-Μπαλτάκου ή με μια βουλευτική έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν θέλω να εκλεγώ για το παρελθόν μου. Ζητώ να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης για το μέλλον –αυτό που οι εθελοντές της καμπάνιας μου ονόμασαν «ατζέντα Ραγκούση». 



Τι σημαίνει αυτό; 

Σημαίνει ότι η θετική ψήφος για εμένα δεν θα είναι λευκή επιταγή. Θα εμπεριέχει τρεις εντολές. Εντολή για θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στις θητείες βουλευτών και υπουργών. Στα επόμενα ψηφοδέλτια θα μετέχουν μόνον όσοι έχουν λιγότερα από 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Εντολή για μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Εντολή για ριζική αλλαγή πολιτικής ατζέντας υπέρ της νέας γενιάς και των παραγωγικών ηλικιών. Δηλαδή, για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με σκοπό την πολιτική και νομοθετική σταθερότητα. 



Συμφωνείτε με τυχόν αναβολή της εκλογής αρχηγού του νέου φορέα; Πώς βλέπετε όλη τη συζήτηση που έχει προκύψει σχετικά με την εξ αποστάσεως ψηφοφορία; 

Τα διαδικαστικά έχουν φτάσει να αποκτήσουν πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση. Η εξ αποστάσεως μπορεί να γίνει εφόσον επιτευχθεί ένας συναινετικός συνδυασμός που θα διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας. Θα είναι μεγάλη η ευθύνη αυτού που θα την μπλοκάρει. 



Μιλάτε ανοιχτά για «αντι-δεξιό» μέτωπο και πολλές φορές κατηγορείστε ότι «γλυκοκοιτάτε» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει κάτι τέτοιο; 

Μιλώ για την ηγέτιδα προοδευτική δύναμη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν είναι στόχος μας το εκλογικά ηττημένο «ναι» στο δημοψήφισμα, μια ήττα που παραλίγο να οδηγήσει την πατρίδα μας στη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσωπικά αναφέρομαι στο διάδοχο σχήμα της μεγάλης παράταξης του ΠΑΣΟΚ του 2009, του 1996, του 1981. Δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσουμε ως ΠΑΣΟΚ του 1974. Απόλυτη προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι να πούμε όχι στη συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο για τα περί ΣΥΡΙΖΑ: εγώ δεν εξαγοράστηκα ποτέ στη δημόσια διαδρομή μου. Δεν είμαι άνθρωπος της διαπλοκής. Όσοι ή όσες λένε ότι γλυκοκοιτώ τον ΣΥΡΙΖΑ το λένε για να αποφύγουν να απαντήσουν εκείνοι έντιμα και ανοιχτά. Από το 2010 αγωνίζομαι ώστε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεργάτες του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου να ηττηθούν στρατηγικά κι όχι συγκυριακά. Πολιτικοί χορηγοί του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ειναι όσοι θέλουν να γίνουμε ξανά δεκανίκι της Δεξιάς, για να ξαναγίνουν υπουργοί και κρατικά στελέχη. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα μείνει αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κι επομένως θα γίνει ξανά κυβέρνηση. 



Ειδικά μετά τις γερμανικές εκλογές, ζητάτε από τους συνυποψήφιούς σας να ξεκαθαρίσουν αν θα συγκυβερνήσουν με την ΝΔ. Τι σας κάνει να πιστεύετε πως η πορεία του SPD μπορεί να συγκριθεί με τον ελληνικό νέο φορέα; 

Δεν είναι μόνο το SPD. Στην ίδια γραμμή είναι η ηγεσία του ισπανικού σοσιαλιστικού PSOE καθώς και ο πορτογάλος Πρωθυπουργός Κόστα –πρόκειται για μια προοδευτική ευρωπαϊκή γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, δέχομαι να ακούσω την αντίθετη άποψη και, αν αυτή επικρατήσει, θα την αποδεχτώ και θα υπηρετήσω την μεγάλη παράταξη ως μειοψηφία. Όμως δεν δέχομαι την υποκρισία, τις κρυφές ατζέντες και τις συμφωνίες πίσω από τις πλάτες των πολιτών. Το θέμα αυτό ειναι ζήτημα στρατηγικής και φυσιογνωμίας για τη νέα παράταξη. Πρέπει όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μην ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Τα περί αυτόνομης παράταξης όταν δεν συνοδεύονται από καθαρή απάντηση στο ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη ΝΔ, είναι «πράσινος σανός». 



Η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ΝΔ φτάνει μέχρι και την ψήφο για την Προεδρία της Δημοκρατίας; 

Καθαρές κουβέντες και γι αυτό. Θα εκλεγεί εύκολα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνον εάν ο κ.Μητσοτάκης δεχτεί είτε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου είτε την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη. 



Μπορούν να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στην Βουλή; Γιατί διαφωνείτε με την απόφαση της ΔΗΣΥ να καταψηφίζει όσα προοδευτικά νομοσχέδια δεν στηρίζονται από τους ΑΝΕΛ; 

Πιστεύω ότι πια έχουμε αλλάξει εποχή. Όταν κάποιος συμφωνεί με κάτι, πρέπει να το υπερψηφίζει. Αυτό που έχει σημασία, τελικά, είναι να λύνονται τα προβλήματα των πολιτών. Η προοδευτική παράταξη δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο τρολαρίσματος από τον Πάνο Καμμένο. Δεν μπορείς να αφήνεις τα ανθρώπινα δικαιώματα στα χέρια του κάθε ακροδεξιού, ο οποίος τελικά λέει πως θα τα ψηφίσει, ενώ δεν τα πιστεύει. 



Αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο θα δηλώσετε ανοιχτά ποιον υποστηρίζετε;


Σε εσάς ως δημοσιογράφο, δηλώνω πως ο πρώτος γύρος είναι που θα χαρίσει τη μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη. Στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα τη μεγαλύτερη ανησυχία.























Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος

























« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια