ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας «βάφτισε» το Λαογραφικό Μουσείο Γιώργου & Λένας Γουργιώτη

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας «βάφτισε» το Λαογραφικό Μουσείο Γιώργου & Λένας Γουργιώτη


Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, την ονοματοθεσία του κτηρίου του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας σε Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Γιώργου & Λένας Γουργιώτη που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Επιστημών Πάνος Σάπκας.


Στην εισήγησή του ο κ. Σάπκας, επισήμανε ότι «το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας επί σαράντα τέσσερα χρόνια διασώζει, ερευνά, προβάλλει τον νεότερο παραδοσιακό και αστικό πολιτισμό της Θεσσαλίας, με απτές σύγχρονες δυναμικές επιστήμης, έρευνας, εκπαίδευσης. Ένα Μουσείο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ένα από τα τρία μεγαλύτερα του νεότερου πολιτισμού της χώρας, αποτελεί έργο ζωής του Γιώργου και της Λένας Γουργιώτη.


Ακούραστοι αγωνιστές στη μάχη της διάσωσης του παραδοσιακού και λαϊκού πολιτισμού της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, αφιέρωσαν μια ολόκληρη ζωή για να στηθεί το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, πιστεύοντας πως η πολιτιστική ταυτότητα ενός λαού δεν πρέπει να χαθεί με τις αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο ζωής εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας και της επίδρασης των ξένων επιρροών.


Δημιούργησαν μια πολύτιμη συλλογή που αριθμεί περί τα 20.000 αντικείμενα, με έμφαση σε αυτά που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή, γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και αντικείμενα από βασικούς τομείς του παραδοσιακού, καθημερινού και εορταστικού, υλικού βίου: υφαντική, κεντητική, ξυλογλυπτική, κεραμική, μεταλλοτεχνία, ενδυμασία, αργυροχοΐα, εκκλησιαστική λατρεία.


Δυο συμπολίτες με προσήλωση σε έναν υψηλό στόχο, αφοσιωμένοι σε αρχές και ιδανικά, επιστημονική γνώση, διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά, αποτελούν φάρο και έμπνευση για όλους μας».


Το ΥΠΠΟΑ με ειδικό έγγραφο δήλωσε «επιβεβλημένη την ονοματοθεσία του κτιρίου που στεγάζει το μουσείο, ως ελάχιστο φόρο τιμής των δύο άξιων επιστημόνων».


Το Δ.Σ του Συλλόγου του Μουσείου είχε υποβάλει αίτημα μετά από πρόταση και απόφαση Γενικής Συνέλευσης στο Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη καθώς θεωρούσε ηθικό χρέος την αναγνώριση του έργου των εμπνευστών, ιδρυτών και δωρητών.


Στη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη της οικογένειας Γουργιώτη-Ραχωβίτη, η Υπεύθυνη του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου, η τ. Γενική Γραμματέας κ. Βάσω Παρίση και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.














Γράφει για την larisacitynews.gr
Νίκος Παπαδόπουλος





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια