ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πάνω από 7 εκ. ευρώ φτάνουν οι διαγραφές χρεών σε τράπεζες στη Μαγνησία

Πάνω από 7 εκ. ευρώ φτάνουν οι διαγραφές χρεών σε τράπεζες στη Μαγνησία


Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, για περισσότερες από χίλιες υποθέσεις


Ξεπερνούν τα 7 εκ. ευρώ, οι διαγραφές χρεών συμπολιτών οφειλετών σε τράπεζες, που πέτυχε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου με τη συνεργασία νομικών της πόλης, από το 2010 μέχρι σήμερα, μέσω 1000 υποθέσεων που έχουν φτάσει στις αίθουσες των Δικαστηρίων, ενώ εκτιμάται ότι οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί με ρυθμίσεις υπέρ των οφειλετών, ξεπέρασαν τις 4.000.


Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα 102,5» ο Αλέκος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, που πρόσθεσε ότι μπορούν ακόμη και σήμερα, οφειλές που υπάρχουν, να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, για να προστατέψουν την περιουσία τους, αν και έχει αυστηροποιηθεί πλέον το πλαίσιο ένταξης.



Ενημερώθηκαν πάνω από 12.000 δανειολήπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου, από το 2010 που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου, στα γραφεία της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου ενημερώθηκαν πάνω από 12.000 δανειολήπτες, οι περισσότεροι από το Ν. Μαγνησίας, ενώ τηλεφωνικά ενημερώθηκαν πολλοί ακόμη Θεσσαλοί.


Μέχρι το 2015 οι διαγραφές χρεών δανειοληπτών είχαν φτάσει στα 6.5 εκ. ευρώ με τη συνδρομή των νομικών συμβούλων της ΕΝ.ΚΑ. και σύμφωνα με τον πρόεδρο, ίσως σήμερα ξεπερνούν τα 7 εκ. Ευρώ. Στα χρήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται διαγραφές χρεών, πανωτόκια και προσαυξήσεις και ό,τι θα πλήρωναν τόσα χρόνια οι οφειλέτες.


Οι νομικοί της Ένωσης χειρίστηκαν δικαστικά περίπου 1000 και πλέον υποθέσεις που έφτασαν στο Ειρηνοδικείο, ενώ εξωδικαστικά ο χειρισμός υποθέσεων εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 4.000. Συγκεκριμένα, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πίεση που ασκήθηκε, έγιναν ρυθμίσεις προς όφελος των δανειοληπτών, που μετρούν στον θετικό απολογισμό, δήλωσε Αλ. Κουτσελίνης.



Καλύπτει περιπτώσεις ο νόμος

Ο πρόεδρος τόνισε ότι έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για να μπει κάποιος στο νόμο Κατσέλη, αλλά υπάρχει ακόμη και μπορεί να καλύψει αρκετές περιπτώσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών, που είναι άνεργοι ή υπέστησαν μείωση μισθού.


Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει το κύμα δανειοληπτών όπως πριν μερικά χρόνια, αν και οι ανάγκες μεγαλώνουν συνεχώς. «Ο νόμος Κατσέλη είναι η μόνη δυνατότητα να σώσει κάποιος το σπίτι και ειδικά την πρώτη κατοικία του, ενώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις προσωρινών αποφάσεων των Δικαστηρίων», τόνισε.


Όταν το δικαστήριο διαπιστώνει ότι ο οφειλέτης αδυνατεί και σε βάθος χρόνου να αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μερική διαγραφή χρέους και μπαίνει μια λογική δόση για να αποπληρωθεί το χρέος σε βάθος 20ετίας, εξήγησε.



Ανεφάρμοστος ο Κώδικας Δανειοληπτών

Ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ότι ενώ υπάρχει από την Τράπεζα της Ελλάδος ο Κώδικας Δανειοληπτών, που θα μπορούσε σε συνδυασμό με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να δώσει λύση σε αρκετές περιπτώσεις, επειδή έχει μείνει προαιρετικό το θέμα από την ΤτΕ και την Πολιτεία, οι τράπεζες και δεν το εφαρμόζουν και ουσιαστικά οι ρυθμίσεις που κάνουν, δεν είναι αυτές που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε πολλές περιπτώσεις. «Δηλαδή, μπορεί να συνεχίζουν να κάνουν ρυθμίσεις και να μειώνουν τις δόσεις, αλλά παράλληλα αυξάνουν ή διατηρούν το επιτόκιο σταθερό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά πολλά χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου, άρα και το συνολικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο δανειολήπτης», εξήγησε.


Οι δανειολήπτες που δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν θέλουν να καταφύγουν στο νόμο Κατσέλη και ενόψει της πώλησης των δανείων σε ξένα fuds, το συμφερότερο και για τις τράπεζες θα ήταν να συζητήσουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και να εφαρμόσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας και να προχωρήσουν σε συμφέρουσες τροποποιήσεις στις συμβάσεις για τις ίδιες και για τους δανειολήπτες, ώστε να μη φτάνει ο κόσμος στο νόμο, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ. Βόλου.



Προστασία κατοικίας για όσους έχουν ενταχθεί

Ο Αλέκος Κουτσελίνης επισήμανε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ορίζεται μόνο γι’ αυτούς που εντάσσονται στο νόμο και ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018.


Όπως είπε, όσοι έχουν προσωρινή ή οριστική απόφαση του Πρωτοδικείου, δεν κινδυνεύει η περιουσία τους, καθώς παύει κάθε καταδιωκτικό μέσο εναντίον τους από τις τράπεζες.



Στο ΕΚΒ τα γραφεία της ΕΝ.ΚΑ.

Τα μέλη της Ένωσης Καταναλωτών μπορούν να πηγαίνουν στα γραφεία (στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, Μακρινίτσης 38, 2ος όροφος), για να ενημερώνονται αν εμπίπτουν στο νόμο και αν δεν μπορούν να ενταχθούν, τους κατευθύνουν σε άλλες ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν με τις τράπεζες.


Εάν έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, συγκεντρώνουν όσα χρειάζονται και στη συνέχεια οι νομικοί διεκδικούν δικαστικά, διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και οι δανειολήπτες στα έξοδα που δεν μπορούν να καλυφθούν από την Ένωση Καταναλωτών, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.


Οι μέρες και ώρες που λειτουργεί το γραφείο της Ένωσης Καταναλωτών είναι η Τρίτη 8.30 -12.30 και η Πέμπτη 17.30 – 19.30. Το τηλέφωνο και fax, είναι το 24210 45615.








Πηγή: www.magnesianews.gr







« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια