ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Ποιοι και πότε θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή της Βασικής ενίσχυσης 2017

Ποιοι και πότε θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την προκαταβολή της Βασικής ενίσχυσης 2017



Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα βρει τους παραγωγούς με γεμάτες τσέπες, καθώς θα τους έχει η καταβληθεί η προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης για το 2017. Όπως είχε γράψει εδώ και καιρό η «ΥΧ», ο προγραμματισμός πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά ομαλά και έτσι τα χρήματα της προκαταβολής των Δικαιωμάτων θα έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό των δικαιούχων έως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.




Μάχη για προκαταβολή στο 70%

Η μόνη πιθανή διαφοροποίηση αφορά στο ποσοστό που θα χορηγηθεί, καθώς ένα αίτημα δέκα κρατών-μελών προς την ΕΕ για την επιτάχυνση των πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, άνοιξε ένα παράθυρο και στη χώρα μας για την καταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, αντί για το 50%, που προβλέπει ο κανονισμός.



Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών που υπέβαλαν αρχικά το αίτημα, η έγκρισή του από την Κομισιόν, στις αρχές του μήνα, φαίνεται ότι αφύπνισε την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα και από τη χώρα μας, έστω και καθυστερημένα.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει επισήμως το αίτημα της χώρας μας, πληροφορίες όμως από και από τις δύο πλευρές αναφέρουν ότι υπάρχει θετικό κλίμα και η πολυπόθητη τελική έγκριση αποτελεί τυπική διαδικασία.



Εάν λοιπόν επαληθευτεί το αισιόδοξο σενάριο, το ύψος της προκαταβολής θα φτάσει τα 820 εκατ. ευρώ, αντί των 590 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά, δίνοντας μία βαθύτερη ανάσα στον αγροτικό κόσμο.




Ποιοι πληρώνονται την προκαταβολή

Και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παραγωγών που θα πληρωθούν την προκαταβολή, ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Έτσι, λοιπόν, το σύνολο των 600.000 κατόχων Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) θα λάβουν την προκαταβολή, συμπεριλαμβανομένων και αποδεκτών μεταβίβασης. Η εξέταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των 65.000 αιτημάτων μεταβίβασης ΔΒΕ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (95%) και κατά συνέπεια ο χρόνος που απομένει έως την πληρωμή είναι αρκετός.



Αυτοί που θα πρέπει να αναμένουν την εξόφληση του Δεκεμβρίου για να πληρωθούν, είναι όσοι έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ΔΒΕ από το Εθνικό Απόθεμα. Οι 65.000 αυτοί παραγωγοί δεν θα πληρωθούν προκαταβολή, καθώς ο καθορισμός του ύψους των ΔΒΕ που θα λάβουν, συναρτάται και από τις πληρωμές των υπολοίπων ενισχύσεων.



Τα καλά νέα, πάντως, για τους νεοεισερχόμενους παραγωγούς είναι ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το συνολικό ποσό που θα τους χορηγηθεί (~32 εκατ.), ώστε η αξία των νέων δικαιωμάτων να είναι αντίστοιχη αυτής των υφιστάμενων δικαιούχων.



Εξόφληση μέσα στο 2017

Όπως είχαμε προαναγγείλει, η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και του Πρασινίσματοςαναμένεται στο τέλος Δεκεμβρίου για όλους τους δικαιούχους, παλιούς και νέους.



Μαζί θα πληρωθεί και η προκαταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης (230 εκατ.), όπως και το σύνολο της άμεσης ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας (38 εκατ.).


















Πηγή: ypaithros.gr












































































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια