ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής" - Θέλει να εισπράττει χωρίς όμως να πληρώνει

Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος "μπαταχτσής" - Θέλει να εισπράττει χωρίς όμως να πληρώνει



Το Δημόσιο εισέπραξε δόση 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο για να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στον ιδιωτικό τομέα αλλά αντί να τα μειώσει τα αύξησε κατά 600 εκατ. ευρώ - Στην αναμονή και στις ουρές οι συνταξιούχοι για τις συντάξεις που δεν εκδίδονται για χάρη του πλεονάσματος - Σε ρόλο... ναυαγοσώστη ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ



Εκρηκτική αύξηση κατά 10% μέσα σε έναν μόλις μήνα παρουσίασαν τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες. Παρά την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από τον ΕSM για να πληρώσει το κράτος τα ληξιπρόθεσμα χρέη του στον ιδιωτικό τομέα τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (που ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Τετάρτης) έδειξαν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη, όχι απλά δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 588 εκατ. ευρώ (!) ξεπερνώντας εκ νέου τα 6 δισ. ευρώ όπως στο τέλος του 2015.


Παρότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως «τρέχει» να πληρώσει τα χρέη για να πάρει την επόμενη δόση των 800 εκατ. ευρω, τα «φέσια» στους προμηθευτές του Δημοσίου τον Αύγουστο ήταν τα ίδια με τον προηγούμενο μήνα. Στα 3,917 δισ. ήταν τον Ιούλιο, στα 3,912 δισ. παρέμεναν και τον Αύγουστο.



Την ώρα που δίνονταν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από την πλευρά του κ. Τσακαλώτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντούσε με τα εξής σε ερώτημα για τους αριθμούς του υπουργείου Οικονομικών: «Δεν θέλω να αμφισβητήσω το νούμερο που αναφέρατε αλλά από ότι θυμάμαι πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. Ωστόσο τα «φέσια» του Δημοσίου είναι υψηλότερα ακόμη και από αυτά που εμφανίζονται στο επίμαχο δελτίο καθώς π.χ. δεν εμφανίζονται σε αυτό οι συντάξεις που δεν εκδίδονται κρατώντας χιλιάδες συνταξιούχους στην αναμονή και στις ουρές. 



Απελπιστικά μόνος ο Πιτσιλής 

Φωτεινή εξαίρεση στην κωλυσιεργία του κράτους που έχει οδηγήσει στα όρια της αντοχής τους συνταξιούχους και προμηθευτές του Δημοσίου για χάρη του πλεονάσματος αποτελεί ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής. Βλέποντας ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου παρουσίασαν έκρηξη από 1,524 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο αντέδρασε ακαριαία. Τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ επέστρεψε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα 1,6 δισ. ευρώ. Άραγε αυτό εννοούσε ο κ. Τζανακόπουλος; Και αν το εννοούσε γιατί δεν το διευκρίνισε; Σε κάθε περίπτωση το «ντεμαράζ» του κ. Πιτσιλή τον Σεπτέμβριο δεν αρκεί για να βελτιώσει την κατάσταση αν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς. 



Κατόπιν τούτων, στο τέλος Οκτωβρίου, όταν με βάση το πρόγραμμα των τριμηνιαίων αξιολογήσεων θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση (που δεν έχει καν αρχίσει) η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει «στο νήμα» την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την εκταμίευση της εκκρεμούσας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ η οποία είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου (βάσει της σχετικής ανακοίνωσης του ESM). 



Αυτό που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει η κυβέρνηση και πρέπει να το κάνει ως την 31η Οκτωβρίου: να μειώσει κατά 1,2 δισ. ευρώ το συνολικό στοκ των ληξιπρόθεσμων χρεών αξιοποιώντας τα 800 εκατ. ευρώ από τη δόση του Ιουλίου και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού. Αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν τα καταφέρουν να παρουσιάσoυν στο Euro Working Group ως το τέλος Οκτωβρίου αποδεικτικά στοιχεία για καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων κατά 1,2 δισ. ευρώ η δόση 800 εκατ. ευρώ χάνεται.












Πηγή: www.protothema.gr
































































« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια