ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Αυξήσεις παρατηρούνται στην ζήτηση και στις τιμές ενοικίων στη Λάρισα

Αυξήσεις παρατηρούνται στην ζήτηση και στις τιμές ενοικίων στη Λάρισα


Υψηλή ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών που δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά, με συνέπεια την αύξηση της τιμής των μισθωμάτων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Λάρισα. Η έρευνα του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της Λάρισας RE/MAX Επιλογή για το χρονικό διάστημα από 20 Αυγούστου έως 20 Οκτωβρίου 2017, που παρουσιάζει σήμερα η «Ε» καταγράφει ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της κτηματαγοράς και κυρίως για την «έκρηξη» μισθώσεων και για τη στροφή των νοικοκυριών προς την ενοικίαση και όχι στην κατοχή του ακινήτου.


Αν και η έρευνα της RE/MAX Επιλογή έγινε σε μια περίοδο αναζήτησης φοιτητικής στέγης ωστόσο η τάση μεταστροφής από το όνειρο της ιδιοκατοίκησης στην κουλτούρα της ενοικίασης είναι πλέον εμφανής.


Και αυτό γιατί μετά από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης της ελληνικής κτηματαγοράς που επηρέασε και την πορεία των κατασκευών, οι τιμές των ενοικίων παλαιότερων ακινήτων τείνουν να κινούνται με μια αύξηση της τάξεως του 3%-5%. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπάρχουν νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών, συνετέλεσε ώστε το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί εκ των πραγμάτων στα παλιά. Αυτό είναι όμως ένα εκ των στοιχείων καθώς η έρευνα μέσω της πληθώρας των συναλλαγών που πραγματοποίησε, έδειξε ότι φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, με την προσφορά να μην μπορεί να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση.


Ζήτηση βεβαίως όχι για κάθε προς ενοικίαση ακίνητο, αλλά για κατοικίες με συγκεκριμένο προφίλ και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως όλα τα δεδομένα της έρευνας έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγματοποιεί η RE/MAX Επιλογή καθημερινά και προσδιορίζουν με ακρίβεια το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου, τα χαρακτηριστικά που του προσδίδουν αξία, η τάση της ζήτησης και των τιμών και το ύψος των μισθωμάτων.



Τι έχει δείξει λοιπόν η έρευνα;

  • Πρωτίστως όπως προαναφέραμε σε σύγκριση με το 2016 παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων στην περιοχή της Λάρισας.
  • Τα μικρά διαμερίσματα, στούντιο και γκαρσονιέρες κέρδισαν τις προτιμήσεις ειδικά των φοιτητών και είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ενοικιαστούν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφήνοντας πιο πίσω τη ζήτηση για μεγαλύτερα διαμερίσματα η οποία παραμένει αξιοσημείωτη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση, σχετίζονται αφενός με την οικονομία και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν μια ποιότητα διαβίωσης.
  • Τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία και την ασφάλεια είναι η αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου, τα σύγχρονα κουφώματα και τα χαμηλά κοινόχρηστα.
  • Στα μεγαλύτερα ακίνητα οι ενοικιαστές αναζητούν την ηλικία του ακινήτου ή την ανακαίνιση αν έχει γίνει, τη θέση στάθμευσης, τα άνετα δωμάτια και την απόσταση από το κέντρο της πόλης.
  • Τα μικρά διαμερίσματα με ένα χώρο, με ή χωρίς ξεχωριστή κουζίνα είναι πρώτα σε προτιμήσεις λόγω της ζήτησης των φοιτητών. Τα ακίνητα με περισσότερα δωμάτια και χώρους έμειναν πιο πίσω.
  • Τα τετραγωνικά μέτρα της προτίμησης στις ενοικιάσεις κινήθηκαν σε παρόμοιο μοτίβο όσον αφορά στο είδος των ακινήτων. Τα μικρά ακίνητα έως 60 τετραγωνικά μέτρα ήταν αυτά που τερμάτισαν και πρώτα στις προτιμήσεις των ενοικιαστών.
  • Ηλιακά η προτίμηση ήταν σε νέα σχετικά ακίνητα. Η έλλειψη στην αγορά νεόδμητων ακινήτων στρέφει τη ζήτηση σε ηλικίες ακινήτων από 5 έως 17 ετών.
  • Τέλος, ο μέσος όρος των μισθωμάτων για τη συγκεκριμένη περίοδο κινήθηκε κοντά στα 250 - 300 ευρώ, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για το συγκεκριμένο είδος ακινήτων.
  • Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το ευ ζην και την άνεση είναι: Το τζάκι, η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η αποθήκη και το πάρκινγκ.



ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

«Η κυοφορούμενη στροφή πολλών νοικοκυριών στην ενοικίαση και όχι στην κατοχή ακινήτου μόνο πρόσκαιρο φαινόμενο δεν προβλέπεται ότι θα είναι, σχολιάζει στην «Ε» ο διευθυντής της κτηματομεσιτικής εταιρίας στη Λάρισα Κων. Κολοβός. Μπορεί όπως τονίζει η προτίμηση στην ενοικίαση να ξεκίνησε αρχικά λόγω οικονομικής αδυναμίας και απουσίας τραπεζικής χρηματοδότησης, ωστόσο σταδιακά «χτίζεται» μια νέα κουλτούρα στην αγορά ακινήτων, η οποία «αποκηρύσσει» πλέον την ιδιοκτησία κατοικίας.


Η τάση αυτή αφορά κατ’ αρχάς στην πλειονότητα των νεοεισερχομένων στην αγορά ακινήτων, δηλαδή των νέων νοικοκυριών, εργένηδων αλλά και των φοιτητών. Ανθρώπων που έχουν γαλουχηθεί στην κρίση και στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων και που θεωρείται σχεδόν απίθανο να διαφοροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, ακόμη και αν η χώρα εξέλθει σταδιακά από την κρίση και ανακάμψει οικονομικά. Επί της ουσίας αυτό που φαίνεται είναι ότι αλλάζει σταδιακά μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας ότι πρέπει ο καθένας να διαθέτει «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του». Κάτι τέτοιο σήμερα είναι ανέφικτο για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, όπως πιστοποιείται και από τον πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών».





Πηγή: www.eleftheria.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια