ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Γεννηµατά και Ανδρουλάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το αγροτικό λίγο πριν την κάλπη

Γεννηµατά και Ανδρουλάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το αγροτικό λίγο πριν την κάλπη


Φώφη Γεννηµατά και Νίκος Ανδρουλάκης µονοµαχούν την Κυριακή 19/11 και διεκδικούν και την ψήφο των αγροτών. Σε αντίθεση µε άλλους καιρούς, που οι µονοµάχοι υπερθεµάτιζαν σε υποσχέσεις, σήµερα διεκδικούν την αγροτική ψήφο, µε ρεαλιστική ατζέντα. Στο µοντέλο ανάπτυξης που προτείνουν, η Φώφη Γεννηµατά προτάσσει ήπια προσαρµογή, αλλά σηµαντικές αλλαγές στον τοµέα των αποζηµιώσεων, της ασφάλισης, της διαχείρισης του νερού και στις δοµές για την οικογένεια της υπαίθρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει ριζικές αλλαγές σ’ όλο το φάσµα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οργανωτική του δοµή, ώστε να είναι πιο λειτουργικό και λιγότερο γραφειοκρατικό, µε µείζονες προτεραιότητές του τα κόκκινα δάνεια, τα χρηµατοδοτικά εργαλεία και την ψηφιακή γεωργία.


ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ


1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ/ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: 
Αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών από την παραγωγή, αλλαγή παραγωγικού µοντέλου αποκεντρωµένη διοίκηση και στρατηγική. Μείωση κόστους παραγωγής – εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα. Κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.


2. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ: 
Ακηδεµόνευτο συνεταιριστικό κίνηµα, µακριά από τις παθογένειες του παρελθόντος. Κίνητρα για τη δηµιουργία ισχυρών συνεταιριστικών σχηµάτων, Οργανώσεων Παραγωγών, ώστε να αντιµετωπιστεί το υψηλό κόστος παραγωγής. 


3. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: 
Γρήγορη και αποτελεσµατική διαχείριση χρηµατοδοτικών εργαλείων για ΚΑΠ, ΚΑλΠ, ΕΣΠΑ. Βελτιώσεις του υπάρχοντος κανονισµού του ΕΛΓΑ µε βάση σύγχρονες µελέτες και εξορθολογισµός του πλαισίου, ώστε να ενταχθούν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.


4. ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ/ΥΠΟΔΟΜΕΣ: 
Αποκεντρωµένη διοίκηση για καλύτερες και αποτελεσµατικότερες δοµές για τον αγρότη. Βελτιώσεις υποδοµών, προστασία των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, κίνητρα για την εξωστρέφεια των δυναµικών προϊόντων της ελληνικής οικονοµίας, αναβάθµιση γεωργικής εκπαίδευσης.



ΤΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΕΙ


1. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Φ. Γεννηµατά: Μεγαλύτερη επάρκεια σε βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα και αύξηση παραγωγικότητας σε προϊόντα µε εξωστρέφεια. Βελτίωση υποδοµών στην ύπαιθρο, ώστε να σταθεί µια οικογένεια και να παραµείνει. Συνέργειες στον αγροτικό τοµέα και αντικίνητρα για διακράτηση γης.


Ν. Ανδρουλάκης: Αλλαγή παραγωγή µοντέλου για την ανάπτυξη της παραγωγής και της οικονοµίας, µε προσανατολισµό την αγορά. Νέο νοµοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και δυνατότητα επαναγοράς κόκκινων δανείων από τους παραγωγούς σε µικρότερη τιµή. Συνέργειες µε άλλους κλάδους και έµφαση στο µάρκετινγκ. Ειδικά κίνητρα για τη βελτίωση του µεγέθους των εκµεταλλεύσεων, ώστε να προσεγγίσουν τον µέσο ευρωπαϊκό όρο. Έµφαση στη διατροφική αυτάρκεια. Παρακολούθηση νέων καταναλωτικών τάσεων στην αγορά και παραγωγή τροφίµων υψηλής αξίας.


2. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Φ. Γεννηµατά: Ουσιαστική παρέµβαση στην εµπορία και στη διακίνηση προϊόντων. Βελτιώσεις στο θεσµικό πλαίσιο. Απλός και λειτουργικός νόµος για τους συνεταιρισµούς.


Ν. Ανδρουλάκης: Νοµοθετικές αλλαγές για την καλύτερη και πιο εύχρηστη λειτουργία των συνεταιρισµών. Κίνητρα στους παραγωγούς για την ένταξή τους σε υπάρχοντα συλλογικά σχήµατα (συνεταιρισµοί/ΟΠ) ή ευκολότερη δηµιουργία από τους παραγωγούς τέτοιων σχηµάτων. Κίνητρα για παραγωγή και νέων προϊόντων – καινοτόµων υπηρεσιών/προϊόντων, µε βάση τις εγχώριες και ξένες καταναλωτικές ανάγκες. Μεγαλύτερη αυτάρκεια στην εγχώρια αγορά και ώθηση σε προϊόντα που έχουν ζήτηση γενικότερα στις διεθνείς αγορές, εφόσον υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτηµα.


3. ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Φ. Γεννηµατά: Έµφαση στον καταναλωτή και στην αύξηση της προστιθέµενης αξίας των προϊόντων.


Ν. Ανδρουλάκης: Έµφαση στην έξυπνη αγροτική παραγωγή: Ψηφιακή γεωργία για µείωση κόστους παραγωγής – γραφειοκρατίας.


4. ΚΑΠ – ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΕΣΠΑ

Φ. Γεννηµατά: Ενεργοποίηση όλων των µέτρων. Κορυφαίος στόχος η ένταξη νέων αγροτών και η εξασφάλιση Δικαιωµάτων, οικονοµικών και φορολογικών κινήτρων, ώστε να παραµείνουν στην αγορά.


Ν. Ανδρουλάκης: Δηµιουργία Ταµείου Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχεδίων Ανάπτυξης Αγροτικής Οικονοµίας µε αξιοποίηση του ΠΑΑ και ενίσχυση µε πόρους από άλλες πηγές, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


5. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Φ. Γεννηµατά: Βελτίωση των αδυναµιών του θεσµικού πλαισίου, µε βάση την εµπειρία. Αξιοποίηση πόρων της ΕΕ για σύγχρονα µέσα εκτίµησης ζηµιών, αξιοποίηση πληροφορικής και ενηµέρωση αγροτών.


Ν. Ανδρουλάκης: Χρηµατοδοτικά εργαλεία για την πρόληψη και την προστασία φυσικών καταστροφών. Εντός 15 ηµερών από τις καταστροφές οι εκτιµήσεις από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ µε ψηφιακή πλατφόρµα, που θα αποστέλλεται απευθείας στο ΥΠΑΑΤ και σε 45 µέρες τυχόν ενστάσεις. Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου, που υπάρχουν στην ΕΕ.


6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φ. Γεννηµατά: Προτεραιότητα στην ορθολογική χρήση νερού και κίνητρα για αποταµίευση νερού. Σύγχρονες µορφές άρδευσης.


Ν. Ανδρουλάκης: Προώθηση της ευφυούς γεωργίας για την αποφυγή υπερλίπανσης, υπερκατανάλωσης νερού για άρδευση και άσκοπων ψεκασµών. Αντιµετώπιση της ερηµοποίησης.


7. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Φ. Γεννηµατά: Ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Ριζικές αλλαγές στο ΥΠΑΑΤ και στους εποπτευόµενους φορείς. Αποκέντρωση αρµοδιοτήτων, µε στόχο την έγκαιρη και αποτελεσµατική υλοποίηση προγραµµάτων. Καλύτερες υπηρεσίες στον αγρότη. 


Ν. Ανδρουλάκης: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ασχολείται µε τις πολιτικές και τη στρατηγική για τη γεωργική ανάπτυξη. Αποκέντρωση αποφάσεων και πόρων. Ενίσχυση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.


8. ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Φ. Γεννηµατά: Στήριξη εµβληµατικών µας προϊόντων: ελαιολάδου, βάµβακος, φέτας, σταφίδας κ.ά. Στήριξη για τη δηµιουργία δικτύου διανοµής προϊόντων.


Ν. Ανδρουλάκης: Ειδικά προγράµµατα για προϊόντα, που η χώρα µας παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτηµα. Έρευνα σε συνεργασία µε πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και για τα προϊόντα, που έχουν ζήτηση στις ξένες αγορές και µπορούν να καλλιεργηθούν σε κάποιο µέρος της χώρας µας.


9. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ

Φ. Γεννηµατά: Αναβάθµιση των δηµόσιων υπηρεσιών αγροτικής εκπαίδευσης. Πιστοποιητικό εκπαίδευσης αγροτών, ώστε να διασφαλίζεται το επάγγελµα. Διαρκής διά βίου µάθηση.


Ν. Ανδρουλάκης: Ολοκληρωµένο σύστηµα αγροτικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα των Γεωπονικών Σχολών και του ΚΕΠΥΕΛ, για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγικότητας. Σύνδεση Γεωπονικών Σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ για τη µείωση του κόστους παραγωγής και την παραγωγή καινοτόµων προϊόντων. Εθνική στρατηγική για την έρευνα στον αγροτικό τοµέα και την υλοποίηση ερευνητικών µελετών, καθώς και κίνητρα σε συνεταιρισµούς και ΟΠ για το πρόγραµµα κυκλικής οικονοµίας.


10. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Φ. Γεννηµατά: Ριζικές αλλαγές στον ΟΓΑ/ΕΦΚΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων. Οργανισµός Υποστήριξης για τους Αγρότες, µείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση των περιφερειακών υποκαταστηµάτων.


Ν. Ανδρουλάκης: Ενίσχυση αγροτικών συντάξεων µε την αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ και τις υπεραξίες, που δηµιουργούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τοµέα.






Πηγή: www.ypaithros.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια