ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

"Συγχαρητήρια … κερδίσατε χρήματα": ΠΡΟΣΟΧΗ - Άλλη μια καλοστημένη απάτη μέσω SMS σε βάρος Βολιωτών

"Συγχαρητήρια … κερδίσατε χρήματα": ΠΡΟΣΟΧΗ - Άλλη μια καλοστημένη απάτη μέσω SMS σε βάρος Βολιωτών


Πως στήνεται η απάτη με τα sms και τα πενταψήφια νούμερα


Μία ακόμη καλοστημένη παγίδα σε βάρος ανυποψίαστων συμπολιτών, που σε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, βλέποντας τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, διαπίστωσαν ότι χρεώθηκαν αντίστοιχα με 20, 33, ακόμη και 40 ευρώ(!) έχουν στήσει επιτήδειοι.


Μέσω τηλεφωνήτριας αλλά και αυτόματου τηλεφωνητή, βολιώτες , δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα την παρότρυνση, να τηλεφωνήσουν σε πενταψήφιο νούμερο (14***) προκειμένου να μάθουν ένα χρηματικό ποσό που κέρδισαν ήδη, αλλά να συμμετάσχουν και σε κλήρωση για μία μεζονέτα. Τηλεφωνώντας… έφθαναν μετά από αρκετή αναμονή και ανούσια μηνύματα και συζητήσεις, να κλείνουν το τηλέφωνο, διαπιστώνοντας όμως εν εκ των υστέρων, ότι χρεώθηκαν στο λογαριασμό τους με επιπλέον χρηματικά ποσά, και μόνο… μεζονέτα δεν κατάφεραν να κερδίσουν.


Επίσης, αρκετοί είναι και οι συμπολίτες που μπήκαν στον πειρασμό να απαντήσουν σε sms που ήρθε στο κινητό τους από πενταψήφιο νούμερο ή δελεάστηκαν από χρήματα ή ακόμη και βίλες και κάλεσαν σε συγκεκριμένο νούμερο, με αποτέλεσμα όταν ήρθε ο λογαριασμός τηλεφώνου τους, να το μετανιώσουν πικρά… Για το μεγάλο ατό θέμα της απάτης μέσω των τηλεφώνων υπάρχουν πολλές καταγγελίες και στην Ένωση Καταναλωτών, στο «Ράδιο Ένα 102,5» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης.



Η εφευρετικότητα των απατεώνων είναι ανεξάντλητη

Όπως είπε, η απάτη πλέον δεν είναι η καθημερινή όπως την ξέραμε. Αλλά έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο, στις νέες τεχνολογίες και στα κινητά τηλέφωνα, ενώ η εφευρετικότητα των απατεώνων είναι ανεξάντλητη, καθώς κάθε φορά βρίσκουν τρόπους για να ξεγελάσουν τον κόσμο και να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.


Οι καταγγελίες στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, για εταιρίες που έχουν έδρα στο εξωτερικό, είναι πολλές, εδώ και χρόνια. Λέγονται εταιρίες πολυμεσικής ενημέρωσης και έχουν στήσει τη «βιομηχανία» των sms, που στέλνουν στα κινητά μηνύματα από έναν πενταψήφιο κωδικό (συνήθως 54***, αλλά και 14*** κ.α.).


Ο ετήσιος τζίρος των εταιριών αυτών στη χώρα μας είναι πάνω από 500 εκ. Ευρώ. Στέλνουν χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα, με διάφορα έπαθλα (δώρα, δωροεπιταγές ή μια βίλα κλπ.), με στόχο να απαντήσει κάποιος στο μήνυμα ή θα καλέσει κάποιο αριθμό, ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.



Να μην απαντάμε

«Ο πρώτος τρόπος άμυνας που έχουμε απέναντι σε sms από πενταψήφια νούμερα ή από κλήση από άγνωστο νούμερο, το καλύτερο είναι να μην απαντήσουμε καν, να μη στείλουμε απαντητικό μήνυμα και να το διαγράψουμε», συμβουλεύει ο κ. Κουτσελίνης. Ο ίδιος τόνισε ότι σε διαφορετική περίπτωση και παρόλο που ο νόμος προβλέπει ότι η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι σαφής (διότι οι εταιρίες αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας), με ενημέρωση για τις χρεώσεις ακόμη κι αν είναι διαγωνισμός ή παιχνίδι.



Καταγγελίες

Αναγνώστριες της «Μαγνησίας» κατήγγειλαν η πρώτη ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από αυτόματο τηλεφωνητή και την παρέπεμψε να καλέσει σε έναν πενταψήφιο αριθμό που αρχίζει από 14*** και η δεύτερη ότι μίλησε με υπάλληλο εταιρίες από αριθμό που ξεπερνούσε τα 10 νούμερα και της ζήτησε να καλέσει σε ένα επίσης πενταψήφιο νούμερο (από 14***) για να πάρει ένα χρηματικό ποσό και να μπει στην κλήρωση για μια μεζονέτα!


Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών ο απαράβατος κανόνας είναι ότι κανείς δεν θέλει να μας χαρίσει χρήματα, ούτε χαρίζει σπίτια, μεζονέτες. «Όλα αυτά είναι παραμύθια, θέλουν να μας αρπάξουν τα λίγα χρήματα που έχουμε και εφευρίσκουν διάφορους τρόπους. Άρα, για κανένα λόγο δεν πρέπει να πιστεύουμε οτιδήποτε μας λένε, ενώ η απάντηση σε μηνύματα ή η κλήση που γίνεται θεωρείται συναίνεση», ξεκαθάρισε ο Αλέκος Κουτσελίνης. Όπως είπε οι εταιρίες καταγράφουν τις συνομιλίες θεωρούν ότι υπάρχει συναίνεση συμμετοχής στον διαγωνισμό και συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα υψηλής χρέωσης (ή οι κλήσεις που γίνονται αντίστοιχα).






Πηγή: www.magnesianews.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια