ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Στα μέσα Δεκεμβρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξισωτική αποζημίωση 2017 με τα περσινά ποσά

Στα μέσα Δεκεμβρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξισωτική αποζημίωση 2017 με τα περσινά ποσά


Από τα μέσα και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προγραμματίζεται, σύμφωνα με τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2017, που αναμένεται να περιλαμβάνει ίδιους δικαιούχους και ποσά με πέρυσι.


Aπό το 2018 οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα που θα είναι επιλέξιμες για εξισωτική αποζημίωση αλλάζουν καθώς οριοθετούνται εκ νέου.


Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στις 23 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν συνολικά 223,7 εκατ. ευρώ σε 328.021 δικαιούχους, εκ των οποίων τα 143,9 εκατ. ευρώ αφορούν 206.812 παραγωγούς στα ορεινά και 79,8 εκατ. ευρώ 166.921 παραγωγούς σε μειονεκτικές περιοχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Σημειωτέον ότι για τις εν λόγω Δράσεις είχαν εγκριθεί 156,5 εκατ. ευρώ στα ορεινά και 87 εκατ. στα μειονεκτικά.


Σημειωτέον ότι από το 2018 οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα που θα είναι επιλέξιμες για εξισωτική αποζημίωση αλλάζουν καθώς οριοθετούνται εκ νέου, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπου Κασίμη, που παρήγγειλε τη σχετική μελέτη.


Επιπλέον, από το 2018 προβλέπεται και διαφοροποίηση του πριμ αναλόγως τη σοβαρότητα των φυσικών περιορισμών που επηρεάζουν τη γεωργική δραστηριότητα, όπως αναφέρει η απόφαση. Η νέα οριοθέτηση αναμένεται να επηρεάσει και άλλα Μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς για τις επενδύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς προβλέπεται έξτρα ενίσχυση 20%.


Όσον αφορά τη νέα προκήρυξη της Βιολογικής, τελική ημερομηνία για την προκαταβολή της έχει δοθεί για τα τέλη Νοεμβρίου, αλλιώς αν υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες θα πάει με το νέο έτος, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών Γιώργος Κέντρος. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν αναμένεται να πληρωθούν πριν τον Φεβρουάριο.


Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, με στόχο να κλείσει ο κύκλος των παλιών πληρωμών και ενστάσεων μέχρι τέλος του έτους, το 90%, με μικροεκκρεμότητες που θα μείνουν για το νέο έτος να μπορούν να τρέξουν με τους διασταυρωτικούς ελέγχους.





Πηγή: www.agronews.gr









« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια