ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Στη διεπαγγελματική της Λάρισας αύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τις τιμές του βαμβακιού

Στη διεπαγγελματική της Λάρισας αύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τις τιμές του βαμβακιού


Δύσκολα θα υπερβεί τα 50 λεπτά το κιλό το σύσπορο


Την Πέμπτη σε συνάντηση της διεπαγγελματικής βάμβακος στα γραφεία του ΣΘΕΒ, αποφασίζουν οι εκκοκιστές της Θεσσαλίας, για την τιμή στο βαμβάκι. Στη συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της φετινής χρονιάς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα δεδομένα από τις διεθνείς αγορές αλλά και την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου η τιμή δεν αναμένεται να υπρβείτα 50 λεπτά το κιλό για βαμβάκι παραδοτέο στην πύλη του εκκοκιστηριου.


Ωστόσο εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετέχουν στη διεπεγγελματική θα αντιτείνουν την υψηλή φέτος ποιότητα, όπως και την υψηλή απόδοση σε ίνα (πάνω από 36^) τουλάχιστο για το θεσσαλικό βαμβάκι.


Σε γενικές γραμμές πάντως το εκκοκκισμένο είναι καθηλωμένο κάτω από τα 70 σεντς τη λίμπρα στα διεθνή χρηματιστήρια και αυτό κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους εκκοκιστές, οι οποίοι από την άλλη βλέπουν χρόνο με το χρόνο να μειώνονται παραγωγές και καλλιεργούμενα στρέμματα. Το άνοιγμά τους στην εμπορία των σιτηρών τους έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνουν διασπορά κινδύνου, πλην όμως και στα σιτηρά έχουμε καθήλωση τιμών τα τελευταία δύο χρόνια.


Το αδιέξοδο είναι κοινό λοιπόν για εκκοκιστές, εμπόρους και παραγωγούς και για τούτο φέτος κάθισαν σε ένα τραπέζι, για να μπορέσουν να επαναφέρουν την ποιότητα στο προσκήνιο προκειμένου να επιβιώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Βέβαια οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν από όλους αφού και πάλι υπήρξε μερική συλλογή με stripper, που αμαυρώνει την εικόνα του ελληνικού βαμβακιού.


Οι παραγωγοί από τη μεριά τους γνωρίζουν πως μόνο με τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία ομάδων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την οργάνωση, μπορούν να καταστούν βιώσιμοι στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας.




Πηγή: http://www.thessaliatv.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια