ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση οδεύει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση οδεύει η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας


Αποχωρεί πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας η ΔΕΠΑ σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε σήμερα στους θεσμούς ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης την αποχώρηση της Shell από την ΕΠΑ Αττικής και την εξαγορά του μεριδίου της από την ΔΕΠΑ.


Ο υπουργός βγαίνοντας από την συνάντηση είπε ότι οι θεσμοί άκουσαν την Ελληνική θέση η οποία θα τεθεί σε συζήτηση σε νεώτερη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.


Η ΔΕΠΑ έχει μερίδιο 51% στις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής) χωρίς όμως το μάνατζμεντ, το οποίο ασκείται από τους ιδιώτες που έχουν το 49% (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και Shell σε Αττική). 


Μέχρι στιγμής, ήταν ανοιχτό το ζήτημα της αποζημίωσης των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που έχουν βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2018 ανοίγουν πλήρως οι αγορές της προμήθειας.


Η Ελληνική πρόταση προς την τρόικα προβλέπει και τα εξής:

  • Διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης για τις ΕΠΑ από ανεξάρτητο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο.
  • Πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας με κάλυψη του value gap (και αποπληρωμή της πιθανής διαφοράς στη ΔΕΠΑ).
  • Εξαγορά όλων των μετοχών της Shell (49%) με ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.



Αν λοιπόν η πρόταση γίνει αποδεκτή όπως αναμένεται, τότε, η ΔΕΠΑ θα χάσει την παρουσία της σε Θεσσαλονίκη - Θεσσαλία και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την Eni, το ρευστό ύψους 320 εκ. ευρώ και το μηδενικό δανεισμό για να εξαγοράσει το μερίδιο και να καλύψει το value gap της Shell.




Πηγή: www.thessaliaeconomy.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια