ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Βαρύς ο λογαριασμός σε ασφαλιστικές εισφορές για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους το 2018

Βαρύς ο λογαριασμός σε ασφαλιστικές εισφορές για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους το 2018


Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι εργοδότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες για ασφαλιστικές εισφορές και το 2018.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη τα οποία ετοιμάζουν την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους (σ.σ. αναμένεται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα 21/11), οι εν λόγω κοινωνικές ομάδες θα καταβάλλουν κοντά στα 14 δισ. ευρώ στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.


Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στο ίδιο το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί έως τέλος του 2017.


Και αυτό γιατί το 2018 οι αναμενόμενες απώλειες από τα έσοδα από εισφορές των μη μισθωτών (γύρω στα 250-300 εκατ. ευρώ) προβλέπεται να αντισταθμιστούν από ανάλογες αυξήσεις στα έσοδα από εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης.


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προβλεπόμενες μειώσεις στα έσοδα από εισφορές των μη μισθωτών –για τις οποίες, όμως, υπάρχουν ενστάσεις από ορισμένα στελέχη του Υπ. Εργασίας- θα οφείλονται στο γεγονός ότι από το 10% των μη μισθωτών που φαίνεται να μετέβαλλε το εισόδημα που δήλωσε φέτος σε σχέση με πέρσι, οι περισσότεροι υπέστησαν μείωση εισοδήματος. Έτσι θα κληθούν να καταβάλλουν λιγότερες εισφορές με συνέπεια χαμηλότερα έσοδα για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Αντίθετα, η αναμενόμενη επιπλέον αύξηση της μισθωτής απασχόλησης το 2018 αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι εργοδότες, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.


Στους οργανισμούς στους οποίους καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες συγκαταλέγονται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (κύρια ασφάλιση), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (επικουρικό–εφάπαξ), ο ΕΟΠΥΥ (ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη) και ο ΟΑΕΔ (ανεργία).



Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

  • Τα έσοδα από τις εισφορές επί της μισθωτής απασχόλησης το 2018 θα ανέλθουν στα 12,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 6,3 δισ. ευρώ θα αφορούν τον ΕΦΚΑ, ενώ τα υπόλοιπα 5,8 δισ. ευρώ τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ).

Έτσι το 52% των εισφορών επί της μισθωτής απασχόλησης αφορά την κύρια ασφάλιση και το 48% όλους τους άλλους κλάδους.

  • Τα έσοδα από τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών –δηλαδή των μη μισθωτών – για το 2018 αναμένεται να φτάσουν τα 1,9 δισ. ευρώ, αν και ορισμένοι κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανεβάζουν τις προβλέψεις στα 2,1- 2,2 δισ. ευρώ.

Από τα 1,9 δισ. ευρώ τα οποία αναμένονται να εισπραχθούν –σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο της υπό διαμόρφωση εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του 2018- τα 1,5 δισ. ευρώ θα αφορούν τον ΕΦΚΑ, δηλαδή την κύρια ασφάλιση, ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ κατά βάση τον ΕΟΠΥΥ. Με άλλα λόγια, το 72% των εισφορών των μη μισθωτών αφορούν την κύρια ασφάλιση και το 28% κυρίως τον ΕΟΠΥΥ.






Πηγή: http://radiolasithi.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια