ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Μύλος των Ξωτικών και της μουσειακής ανάδειξης στα Τρίκαλα

Μύλος των Ξωτικών και της μουσειακής ανάδειξης στα Τρίκαλα



Σε πανελλήνιο συνέδριο η πορεία αποκατάστασης και ανάδειξης του μύλου Ματσόπουλου


Καλό πρακτική και καλό παράδειγμα ο Μύλος Ματσόπουλου. Αυτή τη φορά, ως τρόπος διαχείρισης της ανάδειξης του ιστορικού αυτού κτηρίου, σε βιομηχανικό και αγροτικό μουσείο. Η ομάδα των επιστημόνων που ανέλαβαν τη μετατροπή του κτηρίου - όπου αυτό το διάστημα «στεγάζονται» τα Ξωτικά - κλήθηκε να παρουσιάσει τη δουλειά της σε πανελλήνιο επίπεδο. 


Συγκεκριμένα, στο 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EUROMED 2017. Αυτό πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 1-3 Δεκεμβρίου 2017 στον Βόλο, σε κτήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 


Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για το πλέον σύγχρονο μουσειακό δείγμα βιομηχανικής και αγροτικής ζωής στην Ελλάδα, παρουσίασαν όλη την πορεία του έργου, έχοντας ως θέμα ομιλίας το «Μύλος Ματσόπουλου Τρικάλων: ένας αλευρόμυλος αφηγείται… Αποκατάσταση και μουσειολογική ανάδειξη ενός βιομηχανικού συγκροτήματος». Οι κ.κ. Γεώργιος Αδαμίδης, Βάλια Αμοιρίδου, Γιώργος Ρίζος , Θωμάς Τσουκαλάς, Γιώργος Κεχαγιάς, Νίκος Κουκουρούζης αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του κτηρίου, στις δυνατότητες που δόθηκαν με αυτή την ανάδειξη και στην ουσία του έργου.





Ο μύλος, μοναδικό κτήριο στην Ευρώπη σε επίπεδο κάθετης κίνησης με υδροστρόβιλο, με ιστορία από το 1885, και εγκαίνια τον Οκτώβριο του 2017, διαθέτει τρία επισκέψιμα επίπεδα. Σε αυτά, ο κάθε επισκέπτης, είτε μέσω αναπαραστάσεων και μουσειακού υλικού, είτε μέσω της τεχνολογίας, βλέπει, μαθαίνει και θυμάται την ιστορία ολόκληρων γενεών.


Αυτή η ιστορία αποτυπώνεται στη διάρκεια του Μύλου των Ξωτικών μόνο στον 1ο και στον 2ο όροφο, καθώς το ισόγειο κατακλύζεται από δωρεάν δράσεις, γλυκές γεύσεις και χριστουγεννιάτικο κλίμα. 


Στο πίσω μέρος του, ο μύλος παρουσιάζει το Ενεργειακό Πάρκο και μια πανέμορφη θέα προς το Σπίτι του Αη Βασίλη και τις κορυφές του Κόζιακα.


Μόλις τα φεγγαροξωτικά αναχωρήσουν για το «σπίτι» τους, για οτ φεγγάρι, θα αναμορφωθεί ο χώρος και θα είναι άμεσα επισκέψιμος σε όλους, και ειδικά στους μαθητές.



Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων




Newsroom larisacitynews.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια