ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Εκδρομή στα Αμπελάκια για τα μέλη του Γ' ΚΑΠΗ Λάρισας

Εκδρομή στα Αμπελάκια για τα μέλη του Γ' ΚΑΠΗ Λάρισας



Τα ιστορικά Αμπελάκια επισκέφθηκαν 45 μέλη του 3ου Κ.Α.Π.Η (Αγ. Κων/νου) του Δήμου μας σε μια ακόμη δωρεάν εκδρομή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων . 


Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός χτισμένος στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα, στην είσοδο της Κοιλάδας των Τεμπών, φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα.


Τα μέλη του Κ.Α.Π.Η είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα ιστορικό μέρος πιστό στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της πέτρας και του ξύλου που μαγνητίζει με την επιβλητική παρουσία του. Απόλαυσαν το καφεδάκι τους ανάμεσα σε κυπαρίσσια και πεύκα, περίτεχνα πλακόστρωτα σοκάκια, πέτρινες βρύσες με μια αίσθηση αρχοντιάς που δεν έχει εκλείψει από τότε που ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως, η ονομαστή ‘’Κοινή Συντροφιά και Αδελφότης των Αμπελακίων‘’. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου ( Σβάρτς ) το οποίο χρονολογείται στα 1787 και έχει πλούσια διακόσμηση ενώ υπήρξε έδρα του Συνεταιρισμού καθ ’όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του και από το 1965 λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο.


Το Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων υπήρξε ο επόμενος σταθμός των μελών του Κ.Α.Π.Η όπου τα παραδοσιακά εργαλεία, αντικείμενα άλλων εποχών και άφθονο χωριάτικο υλικό σε ένα κτίριο - γραφομηχανή ανέλαβε να τους συστήσει στη ζωή προ τεχνολογίας. Επίσης, απαράμιλλο θαυμασμό προξένησε η επίσκεψη στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, με χαρακτηριστικά τις αγιογραφίες και έντονα τα στοιχεία της Βυζαντινής παράδοσης.


Με συντροφιά τη καταπληκτική θέα της κοιλάδας των Τεμπών και του Θεσσαλικού κάμπου οι ηλικιωμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής.



Τους εκδρομείς συνόδευσε η νοσηλεύτρια κα Κατερίνα Κακούσιου.




Newsroom larisacitynews.gr





« Προηγουμενο
Επομενο »

Δεν υπάρχουν σχόλια