ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ευκαιρίες για την αγροτική παραγωγή αλλά και πίεση των τιμών στην ΕΕ μέχρι το 2030

Ευκαιρίες για την αγροτική παραγωγή αλλά και πίεση των τιμών στην ΕΕ μέχρι το 2030


Πίεση τιµών αλλά και ευκαιρίες για την αγροτική παραγωγή της ΕΕ δείχνει η έκθεση της Κοµισιόν για τις προοπτικές του τοµέα ως το 2030, η οποία λαµβάνει υπόψη δεδοµένα όπως τη λήξη των ποσοστώσεων ζάχαρης, ήτοι θα καταστήσει την ΕΕ καθαρό εξαγωγέα την αύξηση του πληθυσµού και του εισοδήµατος σε αναπτυσσόµενες χώρες διαµορφώνοντας ανάλογα τις ισορροπίες για κρέας και γαλακτοκοµικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.



Η ΕΚΘΕΣΗ παρουσιάζει προβλέψεις για ένα ευρύ φάσµα γεωργικών προϊόντων, ενώ καλύπτει πτυχές του γεωργικού εισοδήµατος-που «βλέπει», να µειώνεται σηµαντικά σε πραγµατικούς όρους. Για την αγορά αροτραίων δείχνει µείωση της χρησιµοποιούµενης έκτασης στην ΕΕ, από 107 εκατ. εκτάρια το 2017 σε 104 εκατ. εκτάρια το 2030. ∆ίνει, δε ιδιαίτερη προσοχή στις καλλιέργειες που χρησιµοποιούνται για τα βιοκαύσιµα, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να µειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίµων µε στόχο τη µείωση των εκποµπών. Προβλέπει εντούτοις, ότι η χρήση βιοκαυσίµων θα παραµείνει σταθερή στο 5,7% το 2030.


ΣΙΤΗΡΑ: H παραγωγή σιτηρών θα συνεχίσει την ανάπτυξή της και εκτιµάται ότι θα ανέλθει σε 341 εκατ. τόνους ως το 2030 από τους 301 εκατ. τόνους σήµερα, η οποία είναι πιθανό να οφείλεται στη ζήτηση ζωοτροφών, στις εξαγωγικές ευκαιρίες και στην αύξηση των βιοµηχανικών χρήσεων. Ωστόσο, θα περιορίζεται από την περιορισµένη δυνατότητα επέκτασης της καλλιέργειας και την αργή αύξηση των αποδόσεων στην Ευρώπη σε σχέση µε άλλες περιοχές. Τα αποθέµατα θα σταθεροποιηθούν, ενώ οι τιµές θα ανακάµψουν, σε επίπεδα υψηλότερα από τα 170 ευρώ ο τόνος σε σχεδόν 194 ευρώ ο τόνος για το µαλακό σιτάρι.





Πηγή: www.agronews.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »