ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Με υποσχέσεις για το σιτάρι και το καλαμπόκι αναμένεται το 2018

Με υποσχέσεις για το σιτάρι και το καλαμπόκι αναμένεται το 2018



Ισχυρή ζήτηση και ακραία καιρικά φαινόµενα µπορούν να στηρίξουν τις τιµές, λέει η ΑΒΝ Amro



Πιο θετική χρονιά για τις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων αναµένεται να αποδειχθεί το 2018, καθώς, µε βάση τις προβλέψεις της ABN Amro, της τρίτης µεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας, «αναµένεται να κλιµακωθεί προς τα πάνω η ζήτηση χάρη στις καλύτερες προοπτικές από την Κίνα, η οποία είναι κορυφαία χώρα εισαγωγής πρώτων υλών, εποµένως διασφαλίζεται ότι δεν θα δούµε απότοµη πτώση τους». 


«Τα δηµητριακά θα επωφεληθούν από τη συνεχιζόµενη ισχυρή ζήτηση από τη βιοµηχανία ζωοτροφών της Κίνας», σηµειώνει η Nadia Menkveld, ανώτερη αγροτοοικονοµολόγος της τράπεζας.


Η άνοδος αυτή στη διεθνή κατανάλωση αναµένεται να σηµειωθεί σε µια χρονική περίοδο (σσ. µέσα στο 2018) που για κάποια αγροτικά εµπορεύµατα η παραγωγή θα µειωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών. «Η συγκοµιδή του 2018 πιθανότατα θα είναι µικρότερη ή πιο χαµηλής ποιότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της τράπεζας. 


Επιπλέον, οι εκτάσεις που θα σπαρθούν µε σιτάρι και καλαµπόκι θα είναι µικρότερες σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, οπότε αντίστοιχα µικρότερες εκτιµάται ότι θα είναι και οι ποσότητες που θα συγκοµιστούν. 


Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί έχουν, όπως πάντα, να αντιµετωπίσουν έναν αστάθµητο παράγοντα που θα επηρεάσει τις σοδειές. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την ABN Amro, υπάρχει αυξηµένη πιθανότητα εµφάνισης του φαινοµένου «Λα Νίνια», το οποίο ιστορικά προκαλεί υπερβολικές συνθήκες ξηρασίας σε κάποιες περιοχές και υγρασία σε άλλες και ενδεχοµένως αυτός ο καιρός να δώσει µια ανοδική τάση στις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων. 



Κέρδη για τα δηµητριακά

Όµως, οι πιέσεις προς τα πάνω στις αξίες των εµπορευµάτων θα περιοριστούν από τα διεθνή αποθέµατα που έχουν µαζευτεί το προηγούµενο διάστηµα, µε τη Menkveld να προβλέπει ότι «δεν θα υπάρξουν πραγµατικά ελλείµµατα στα δηµητριακά και οι τιµές τους δεν θα αυξηθούν πάρα πολύ». 


Παρ’ όλα αυτά, η ABN προβλέπει ότι οι τιµές του σιταριού στο χρηµατιστήριο του Σικάγο στα τέλη του 2018 θα φτάσουν τα 5 δολάρια ανά µπούσελ, πιο πάνω από τα 4,74 δολάρια ανά µπούσελ που βρίσκονται τώρα τα προθεσµιακά συµβόλαια Δεκεµβρίου του 2018. Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιµούν ότι το ψυχολογικό όριο των 5 δολαρίων θα το αγγίζουν τα προθεσµιακά συµβόλαια του σιταριού στα µέσα του 2019.


Για το καλαµπόκι, η ολλανδική τράπεζα προβλέπει ότι τα προθεσµιακά στο Σικάγο στα τέλη του 2018 θα φτάσουν τα 4 δολάρια ανά µπούσελ, πιο πάνω από τα 3,81 δολάρια ανά µπούσελ που διαπραγµατεύονται τώρα τα προθεσµιακά συµβόλαια Δεκεµβρίου. Και για τη σόγια, η πρόβλεψη είναι ότι στο τέλος του νέου έτους θα φτάσουν τα 10,50 δολάρια ανά µπούσελ, σηµειώνοντας άνοδο σχεδόν 7% από τα 9,85 δολάρια ανά µπούσελ, που τιµολογούνται τα συµβόλαια Ιανουαρίου 2019. 



«Δεν θα είναι γλυκιά η ζάχαρη»

Η τράπεζα στην ανάλυσή της δεν είναι τόσο θετική για τη ζάχαρη. Συγκεκριµένα, υποστηρίζει ότι «οι τιµές στη ζάχαρη θα βρίσκονται υπό πίεση, µια και η διεθνής παραγωγή οδεύει προς πλεόνασµα µέσα στο 2018 για το προϊόν αυτό». 


Η πρόβλεψη κάνει λόγο για τιµές στο κλείσιµο του 2018 γύρω στα 14,50 σεντς ανά µπούσελ, πιο κάτω από την καµπύλη των προθεσµιακών συµβολαίων, τα οποία στα τέλη του νέου έτους, µε βάση τους επενδυτές, βρίσκονται στα 14,80 σεντς ανά µπούσελ.



Με πλεονέκτηµα το βαµβάκι έναντι των τεχνητών ινών 

Προς τα 75 σεντς ανά λίµπρα αναβάθµισε τις χρηµατιστηριακές τιµές για το βαµβάκι σε πρόσφατη πρόβλεψή της η διεθνής επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs. Η αναβάθµιση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση βαµβακιού, η οποία θα προκληθεί από την ενίσχυση της οικονοµικής ανάπτυξης, καθώς και την εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας των τεχνητών ινών, όπως είναι ο πολυεστέρας, λόγω της ανόδου των τιµών του ακατέργαστου αργού πετρελαίου. Ειδικότερα, αύξησε κατά 5 σεντς στα 75 σεντς ανά λίµπρα την τιµή για τα προθεσµιακά συµβόλαια βαµβακιού στο χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών, έξι και δώδεκα µηνών. Πρόκειται για τιµή λίγο πιο ψηλά από τη βάση στα τέλη του 2018, που σηµειώνεται στην αγορά. Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, τιµολογούν τώρα τα συµβόλαια Δεκεµβρίου 2018 για το βαµβάκι στα 72,83 σεντς ανά λίµπρα.





Πηγή: www.ypaithros.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »