ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Στο ποσό των 144 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πληρωμές του ΕΛΓΑ το 2017

Στο ποσό των 144 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πληρωμές του ΕΛΓΑ το 2017


Στο ποσό των 144.287.656,30€ ανήλθαν οι πληρωμές του ΕΛ.Γ.Α. στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας κατά τη διάρκεια του 2017.


Συγκεκριμένα ο Οργανισμός κατέβαλε 142.434.724,83€ σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου που ζημιώθηκε από τα εκτεταμένα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά το έτος 2016.


Το μεγαλύτερο ποσό των αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής κατεβλήθη στους Νομούς Πέλλας και Ηλείας με τους Νομούς Ημαθίας, Λάρισας και Κορινθίας να ακολουθούν στην κατάταξη. Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των αποζημιώσεων του έτους 2017 ανά Νομό πατήστε εδώ.


Παράλληλα ο ΕΛ.Γ.Α., κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους κατέβαλε το ποσό των 1.852.931,47€ για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ), κυρίως για τα προγράμματα «Πυρκαγιές 2013», «Ετήσιο 2013».


Επίσης μεριμνώντας για την ενεργητική προστασία, ο Οργανισμός προχώρησε στην επιχορήγηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών, αντιβροχικών μεμβρανών και συνδυασμού αυτών για συνολικά 3.170 στρέμματα και συνολικό κόστος 3.200.000€.


Το 2017 ο ΕΛ.Γ.Α. προχώρησε και στην επικαιροποίηση του Οργανογράμματος του Οργανισμού η οποία και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.


Μέσα στο 2017 καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των ελλείψεων στις υποδομές (Η/Υ, servers, θερμόμετρα, κλπ.).


Επιπλέον, ο Οργανισμός, προκειμένου να διευκολύνει τους αγρότες μείωσε, κατά ένα, τα παρελθόντα έτη, από το έτος ζημιάς, που υποχρεούται ο παραγωγός να έχει εξοφλήσει προκειμένου να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος και να του δοθεί η αποζημίωση.
Με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό και την ταχύτερη ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, τέθηκαν σε πιλοτική εφαρμογή δυο εργαλεία πλήρους ψηφιοποίησης των επιμέρους ενεργειών της εκτιμητικής διαδικασίας, των οποίων τα αποτελέσματα έχουν ήδη δώσει θετικό στίγμα.


Επίσης, στο πλαίσιο της αλλαγής του κανονισμού του Οργανισμού δόθηκε η δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, να κατατεθούν προτάσεις επί του υπάρχοντος κανονισμού από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς προκειμένου να ληφθούν υπόψη σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από την νέα αναλογιστική μελέτη.


Η φετινή χρονιά κρίθηκε ιδιαίτερα κρίσιμη διότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν υπερβολικά έντονα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας μεγάλος όγκος ζημιών. Πιο συγκεκριμένα ο όγκος των ζημιών του 2017 ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο των μεγαλύτερων ζημιών των τελευταίων οκτώ ετών. Τέλος, όσον αφορά στην διαδικασία των εκτιμήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, με εξαίρεση της ζημιές που προκλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο και αφορούν περιοχές που άπτονται της δικαιοδοσίας των υποκαταστημάτων Πάτρας και Τρίπολης.




Πηγή: www.ypaithros.gr






« Προηγουμενο
Επομενο »