ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Απόκριες και Κούλουμα με πληθώρα εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά του Νομού Λάρισας ! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Απόκριες και Κούλουμα με πληθώρα εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά του Νομού Λάρισας ! (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)



Πλούσιες και ποικίλες είναι οι εκδηλώσεις σε όλους του δήμους του ν. Λάρισας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν «πικάντικα» δρόμενα, παρελάσεις καρναβαλιστών σε Τύρναβο και Φάρσαλα, αλλά και πάρτι μασκέ που θα απογειώσουν τη διασκέδαση. Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις σε όλους του Δήμους του ν. Λάρισας


Λάρισα: Αποκριά με πάρτυ μασκέ, εξωγήινους, φεστιβάλ κρέπας και μπουλούκια


  • Πάρτυ μασκέ σε κεντρικούς πεζοδρόμους της Λάρισας

Ο Εμπορικός Σύλλογος και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων γιορτάζουν με Maske Disco Party 70’s , 80’s & 90’s στους πεζοδρόμους της Λάρισας την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 – 21:00 .


Μουσική της δεκαετίας του ‘70 με χορό και μασκαρέματα στον πεζόδρομο 28ης Οκτωβρίου και Κούμα.. Δεκαετία του ‘80 στον πεζόδρομο Φιλελλήνων και Βενιζέλου και δεκαετία του ‘90 στον πεζόδρομο Πατρόκλου από Παναγούλη έως Ασκληπιού!


»Θα χορέψουμε στους ρυθμούς της Disco , θα διασκεδάσουμε και στο τέλος θα βραβεύσουμε την καλύτερη μεταμφίεση της βραδιάς!» κλείνει η σχετική ανακοίνωση.


Την ίδια περίπου ώρα στην οδό Κούμα


  • Αποκριάτικες εκδηλώσεις από τα ΚΔΑΠ

Τα Κέντρα δημιουργικής Απασχολησης του Δήμου Λαρισαίων συμμετέχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών


Φήμες λένε πως εξωγήινοι έρχονται σε μυστική αποστολή στη Λάρισα για να μελετήσουν το φαινόμενο της Αποκριάς. Τι είναι αυτά τα μυστηριώδη “κομφετί”, οι “σερπαντίνες”, τα “μπουλούκια” και τα μασκέ πάρτι


Από έγκυρες πηγές μάθαμε πως θα προσγειωθούν στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 18: 00 στο Μασκέ Ντίσκο Πάρτι που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας


Τα παιδιά από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων ετοιμάζουν μια υπέροχη έκπληξη στους εξωγήινους αλλά και στους γήινους που θα βρίσκονται εκεί.


ΣΣσσς! Είναι ακόμη μυστικό. Αν θέλετε να γνωρίσετε έναν αυθεντικό εξωγήινο, να μιλήσετε και να επικοινωνήσετε μαζί του, συντονιστείτε στο πάρτι! Τα παιδιά των ΚΔΑΠ θα σας μάθουν τη γλώσσα του με μουσική και χορό και… (δεν τα λέμε όλα είπαμε!).


Σταθμοί υποδοχής εξωγήινων: πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου και Κούμα, πεζόδρομος Πατρόκλου (Παναγούλη έως Ασκληπιού) και πεζόδρομος Φιλλελήνων και Βενιζέλου στις 18:00 ώρα Γης.


Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργανώνουν τη φετινή Γιορτή Καρναβαλιού με βασίλισσα την «Κρέπα» για να παίξουμε, να χορέψουμε και να χαρούμε την Αποκριά, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και τις ώρες 18.00 – 20.30.


  • Φεστιβάλ Κρέπας

Η Γιορτή της Κρέπας θα γίνει στον πεζόδρομο μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο με Σεφ από τη Σχολή Αρτοποιϊας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη στήριξη της επιχείρησης Γκουνέλας για την παροχή του επαγγελματικού εξοπλισμού.


Επίσης, οι σχολές Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ θα προσφέρουν αποκριάτικο μακιγιάζ προσώπου (face painting) και σχετικές κατασκευές στους περαστικούς…



  • Και για να μάθουμε…

Η γιορτή της κρέπας στη Γαλλία ονομάζεται “Chandeleur” -ή παλαιότερα, “Chandeleuse”- και γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της πήρε από τη λέξη “chandelle”, που σημαίνει λαμπάδα, κερί.


Αρχικά, στη Ρωμαϊκή εποχή, επρόκειτο για γιορτή προς τιμή του θεού Πάνα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς.


Το 472, ο Πάπας Gelase ο 1ος αποφασίζει να την εκχριστιανίσει και στο εξής θα τιμούσε την πρώτη είσοδο του Χριστού στην Εκκλησία. Έτσι, την ημέρα της Chandeleur, οργανώνονταν λιτανείες κρατώντας λαμπάδες και ακολουθώντας συγκεκριμένο τυπικό: κάθε πιστός έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας να τη διατηρήσει αναμμένη.


«Αυτός που θα έφερνε στο σπίτι του τη λαμπάδα αναμμένη, στα σίγουρα θα είχε ζωή γι’ άλλη μία χρονιά».


Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.


Αυτός μάλιστα που γύριζε σωστά την κρέπα του στον αέρα και δεν θα του έπεφτε κάτω, θα είχε εξασφαλίσει την ευτυχία, έως την επόμενη γιορτή της Chandeleur.


Στις μέρες μας, τα τελετουργικά με κεριά, λαμπάδες και άλλα έχουν εκλείψει, διατηρήθηκε ωστόσο η παράδοση της κρέπας.



  • Σάββατο της Τρανής Αποκριάς: Βγαίνουν τα «Μπουλούκια» στη Λάρισα

Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (17 Φεβρουαρίου) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά


Ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία – γειτονιές, ομάδες μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνοδεύουν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, θα αναστατώσουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σκορπώντας κέφι και χαρά!


Τα μπουλούκια θα κάνουν μια στάση στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου θα τους περιμένει το Εργαστήρι παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής Μελωδία από τις 12 το μεσημέρι, για να καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.


Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Σύλλογος Αργιθεατών Ν. Λάρισας, Σύλλογος Ποντίων Λάρισας, Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Μ.Ε.Σ Αβέρωφ, ΜΕΣ Πέρα Μαχαλά, Μορφωτικός Σύλλογος Γιάννουλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, Λέσχες Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων.


Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με παρέλαση του Συνόλου Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, από τις 11 το πρωί σε δρόμους και πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, προσκαλώντας τους Λαρισαίους να πάρουν μέρος στο γλέντι με τα Μπουλούκια στην Κεντρική πλατεία.


  • Καθαρή Δευτέρα

Θα γίνει το πατροπαράδοτο γλέντι με τα σαρακοστιανά που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων. Από το μεσημέρι στο κλειστό της Νεάπολης θα σερβίρεται φασολάδα, άφθονο κρασί ενώ θα υπάρχει ορχήστρα που θα παίζει παραδοσιακά τραγούδια.
Δήμος Τυρνάβου: Καρναβάλι και Μπουρανί για μυημένους…



H Παρέλαση του καρναβαλιού αλλά και το Μπουρανί δεσπόζουν στο πρόγραμμα του Δήμου Τυρνάβου.


Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 16.02.2018
  • Swing μουσική στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου με τους ‘Crazy swingers’ Οτίλια- φωνή, Στέφανο Πάλλα-Τύμπανα, Πέτρο Παλάσκα-πλήκτρα, μπάσο, Δημήτρη Τσιλικόπουλο-Ηλεκτρική κιθάρα, Θωμά Παππουλάκο-Σαξόφωνο, φλάουτο και Μιχάλη Μαντέλα- κλαρινέτο, τρομπόνι στις 19:30μμ
  • Έκαναν πιο όμορφες τις παρασκευές μας πριν τις απόκριες για πολλά χρόνια. Είχαν αποσυρθεί για ένα διάστημα αλλά φέτος επιστρέφουν. Η ομάδα Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρνάβου-Ζουλού μας παρουσιάζει ΡΟΥΚου-ΖΟΥΚου και υπόσχεται άφθονο γέλιο στις 21:00μμ στην Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου.

Σάββατο 17.02.2018
  • Φτιάχνουμε αποκριάτικες κατασκευές και face painting στο Αρχοντικό Καράσσου στις 11:00πμ.
  • Συνάντηση Φιλαρμονικών στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου στις 19:00μμ

Κυριακή 18.02.2018
  • Χοροί και διασκέδαση από το σύλλογο Χαριλάου Θεσσαλονίκης στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου στις 11:00μμ
  • Συνεχίζουμε με μουσική και άφθονο γέλιο με το συγκρότημα ‘Jonny Deep & the Bandanas’ από τη Θεσσαλονίκη στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 12:30μμ.
  • Το μουσικό σχήμα PARANAUE μας ξεσηκώνει στους δρόμους της κεντρικής παρέλασης, 5.30μμ.
  • Η Μεγάλη Παρέλαση στις 6.30μμ.
  • Οι ΙΜΑΜ BAILDI εμφανίζονται στην κεντρική εξέδρα στην πλατεία του Τυρνάβου, 9.30μμ.
  • Τα χάλκινα παίζουν στους δρόμους και στην πλατεία της πόλης μέχρι το πρωί!

Καθαρά Δευτέρα 19.02.2018
  • Το παραδοσιακό έθιμο του Μπουρανί αναβιώνει στον Προφήτη Ηλία με το Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου, 11:00πμ. Και από το μεσημέρι και μετά το Γαϊτανάκι Μπουρανί συνεχίζει στην πλατεία Αγοράς με δρώμενα και πειράγματα της ημέρας.
  • Τυρναβίτικα έθιμα και το δρώμενο του Μπουρανί στην Κεντρική πλατεία Τυρνάβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο,11:00πμ.
  • Οι PARANAUE στους δρόμους του Τυρνάβου σε ένα ρυθμικό και χορευτικό show, 1.00μμ.
  • Ορχήστρα με χάλκινα περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης. Χορεύουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς και διασκεδάζουμε στο κλίμα της ημέρας.
  • Κούλουμα, χοροί και τραγούδια στην Κεντρική πλατεία Αμπελώνα.
  • Παραδοσιακά Κούλουμα – Γαϊτανάκι, χοροί και τραγούδια σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τυρνάβου.


Δήμος Φαρσάλων: «Καρναβάλι 2018»


Για τον εορτασμό των αποκριών 2018 ο Δήμος Φαρσάλων διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων, πάρτυ και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά και τους μεγάλους και καρναβαλική παρέλαση, με τίτλο: «Φαρσαλινό Καρναβάλι 2018».


Ειδικότερα:


Η πρώτη εκδήλωση με τίτλο: “Όλη η πόλη ένα πάρτυ” διοργανώνεται από τον Δήμο Φαρσάλων, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 στην Πλατεία Δημαρχείου με ώρα έναρξης 8 το βράδυ και είναι ένα αποκριάτικο μασκέ πάρτυ που απευθύνεται κυρίως σε νέους και σε όσους αισθάνονται νέοι. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από ανάλογη ηχητική–μουσική κάλυψη, ώστε να δημιουργηθεί η προσδοκώμενη αποκριάτικη ατμόσφαιρα.


Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Κυνήγι του Κρυμμένου Χαλβαδοκουτιού» πραγματοποιείται την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Φαρσάλων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ), σε συνεργασία με τους Προσκόπους Φαρσάλων. Είναι ένα παιχνίδι πόλης που ξεκινάει από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, με αφετηρία την πλατεία Δημαρχείου και μετακινήσεις εντός της πόλης των Φαρσάλων.


Παράλληλα (Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018) στην πλατεία Δημαρχείου με ώρα έναρξης 11 το πρωί πραγματοποιείται παιδική αποκριάτικη εκδήλωση (τρίτη εκδήλωση) με τίτλο: «Αποκριάτικο Πάρτυ εξερεύνησης και μυστηρίου…!!!» από τους «ΠασπΑrtου» και το δημιουργικό εργαστήρι «Καλικατζούρα». Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ).


Οι εκδηλώσεις της Κυριακής κορυφώνονται με την Καρναβαλική Παρέλαση (τέταρτη εκδήλωση) που πραγματοποιείται μετά από 23 χρόνια στην πόλη μας, επιδιώκοντας μια απόδραση από την καθημερινότητα και μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες και για όλη την οικογένεια. Στην παρέλαση συμμετέχουν σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, σχολεία και φυσικά κάτοικοι του Δήμου μας και όχι μόνο, με κύριο θέμα θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις του τόπου μας. Στις καλύτερες συμμετοχές θα απονεμηθούν αναμνηστικά έπαθλα και βραβεία. Η παρέλαση των πληρωμάτων γίνεται στην οδό Λαρίσης με ώρα έναρξης στις 5 το απόγευμα, με εκκίνηση το χώρο του Πολιτιστικού Πάρκου (κτίριο ΚΑΠΗ) και τερματισμό την Πλατεία Δημαρχείου.


Θα ακολουθήσει βράβευση της νικήτριας ομάδας του «1ου Κυνηγιού του Κρυμμένου Χαλβαδοκουτιού» και βραβεύσεις των πληρωμάτων των καρναβαλιστών ( α) καλύτερου θέματος-ιδέας β) καλύτερης παρουσίας–εμφάνισης γ) πολυπληθέστερης ομάδας ).


Στη συνέχεια τα χορευτικά του ΟΠΑΚΠΑ Δ.Φ. θα πλέξουν γαϊτανάκι και θα ακολουθήσει χορός για όλους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το κάψιμο του καρνάβαλου.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, όπου από τις 11 το πρωί υποδεχόμαστε τη Σαρακοστή και γιορτάζουμε τα κούλουμα με φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα εδέσματα, κρασί και χορό, στις παρακάτω περιοχές εκδηλώσεων:

  • Φάρσαλα-Πάρκο Πολιτιστικού Κέντρου
  • Υπέρεια- θέση «Χτούρι»
  • Ναρθάκιο-θέση «Πλατάνα»



Δήμος Τεμπών


Σε αποκριάτικους ρυθμούς εισέρχεται ο Δήμος Τεμπών καθώς έχουν προγραμματιστεί πλούσιες εκδηλώσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα.


Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Δημοτική Ενότητα Γόννων

  • Γόννοι: Κυριακή Αποκριάς το βράδυ άναμμα μπουμπούνας με δωρεάν κρασί στο προαύλιο του Δ.Σχολείου αποκριάτικο δρώμενο .Καθαρά Δευτέρα στι 12:00 το μεσημέρι καθιερωμένη φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην κεντρική πλατεία του χωριού,θα ακολουθήσει δρώμενο του μορφωτικού συλλόγου -Λαογραφικό μουσείο Γόννων.
  • Καλλιπεύκη: Καθαρά Δευτέρα – καθιερωμένη φασολάδα & μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην πλατεία του χωριού.
  • Αμπελάκια: Καθαρά Δευτέρα -καθιερωμένη φασολάδα και μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην πλατεία του χωριού.

Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου

  • Πυργετός: Κυριακή αποκριάς το απόγευμα άναμμα καρνάβαλου στο δημοτικό γήπεδο του Πυργετού σε συνεργασία Πολιτιστικού συλλόγου και τοπικής κοινότητας. Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα & μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί & ζωντανή μουσική στην Πλατεία του χωριού.
  • Ραψάνη: Κυριακή Αποκριάς-κάψιμο καρνάβαλου. Καθαρά Δευτέρα- φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί ζωντανή μουσική στην πλατεία του χωριού.
  • Αιγάνη: Κυριακή Αποκριάς-κάψιμο καρνάβαλου. Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί.
  • Κρανιά: Καθαρά Δευτέρα- φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην πλατεία του χωριού.
  • Κουλούρα: Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί.
  • Μεσάγγαλα: Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί,πέταγμα χαρταετού.
  • Καστρί Λουτρό: Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί,πέταγμα χαρταετού.


Δημοτική ενότητα Μακρυχωρίου

Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα και μπουρανί με διάφορα εδέσματα δωρεάν κρασί και μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού.

  • Ελάτεια: Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα και μπουρανί , στον προαύλιο χώρο του Δημ.Σχολείου απο τον Μορφωτικό εκπολιτιστικό σύλλογο Ελάτειας.
  • Παραπόταμος: Καθαρά Δευτέρα -φασολάδα και μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην πλατεία του χωριού.
  • Ευαγγελισμός: Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στο προαύλιο του Δ. Σχολείου.


Δημοτική ενότητα Νέσσωνος

  • Συκούριο: Κυριακή Αποκριας- Άναμα μπουμπούνας, μουσική, χορός με άφθονο κρασί και εδέσματα.Την Καθαρά Δευτέρα θα μαγειρευτεί το παραδοσιακό μπουρανί και φασολάδα, όπου οι λάτρεις των εδεσμάτων θα μπορέσουν να τα απολαύσουν στη πλατεία Ρήγα Φεραίου (πάνω πλατεία).Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 02:00 το μεσημέρι με την παρέλαση των αρμάτων. Με το τέλος της παρέλασης στη πλατεία θέμιδος ( κάτω πλατεία παζάρι ) θα υπάρχει μουσική για να ξεφαντώσουν μικροί και μεγάλοι.
  • Καλοχώρι: Σάββατο στις 09:00 το βράδυ πάρτυ μασκέ. Κυριακή Αποκριάς στις 05:30 το απόγευμα παρέλαση αρματων,08:00 άναμμα μπουμπούνας, δωρεάν σουβλάκια και κρασί. Και φυσικά ατελείωτο κρασί και χορός! Καθαρά Δευτέρα – φασολάδα, μπουρανί, τοπικά έθιμα , και πολλές εκπλήξεις!
  • Πουρνάρι: Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πουρναριού διοργανώνει το απόγευμα της Κυριακής αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού σεργιάνισμα της αρκούδας, άναμμα μπουμπούνας και άφθονο κρασί, στη συνέχεια γλέντι στην ταβέρνα ”τα πλατάνια” με δημοτική ορχήστρα. Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Φασολάδα και Μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί.
  • Σπηλιά: Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Φασολάδα και Μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην Πλατεία του χωριού.
  • Όσσα: Κυριακή Αποκριάς-Άναμμα μπουμπούνας. Καθαρά Δευτέρα – Φασολάδα και Μπουρανί με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί.
  • Χειμάδι: Σάββατο απόγευμα αποκριάτικο πάρτι για μικρούς στο πολιτιστικό κέντρο Χειμαδίου. Κυριακή Αποκριάς -θα πραγματοποιηθεί το άναμμα μπουμπούνας με δωρεάν κρασί και σουβλάκια. Καθαρά Δευτέρα – Φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί, πέταγμα του χαρταετού.
  • Κυψελοχώρι: Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Φασολάδα με διάφορα εδέσματα και δωρεάν κρασί στην Πλατεία του χωριού

Οι εκδηλώσεις στο Δ.Τεμπών πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών σε συνεργασία με τις Τοπικές κοινότητες και πολιτιστικούς συλλόγους.



Δήμος Αγιάς: Με γλέντι και φασολάδα


Για άλλη μια χρονιά ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δήμητρας θα δώσει το δικό του «παρών» στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Νομού μας. Τηρώντας το χαρακτήρα του παραδοσιακού όπως συνηθίζει σε κάθε εκδήλωση, σε συνδυασμό με το επίκαιρο θα πραγματοποιήσει ανάλογες εκδηλώσεις.


Το βράδυ Την Κυριακή με άναμμα φωτιάς, φαγητό και χορό.


Ανάλογο γλέντι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής από τους τοπικούς συλλόγους στη Μελίβοια, στη Βελίκα και την Αγιά.


Την Καθαρά Δευτέρα, 23 Φλεβάρη στη Δήμητρα οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν Σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και τσίπουρο σε όλους τους καλεσμένους. Το μικρό και μεγάλο χορευτικό θα παρουσιάσουν πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και θα ακολουθήσει γλέντι με την συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας με τους Βασίλη Μπαλογιάννη, Λευτέρη Γάλο, Βασίλη Σαραντινό και Τάσο Σβάρνα.


Γλέντι την ίδια μέρα θα στηθεί σε Σκήτη, Μελιβοία, Έλαφο και Δήμητρα.



Γιορτάζονται οι Απόκριες στις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ


Σε αποκριάτικους ρυθμούς κινείται αυτές τις μέρες ο Δήμος Κιλελέρ. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου γίνονται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες συλλόγους και φορείς.


Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 6:30 στον Άγιο Γεώργιο παιδικό πάρτι με κλόουν και στη συνέχεια αποκριάτικο ξεφάντωμα με ψητά εδέσματα, στις 8 μ.μ ο Σύλλογος Γυναικών Ζαππείου θα προφέρει σουβλάκια και λουκάνικα στους επισκέπτες υπό τους ήχους αποκριάτικης μουσικής. Η αποκριάτικη φωτιά θα ανάψει στον οικισμό Κυπαρίσσια της ΤΚ Μοσχοχωρίου στις 8 μ.μ. όπου θα προσφερθούν ψητά και άφθονο κρασί.


Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου οι αποκριές θα γιορταστούν με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς, συνοδεία μουσικής, κρασιού, ψητών εδεσμάτων και κάψιμο του καρνάβαλου στις παρακάτω τοπικές κοινότητες:


Στη Νίκαια σε συνεργασία με πλήθος φορέων, συλλόγων και εθελοντών στις 6 μ.μ. θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία με παιδικό πάρτι με κλόουν και στη συνέχεια αποκριάτικο για πρώτη φορά εμφάνιση μπουλουκιών στους δρόμους του χωριού συνοδεία παραδοσιακών οργάνων σε αποκριάτικους χορούς. Σκωπτικά δρώμενα και ξεφάντωμα με μουσική από Dj,


Στο Ελευθέριο στις 7 μ.μ σε συνεργασία με σύλλογο γυναικών και την ίδια ώρα στο συνοικισμό γηγενών του Ομορφοχωρίου, σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο του χωριού.


Στο Αρμένιο στις 7 μ.μ. σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο «Άνθιμος Γαζής», στη Γαλήνη σε συνεργασία με το ΜΕΣ Γαλήνης και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων νηπιαγωγείου και δημοτικού, στη Γλαύκη σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο, στο Καλαμάκι, στο Κιλελέρ σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών «Αγία Μαρίνα» και το Μορφωτικό Σύλλογο, στη Μελία, στη Μέλισσα, στο Νέο Περιβόλι βλάχικο γλέντι, στο Αχίλλειο στις 8 μ.μ. και στην Αγναντερή στις 20.30.


Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου θα προσφερθούν στους επισκέπτες σαρακοστιανά εδέσματα (φασόλια, φακές, χαλβάς, τουρσί ελιές, ταραμάς) και άφθονο κρασί. Οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας θα γίνουν:


Στη Νίκαια στις 11:00 στην κεντρική πλατεία Νίκαιας. Ξυλοπόδαρος για τα παιδιά, φακές, πατάτες βραστές, γλέντι με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, αναβίωση εθίμου παραδοσιακού γάμου και διάφορα άλλα δρώμενα.


Στις 11:00 π.μ. στην Αγναντερή σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο, στο Αρμένιο, στη Γαλήνη με γαϊτανάκι, στη Γλαύκη, στο Δίλοφο, στο Ζάππειο, στο Καλαμάκι, στο Κιλελέρ, στη Μελία, στο Μελισσοχώρι, στο Μοσχοχώρι σε συνεργασία με το μορφωτικό σύλλογο, στα Μύρα, το Καλό Νερό και το Σοφό της ΤΚ Μύρων, στο Νέο Περιβόλι και τις Νέες Καρυές παρουσία παραδοσιακών μουσικών σχημάτων, στο Ομορφοχώρι παρουσία των χορευτικών τμημάτων του μορφωτικού συλλόγου, στον Πλατύκαμπο σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών, παραδοσιακοί χοροί και γαϊτανάκι, στη Χάλκη σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο, στο Ψυχικό και στους Αγίους Αναργύρους σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών θα γιορταστούν τα παραδοσιακά Κούλουμα.



Δήμος Ελασσόνας: Γλέντι σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα


Πλούσιο και ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας στο Δήμο Ελλασόνας.

Δείτε όλο το πρόγραμμα:

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου
  • Δομένικο: Άναμμα φωτιάς στην πλατεία του χωριού και πλούσια εδέσματα. Ώρα έναρξης 19:00
  • Δολίχη: Άναμμα «ντραμπρέ» (φανού) στην πλατεία Δολίχης. Μουσική, χορός και εδέσματα (Πολιτιστικός Σύλλογος) Ώρα έναρξης 20:30 . Πάρτι Μασκέ στο Cafe bar Κιβωτός στη Δολίχη (Πολιτιστικός Σύλλογος). Ώρα έναρξης 23:00
  • Δρυμός: Αποκριάτικο πάρτι στο café Ερωδιός

Κυριακή των Απόκρεων
  • Τσαριτσάνη: Γαϊτανάκι στις Γειτονιές με τη συμμετοχή των ενήλικων και παιδικών χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου.
Στις 11:30 στο Δεσποτικό
Στις 12:00 στο Αλκαζάρ
Στις 12:30 στη Μπουμπουτσιά
Στις 13:00 στην Παναγιά
Στις 14:30 γλέντι με τα «Χάλκινα της Τσαριτσάνης» στους κεντρικούς δρόμους της Τσαριτσάνης.
  • Λυκούδι: Άναμμα φωτιάς στην πλατεία του Λυκουδίου, ώρα 20:30
  • Δομένικο: Παρέλαση και κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού. Ώρα έναρξης 17:30
  • Δολίχη: 17:30 Παιδικό Πάρτι Μασκέ αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας»πολιτιστικού κέντρου Δολίχης, πολλές εκπλήξεις (Πολιτιστικός Σύλλογος). Χοροεσπερίδα στο κατάστημα Κ. Λιόλιου στη Δολίχη. Ζωντανή μουσική, λαχειοφόρος (Σύλλογος Γυναικών).
  • Δρυμός: Παιδικό πάρτι στην πλατεία του χωριού. Ώρα έναρξης 16:00

Καθαρά Δευτέρα

Φασολάδα, Σαρακοστιανά και πολλή διασκέδαση με ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία του Βαροσίου από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαρουσίου. Ώρα έναρξης 11:30

  • Τσαριτσάνη: Παραδοσιακή φασολάδα στην πλατεία του χωριού
  • Αμούρι: Κούλουμα με την ορχήστρα του Βασίλη Καραγιάννη από τον Σύλλογο Γυναικών Αμουρίου
  • Λυκούδι: Κούλουμα και διασκέδαση στην πλατεία του Λυκουδίου, ώρα 12:30
  • Δομένικο: Παραδοσιακή φασολάδα στην πλατεία του χωριού
  • Δολίχη: Εκδήλωση στην κεντρική Πλατεία Παραδοσιακή φασολάδα, χαλβάς, ελιές, τουρσί (Πολιτιστικός Σύλλογος, μέρος των εδεσμάτων προσφέρονται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δ. Ελασσόνας).
  • Δρυμός: Παραδοσιακή φασολάδα





Πηγή: www.larissanet.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »