ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Γέμισε χρώματα, γεύσεις και μουσικές το κέντρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ)

Γέμισε χρώματα, γεύσεις και μουσικές το κέντρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ)


ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΔΑΠ

Υπέροχο απόγευμα στο κέντρο της Λάρισας.


Τα Κέντρα δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Λαρισαίων συμμετέχοντας στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου έδωσαν το δικό τους αποκριάτικο τόνο στην πόλη…




 






ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ στο Γαλλικό Ινστιτούτο





Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργάνωσην τη φετινή Γιορτή Καρναβαλιού με βασίλισσα την «Κρέπα» .




Η Γιορτή της Κρέπας έγινε στον πεζόδρομο μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο με Σεφ από τη Σχολή Αρτοποιϊας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη στήριξη της επιχείρησης Γκουνέλας για την παροχή του επαγγελματικού εξοπλισμού.Επίσης, οι σχολές Αισθητικής και Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ πρόσφεραν αποκριάτικο μακιγιάζ προσώπου (face painting) και σχετικές κατασκευές στους περαστικούς…




Για τη γιορτή…

Η γιορτή της κρέπας στη Γαλλία ονομάζεται “Chandeleur” -ή παλαιότερα, “Chandeleuse”- και γιορτάζεται σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Την ονομασία της πήρε από τη λέξη “chandelle”, που σημαίνει λαμπάδα, κερί.


Αρχικά, στη Ρωμαϊκή εποχή, επρόκειτο για γιορτή προς τιμή του θεού Πάνα. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς.




Το 472, ο Πάπας Gelase ο 1ος αποφασίζει να την εκχριστιανίσει και στο εξής θα τιμούσε την πρώτη είσοδο του Χριστού στην Εκκλησία. Έτσι, την ημέρα της Chandeleur, οργανώνονταν λιτανείες κρατώντας λαμπάδες και ακολουθώντας συγκεκριμένο τυπικό: κάθε πιστός έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας να τη διατηρήσει αναμμένη.


«Αυτός που θα έφερνε στο σπίτι του τη λαμπάδα αναμμένη, στα σίγουρα θα είχε ζωή γι’ άλλη μία χρονιά».




Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται μία νέα παράδοση, αυτή της κρέπας. Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’ έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν.


Αυτός μάλιστα που γύριζε σωστά την κρέπα του στον αέρα και δεν θα του έπεφτε κάτω, θα είχε εξασφαλίσει την ευτυχία, έως την επόμενη γιορτή της Chandeleur.


Στις μέρες μας, τα τελετουργικά με κεριά, λαμπάδες και άλλα έχουν εκλείψει, διατηρήθηκε ωστόσο η παράδοση της κρέπας.







Φωτό: Tsantopoulos


Πηγή: www.larissanet.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »