ΝΕΟΤΕΡΑ
latest

728x90

468x60

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ξανά Πρόεδρος στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης - Τα αποτελέσματα των εκλογών

Ξανά Πρόεδρος στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης - Τα αποτελέσματα των εκλογών


Μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο πέτυχε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 55,99%.


Με καταμετρημένο των 100% των ψήφων, ο νυν Πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 55,99% - ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσοστά του κατά 20 μονάδες από την προηγούμενη αναμέτρηση - έναντι 44,01% του αντιπάλου του, Σταύρου Μαλά.


Μάλιστα, το εύρος της νίκης ήταν τέτοιο που ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε νωρίς, μετά τα exit polls τηλεφωνικώς τα συγχαρητήρια του Σταύρου Μαλά, αλλά και των Γιαννάκη Ομήρου και Γιώργου Λιλλήκα.


Σύμφωνα με το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ το τελικό αποτέλεσμα είναι:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ 100%
  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ 55.99% (215.281 +20.5%)
  • ΜΑΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 44.01% (169.243)
  • Εγγεγραμμένοι:550.876
  • Ψήφισαν:407.475 (73.97%)
  • Αποχή:143.401 (26.03%)
  • Έγκυρα:384.524 (94.37%)
  • Άκυρα:10.778 (2.65%)
  • Λευκά:12.173 (2.99%)

Τελικά Αποτελέσματα - Ηνωμένο Βασίλειο 100%
Εγγεγραμμένοι:4.276 Ψήφισαν:2.952 (68.19%)Αποχή:1.360 (31.81%)
Έγκυρα:2.859 (96.85%)Άκυρα:48 (1.63%)Λευκά:45 (1.52%)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ 50.09% 1.432 +16.7%
ΜΑΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 49.91% 1.427 +5.5%



«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει η Κύπρος όλων μας»

Στην πρώτη του δήλωση, μετά την επανεκλογή του, ο Κύπριος πρόεδρος , Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε: «Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνο η Κύπρος μας, που κερδίζει».


Μιλώντας στο εκλογικό του επιτελείο ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον λαό για την ισχυρή, όπως είπε, εντολή, που του έδωσε. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, αλλά και όσους έκαναν άλλες επιλογές.


Επίσης, ευχαρίστησε τον αντίπαλο του στον β΄γύρο των εκλογών, Σταύρο Μαλά και τους άλλους ανθυποψηφίους του. Η εκλογική διαδικασία, είπε, ολοκληρώθηκε και ότι λέχθηκε ανήκει στο παρελθόν.


«Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα που χρειάζεται ενότητα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος όλων», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.



Μαλάς: Σεβαστή η ετυμηγορία του λαού

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι συγχάρηκε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και τόνισε: «Ο λαός έχει μιλήσει και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή».


Ο κ. Μαλάς είπε στους υποστηρικτές του ότι «το αποτέλεσμα σας απογοήτευσε», αλλά τους κάλεσε να το σεβαστούν. Ο αγώνας μας, συνέχισε, «άξιζε, και πάντα θα αξίζει ο αγώνας αυτός, που ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει σε εκλογικές διαδικασίες».


Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα κόμματα της αριστεράς και πρόσθεσε «αν και πότε δεν υπήρξα μέλος της αριστεράς, θα κρατήσω για πάντα τη στήριξη αυτή».


Επίσης , δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει να είναι ενεργός πολίτης και «η προσπάθεια μας ελπίζω να άφησε κάτι θετικό για την Κύπρο».


«Στην πολιτική ζωή πρέπει να παλεύεις και να μην υποστέλλεις την σημαία των αξιών. Το καλύτερο αύριο μπορεί να έρθει και η κοινωνία πρέπει να είναι πιο ώριμη σε σχέση με την πολιτική», κατέληξε.


Μήνυμα ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κόσμο τους, έστειλε μιλώντας από το εκλογικό επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.


Είναι η πρώτη φορά , επεσήμανε ο κύριος Νεοφύτου, «που σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών δεν υπήρξαν παζαρέματα και ανταλλαγές». Συνεχάρη τον Σταύρο Μαλά για το ήθος του και το κόμμα που τον στήριξέ, το ΑΚΕΛ. «Οι νικητές δείχνουν ανωτερότητα και απαράδεκτα συνθήματα δεν τιμούν την παράταξη μας», είπε ο κύριος Νεοφύτου.


Έχουμε, συμπλήρωσε ο κύριος Νεοφύτου, «μεγάλα οράματα για τον τόπο και τα μεγάλα οράματα δεν χωρούν σε μοιρασμένες πατρίδες». Ο μόνος αντίπαλος είναι τα προβλήματα του λαού, κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.


Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί το κόμμα. Όμως, σημείωσε, «η λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή και τα αποτελέσματα των εκλογών πιστοποιούν ότι το ΑΚΕΛ είναι πολιτικά και ηθικά κερδισμένο».


Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ καταλόγισε «ασυνέπεια στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου», λέγοντας ότι, «αν επέμεναν στον στόχο τους για αλλαγή, αυτή μπορούσε να επιτευχθεί». Ο 'Αντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τις χιλιάδες των ψηφοφόρων που εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, καθώς και τις χιλιάδες εθελοντών ακελιστών, ανένταχτων, αλλά και πολιτών από άλλους πολιτικούς χώρους, «που εργάστηκαν σκληρά για να έρθει η αλλαγή στον τόπο».


Ο αγώνας, ανέφερε, δεν τελειώνει εδώ. «Θα συνεχίσει αμείωτος την επόμενη πενταετία για να θέσουμε τις βάσεις για την επίτευξη της αλλαγής», δήλωσε ο γ.γ.του ΑΚΕΛ.


Ο κ. Κυπριανού συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ παραμένει στην αντιπολίτευση. «Ως δύναμη πατριωτική, σοβαρή και υπεύθυνη θα στηρίξουμε ό,τι εξυπηρετεί τους στόχους και τα συμφέροντα του λαού. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες. Έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη στην κοινωνικοοικονομική πολιτική. Ο κ. Αναστασιάδης για πέντε χρόνια κυβέρνησε με σκοπιμότητες και έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και ελάχιστα στους πολλούς», είπε.


Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Κυπριανού υποστήριξε πως ο Νίκος Αναστασιάδης «αποδείχτηκε αναξιόπιστος και δεν τον εμπιστευόμαστε». Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, ιεραρχεί το Κυπριακό ως «ύψιστο θέμα προτεραιότητας», που αφορά την επιβίωση του λαού μας στη γη, που τον γέννησε.


«Ο κ. Αναστασιάδης χρειάζεται να μας πείσει έμπρακτα ότι έτσι το αντιμετωπίζει. Δυστυχώς μέχρι σήμερα απέδειξε το αντίθετο. Η κριτική μας θα είναι αντικειμενική, αλλά αυστηρή», κατέληξε.


Σε ό,τι αφορά την αποχή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών η συμμετοχή ήταν ψηλότερη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι ηγεσίες τεσσάρων πολιτικών κομμάτων επέλεξαν να μην στηρίξουν κανέναν από τους δύο. «Ως εκ τούτου, ο κόσμος συμμετείχε ανεξάρτητα από το τι του είπε η ηγεσία του και εξέφρασε την άποψή του», σημείωσε.


Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνεχάρη και το ΔΗΚΟ. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τα προβλήματα παραμένουν.


«Ο λαός αναμένει από τον πρόεδρο και από την κυβέρνηση να εγκύψει στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και να βρεθούν λύσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το Δημοκρατικό Κόμμα θα ασκήσουν εποικοδομητική και παραγωγική αντιπολίτευση, συμβάλλοντας στην επίλυση των προβλημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ο τέταρτος πρόεδρος που εκλέγεται για 2η θητεία

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο τέταρτος πρόεδρος, που εκλέγεται για δεύτερη θητεία. Η τελευταία φορά ήταν πριν από 20 χρόνια, στις προεδρικές του 1998, με τον Γλαύκο Κληρίδη.


Η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 22:00 από τον γενικό έφορο προεδρικής εκλογής στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» με την συμμετοχή πλήθους


Με τον νέο πρόεδρο της Κύπρου επικοινώνησαν για να το συγχαρούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κ.α.



Συγχαρητήρια από Γιούνκερ

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.


Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ε.Ε. ανέφερε τα ακόλουθα:


«Αγαπητέ Πρόεδρε Αναστασιάδη,

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την επανεκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την ανανέωση της εντολής που πήρατε είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να επιδιώκετε, με την ίδια ικανότητα όπως και κατά την πρώτη σας θητεία, τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει την Κύπρο στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι έτοιμος όσο ποτέ να βοηθήσω στις προσπάθειες σας για τερματισμό της διαίρεσης του νησιού και για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου.

Προσβλέπω στο να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας στενά κατά τους επόμενους μήνες στην κοινή μας προσπάθεια να παραδώσουμε μια πιο ενωμένη, δυνατή και δημοκρατική Ένωση».







Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & SigmaLiv


Πηγή: iefimerida.gr




« Προηγουμενο
Επομενο »